Tamás
-7 °C
8 °C

Este jön Franciaország Uruguay ellen

2010.06.11. 16:54
A francia válogatott idén egy meccset nyert, még Kína is legyőzte közvetlenül a világbajnokság előtt. Domenech kapitány lehet, csak hátráltatja a csapatot. Uruguay csatáraiban bízhat.

Franciaország nyolc éve nem az első, hanem a második világbajnoki csoportmeccsen találkozott Uruguayjal, és rendkívül unalmas játékot láthattunk, egyik válogatott sem akart igazán kockáztatni, miután vereséggel kezdett. Gól nem volt, a franciák szégyenszemre címvédőként rúgott gól nélkül estek ki. Az 1966-os világbajnokságon Uruguay nyert 2-1-re.

Uruguay szokásához hasonlóan pótselejtezőn jutott ki a vb-re, a franciák Thierry Henry kezezéses góljával. Nehéz megítélni, hogy az elmúlt háromnegyed év alatt mennyit fejlődött a két válogatott, a franciák november óta egy meccset nyertek, Costa Ricát verték – épp őket verte ki a pótselejtezőn Uruguay -, egy döntetlen mellett kétszer kikaptak.

Raymond Domenechet továbbra is utálják, Eric Cantona úgy foglalta össze véleményét: XVI. Lajos óta nem volt Franciaországban olyan rossz edző, mint a jelenlegi kapitány. Domenech tisztában van megítélésével, ezért is mondta, sokan úgy vélik, született bolond.

„Talán adhatnánk Domenech-nek tanácsot vagy segítséget, de nem hiszem, hogy hallgatna ránk” – jelentette ki Bacary Sagna. A válogatott ennek ellenére megteheti: figyelmen kívül hagyja mesterét, és lehet, hogy ez lesz a sikerek kulcsa.

Uruguaynak kiváló csatárai vannak – Forlán, Suarez -, más posztokon már gyengébbek, bár két meccset is nyertek, Izraelt hazai pályán 4-1-re, Svájcot idegenben 3-1-re verték a felkészüléskor.

„Az országunknak gazdag a történelme nagy győzelmekben, most a vb-n újabbakat szerezhetünk. Telnek az évek, nekem is talán ez az utolsó lehetőségem erre. Mindent a győzelemért, ez a mottónk” – fogalmazott Diego Forlán, aki eldöntötte az Európa Liga döntőjét két góljával.

Raymond Domenech így látja az esélyeket: "Ha nem adunk ki mindent magunkból valamennyi meccsen, tényleg bajba kerülhetünk. Ezért győztes mentalitással fogunk pályára lépni mindannyiszor. A játékosok tudják, mit várnak el tőlük. Azt hiszem, megértették, nincs okuk az elégedettségre, még akkor sem, ha jól játszanak."

Oscar Tabarez uruguayi kapitány így nyilatkozott: "Senki sem írt még történelmet azok közül, akik a csoportkörben kimagaslóan játszanak, ezért számomra az a legfontosabb, hogy minél gyorsabban letudjuk ezt a szakaszt, hiszen a vb utána kezdődik. Többé-kevésbé összeállt már a fejemben, milyen taktikával játszunk, de ezt a franciák felállásához is kell igazítani. De bárhogy is játsszon az ellenfél, a játékosaim azonnal képesek hozzájuk alkalmazkodni."