Lujza
-1 °C
13 °C

A bíró megakadályozta az USA fordítását

2010.06.18. 18:22
Szlovénia kiváló kontrajátékkal 2-0-ra vezetett az Egyesült Államok ellen, közel járt hozzá, hogy minden idők legkisebb vb-továbbjutó országa legyen, de az amerikaiak egyenlítettek. Igazságos döntetlen született jó meccsen, de az amerikaiak a végén még rúgtak egy szabályos gólt.

Szlovénia sokkal jobban kezdte az Egyesült Államok elleni meccset, mint az első fordulóban szerencsével megnyert Algéria ellenit. A 9. percben az első veszélyes támadást is az európaiak vezették, Birsa beadásából Novakovic lőhetett volna gólt.

A szlovénoknál volt többet a labda, nem érdemtelenül szereztek vezetést a 13. percben, bár ehhez kellett az amerikai középpályások gyermeteg védekezése.

Birsa 30 méterre a kaputól szabadon vett át egy labdát, tolt rajta egyet, és okosan kilőtte a kapu bal felső sarkát. Howard földbe gyökerezett lábbal nézte a labdát.

Az amerikaiak próbálkoztak, de csak távoli lövésekig jutottak, nem találták a rést a jól záró szlovén falon, nem passzoltak elég pontosan. A 41. percben az amerikaiak hagytak ki ziccert, az ellentámadásból viszont Szlovénia egy mintaszerű kontra végén megszerezte a második gólját. Novakovic indította a leshatárról kilépő Ljubijankicot, az első meccsen nem kezdő csatár passzolta el a labdát kirontó Howard hasa alatt.

Az amerikaiak kettőt cseréltek a szünetben, két és fél perc alatt visszajöttek a meccsbe. Cherundolo indításával Donovan lépett ki a szélen, középre vezette a labdát, nézegetett befelé, de végül nem passzolt, hanem éles szögből Handanovic feje fölé bombázott. Ritka nagy gól volt, mert igen nehéz ilyen közelről jól felemelni a labdát, és ennyire precízen célozni.

A szépítés túlságosan megnyugtatta az amerikaiakat, nem tartották nyomás alatt a szlovén védelmet. Szlovénia is vezetett néhány formás támadást, de elsősorban a védekezésre koncentrált, és a hajráig nem is volt sok gondja az ötlet nélkül támadó amerikaiak megállításával.

A 72. percben Altidore harcolt ki szabadrúgást, majd a lecsorgónál ő fordult kapura, de középre tartó lövését fogta Handanovic.

 
Egyesült Államok - Szlovénia gólösszefoglaló

Nyolc perccel a lefújás előtt bejött az amerikai vésztaktika, egy beívelést Altidore fejelt le, az érkező Bradley spiccel vágta be Handanovic feje fölött az egyenlítő gólt 8 méterről.

Három perccel később az amerikaiak újra gólt szereztek, de a játékvezető nem adta meg a berobbanó Edu gólját, a visszajátszásból sem derült ki, miért. Viszont már akkor sípolt a mali Coulibaly, amikor a levegőben volt a labda, de a lassításon sem látni, miért avatkozott játékba.

A szlovénok csatárt cseréltek be, meg akarták nyerni a meccset, Novakovic veszélyes fejesét kellett fognia Howardnak a 88. percben, majd két perccel később Radosavljevic távoli lövését ütötte ki. A szlovénok négyszer lőttek kapura, ebből lett két gól.

Maradt a döntetlen, amivel nem lehet elégedetlen az Egyesült Államok, mert 0-2-ről állt fel, de egy szabályos góljukat a végén elvette Coulibaly játékvezető.

Szlovénia sokkal jobban játszott, mint az első körben, győzelmet szalasztott el, amivel minden idők legkisebb vb-továbbjutó országa lehetett volna. A lefújás után az amerikai játékosok megtámadták a játékvezetőt, a meg nem adott gólt kérték számon rajta.

Bob Bradley, az amerikai válogatott szövetségi kapitánya: "Továbbra sem tudjuk, miért érvénytelenítették a harmadik gólunkat. Senki sem tudja... Játékosaim hihetetlen energiákat mozgósítottak és most hiányolják ennek igazságos eredményét."

Matjaz Kek, a szlovén válogatott szövetségi kapitánya: "Büszke vagyok a csapatomra, mert megmutatta, hogy igenis minőségi játékosok alkotják. Nagyon értékes pontot szereztünk, még akkor is, ha az első félidő kiváló játéka után a másodikban ezt már nem tudtuk megismételni. A bíró egyes ítéletein lehetne vitatkozni, de nem kívánom azokat kommentálni, nem hiszem, hogy befolyásolták volna a végeredményt".