Ármin, Pálma
9 °C
28 °C

Hihetetlen meccsen elődöntősök a spanyolok

2010.07.03. 23:07 Módosítva: 2010.07.03. 23:07
Paraguay erején felül küzdött a spanyolok elleni negyeddöntőben, az utolsó pillanatokig nyílt meccset játszott az Európa-bajnokkal. Iniestáék megmutatták, hogy tudnak szenvedni a győzelemért, és David Villa góljával hozták a meccset. Mindkét csapat tizenegyest hibázott, az utolsó percekben is ziccerek maradtak ki mindkét oldalon.

Meglepően bátran kezdett Paraguay a spanyolok elleni negyeddöntőn, Santana lövésével indult a meccs. A dél-amerikai csapat nem hagyta, hogy kibontakozzanak a spanyol támadások, agresszíven letámadták a labdás játékost. Hasonlóan futballoztak a spanyolok is, így jórészt a középpályára korlátozódott a játék. Lehetőségekig jutottak csak a csapatok, igazi helyzetet nem tudtak kialakítani.

A félidő közepére visszaesett a paraguayi lendület, a spanyolok átvették a meccs irányítását, de a szokásos labdabirtoklási fölényen kívül nem sokra jutottak. Rendszerint a jobb oldalon próbálkoztak, ismét David Villa volt a legveszélyesebb emberük.

A 28. percben Xavi unta meg a passzolgatást, felpörgetett magának egy labdát, és 25 méterről életerős lövést küldött kapura. Jól csapódott lefelé a labda, de még így is fölé ment.

A 35. percben futott végig az első gólveszélyes paraguayi kontra, Morel remekül tette középre a labdát a bal oldalról, de Santana centikkel lemaradt a beadásról. A következő esetnél már gólt szerzett Paraguay, Valdez vett le egy jobb oldali beadást, majd a bal sarokba lőtt, de a bíró helyesen lest ítélt. A félidő utolsó helyzetét is Valdez hagyta ki, megforgatta Puyolt, de 20 méterről az égbe lőtt.

Paraguay - Spanyolország 0-1 összefoglaló

A szünet után Paraguy a kezdésnél is látott agresszív letámadással tért vissza a pályára, a spanyolok továbbra sem érezték a játék ritmusát, körülményesen futballoztak, sőt nem ritkán alapvető technikai hibákat vétettek.

Az 59. percben aztán egészen elképesztő eseménysor indult el. Egy paraguayi szöglet után Pique lerántotta Cardosót, jogos tizenegyest rúghatott a dél-amerikai csapat. Cardoso maga vállalkozott, de az idén sokat bírált Casillas – csak a klasszisokra jellemző módon – megfogta a jobbra tartó erős, de rosszul helyezett lövést.

Az ellentámadásból David Villa lépett ki egy jó indítással, lefutotta a védőt, aki a tizenhatoson belül hátulról nekiszaladt a lövésre készülő spanyol támadónak. Villa nem akart talpon maradni, de a szabálytalanság tényét nem lehet vitatni, a bíró sem tette, befújta.

Xabi Alonso a kapu jobb oldalába vágta a büntetőt, de Batres játékvezető a bemozduló spanyol játékosok miatt újrarúgatta a tizenegyest: nem volt konzekvens, mert a paraguayi büntetőnél még több spanyol futott be, de azt nem rúgatta újra.

Másodszorra Xabi Alonso laposan a kapu bal oldala felé lőtt, de Villar kiütötte a gyenge lövést. Hatalmas kavarodás alakult ki a labda körül, újabb büntetőt lehetett volna fújni, majd egy védő a vonalról tisztázott, végül szögletre pattant a labda.

Alapjában változott meg a meccs hangulata, kiélezett küzdelem folyt minden labdáért, a spanyoloknak sikerült teljesen felpörgetniük magukat. Először David Villa csavarását szedte ki bravúrral Villar a hosszú felsőből, aztán Xavi próbálkozott távolról.

Érezhetően szenvedve, de nagyon elszántan támadtak a spanyolok, és a játékukat tökéletesen tükröző gólt szereztek a 83. percben. Iniesta vezette rá a védelemre a labdát, két védőn is átment, pazar bokamozdulattal jobbra tette a labdát az érkező Pedro elé, aki futtából a hosszú kapufára passzolt. A kipattanó éppen David Villa elé került, az ő lövése először a bal, aztán a jobb kapufa belső élét találta el, majd a hálóba pörgött.

Teljesen nyitott, hihetetlenül gyors játékkal zárult a meccs. A 89. percben Barrios lövése kipattant Casillasról, Santa Cruz csapott le a labdára, de nem emelte meg kellően a labdát, a spanyol kapus belevetődött a lövésbe.

Paraguay hasonló teljesítményt nyújtott, mint Chile a brazilok ellen, mindent kiadott magából, nem állt be a saját térfelére bekkelni, őszinte futballal kapott ki a spanyoloktól, akik megmutatták, hogy tudnak szenvedni a győzelemért, és ha csapatként nem is megy nekik a játék, klasszisaik akkor is el tudják dönteni a meccset.

A második félidő történései hatalmas meccsé változtatták a kezdeti szenvedést, klasszikus vébéküzdelemben jutottak tovább a spanyolok, akik Németországgal játszanak a döntőért.