Kristóf, Jakab
18 °C
34 °C

Most letörölhetik a Luserkusen gúnynevet

2011.04.17. 12:35

Hiába döntötték meg a legtöbb idegenbeli győzelem rekordját, hiába tűnt úgy, hogy a leggyorsabban megszerzett bajnoki cím is az övék lesz a Bundesligában, a Borussia Dortmund az utolsó öt fordulóban mégis izgulhat: utóbbi öt meccsükből kettőt nyertek, a Bayer Leverkusen mindet. Bár ötpontos előnyük még mindig nagy, de öt hete tizenhárom ponttal mentek a Leverkusen előtt.

A 18. fordulóban 3-1-re nyert a Dortmund, akkor mindenki leírta a Bayert, ami a negyedik helyre esett vissza, -13 pontra.

2002-ben, amikor a Dortmund legutóbb bajnok lett, hasonló volt a helyzet, csak fordítva, akkor a Leverkusen el is bukott biztosnak tűnő előnyből, méghozzá a legfájóbb módon, a zárófordulóban. A Leverkusen vezére akkor is, most is Michael Ballack, aki angliai légióskodása után nyáron tért vissza egykori klubjához.

Ha most bajnoki címet tudnának nyerni, a 2002-ben nagyon felerősödött lúzer jelzőt moshatnák le magukról: abban az évben a Bundesliga mellett BL -és német kupadöntőt is buktak néhány héten belül.

Az ikrek párharca

Sven és Lars Bender között utóbbi volt a nagyobb tehetség, Fritz Walter-aranydíjat kapott (testvére bronzot), a Leverkusen nagy pénzt fizetett ki érte. Fivérét a Dortmund vitte, most ő a bajnokság egyik legjobbja, a válogatottban is bemutatkozhatott.

A kupadöntőt mindketten elbukták

2002-ben a Dortmund UEFA-kupa, a Leverkusen pedig BL-döntőt játszhatott, de egyiküknek sem jött össze, előbbi a Feyenoordtól kapott ki 3-2-re, Ballackék a Real Madridtól 2-1-re, de ők emellé még a Német Kupa döntőjét is elbukták, a Schalke verte őket 4-2-re. Joggal érdemelték ki a Luserkusen nevet.

A sorsolás az utolsó öt körre

Dortmund

Freiburg (o)
Gladbach (i)
Nürnberg (o)
Bréma (i)
Frankfurt (o)

Leverkusen

Bayern (i)
Hoffenheim (o)
Köln (i)
Hamburg (o)
Freiburg (i)

Jürgen Klopp Dortmund-edző szerint igyekezniük kell, mert esélyes, hogy a Leverkusen az összes hátralevő meccsét megnyeri. Jupp Heynckes, a Leverkusen trénere - aki júliustól a Bayernt edzi - tudja, minden meccsüket meg is kell nyerniük, csak akkor van esélyük.

A Real Madriddal BL-győztes trénernek játékosként már sikerült hasonló bravúr, a Mönchengladbach futballistájaként a Bayern előtt nyerték meg úgy a bajnokságot, hogy az utolsó öt meccsükből négyet hoztak.

Szombaton a Bayern München - Leverkusen találkozót 17-én fél négytől, a Freiburg - Dortmundot pedig fél hattól rendezik.

Itt és itt látható egy hosszabb riportfilm a 2002-es bajnoki hajráról.