Mihály
12 °C
21 °C

A hatalom csapatának tartanak minket

2011.05.11. 21:06
Garancsi István bróker volt, a futball sokáig nem érintette meg, a hegymászást és a biciklizést imádta. A Videotonból az irányításával lett bajnokcsapat. Nem sajnálta rá a pénzt. A Videoton szerda este 3-1-re legyőzte a Kaposvárt, ezzel története során először magyar bajnok.

Garancsi István 2008 februárjában a csődtől mentette meg az akkor még Fehérvár FC neven szereplő székesfehérvári futballklubot, és Mezey Györgyöt kérte fel sportigazgatónak. Az üzletember fokozatosan lett többségi tulajdonos, ezért közel másfél évig pereskednie kellett – még mindig van függőben lévő ügy –, a csapat nevét is visszaszerezte. Évi nyolcszázmilliót, idén egymilliárdot áldozott a csapatra, a szponzorok folyamatosan érkeztek, a Mol és a Volkswagen ebben a szezonban csatlakozott. Az a cél, hogy a szponzorok állják a költségvetés felét.

Csányi Sándorral és Hernádi Zsolttal már a Videoton előtt ismerték egymást. Garancsi szerint mind az ő, mind az alkalmazottai munkáját kisebbíti, hogy a közvélemény Orbán Viktor miniszterelnöknek tudja be, hogy mindkét üzletember kijár a csapat meccseire. „Csányi elnök urat a tulajdonszerzésem után egy idegenbeli meccsre meghívtam, égtem is amiatt, hogy a csapat úgy játszott, ahogy”. „Megpróbálok együtt élni azzal, hogy a sajtó a hatalom csapatának állít be bennünket. Pechünk, hogy Orbán Viktor Videoton-szurkoló, aki el is jár a mérkőzéseinkre, és aki a felcsúti futballakadémia alapítója, amelyikkel szerződéses viszonyban állunk”.

Tavaly már nagyon közel állt a Videoton ahhoz, hogy megszerezze az áhított történelmi bajnoki címet, de az utolsó fordulóban egy megpattanó lövéssel kikapott Győrben. „Feszült vagyok, persze – mondta még a szerda esti, Kaposvár elleni meccs előtt. – Sohasem voltam még ilyen helyzetben, idegesebb a légkör a csapatnál is, nagy a lelki teher, érezhető a megfelelési kényszer, látszik a játékosokon is. Már mindenki hetek óta várja a bajnoki címet, de kétszer is úgy alakult, hogy nem tudtuk megszerezni. A sorsot nem tudjuk befolyásolni. Ettől szép a futball, mindennek klappolnia kell ahhoz, hogy meglegyen. A tőzsdén még csak-csak tudtam irányítotani a dolgokat a három válság alatt is, itt nem lehet. Nem voltam tegnap Siófokon, de a neten követtem, hogy alakul az eredmény. Cseppnyi csalódottság sem volt bennem, hogy a Paks nyert, mert így legalább saját pályánkon vívhatjuk ki a bajnoki címet, úgy az igazi” – állította szerda délelőtt.

A Kaposvár elleni bajnokin meglett az arany. „Hittem benne az elejétől fogva, pedig nem úgy indultunk. A maribori vereség, valamint a kiesés az EL-ből engem is traumaként ért, mert átláttam, micsoda futballkultúra van a nálunk kisebb Szlovéniában. Nehéz és küzdelmes volt ez a szezon, de kezdtünk ellépni a mezőnytől, és azt gondolom, sokkal nagyobb a különbség a többi klubbal szemben, mint ami a pontokban látszik. Kérem, ne vegyék nagyképűségnek: mintaklubot csináltunk”.

Garancsi realista, az álmok ideje még nem jött el, a csapatnak a BL-re nincs esélye, az EL-csoportkörre ugyanakkor van. „Ha a Jóisten mellénk áll, oda be tudunk jutni. A BL a lottóötössel egyenlő, mert nincs meg a nemzetközi rutinunk. A Debrecennek az évek alatt ez megvolt, ezt a rutint, a nemzetközi tétmeccsek ritmusát, az ott elöltött időt nem lehet megvenni”.

„Még távoli, mennyit költhetünk erősítésre, hiszen van két meccs, azokat meg kell nyerni, van még egy kupadöntő, akkor is nyerni szeretnénk. Utána jöhet majd ez a kérdés, még nem maradtunk le semmiről. A klubház előtt állnak az ügynökök, megnőtt a respektünk, de haladjunk csak sorjában, még csak most nyertük meg a bajnokságot.”