Szabina
2 °C
15 °C

Brazilverés, mulatás, anyázás

2011.07.16. 17:23

Ugyan csak egy Európa-bajnoki bronzérme van 1964-ből, a magyar futball emblematikus alakja a hetvenéves Mészöly Kálmán.

61-szeres válogatott, 61-szer irányította a válogatottat, szerepelt a világválogatott védelmének közepén is. A csehszlovákok elleni súlyos, 4-1-es vereség egyúttal világbajnokságról való lemaradás után elhamarkodottan azt mondta 1969-ben, a mi időnk lejárt, és bár játszott még néhány meccset, meghatározó szerepet már nem töltött be. 1972-ben, 279 Vasasban lejátszott meccs után, 31 évesen visszavonult, egyik átmulatott estéje után büntették meg.

Játékosként két világbajnokságon szerepelt, már az 1962-es világbajnokságon Szőke Sziklaként emlegette a nemzetközi sajtó. Az 1966-os vb-n ő lőtte a harmadik magyar gólt a brazilok 3-1-es legyőzésekor.

A 82-es világbajnokságra kijuttatta Magyarországot, Salvador 10-1-es legyőzése máig rekord, igaz az argentinok elleni vereség valamint a belgák elleni döntetlen azt jelentette, nem juthatott tovább a válogatott csoportjából a középdöntőbe. A belgák elleni 1-1 sokáig emlékezetes meccs volt, mert Varga bombájával sokáig vezetett a csapat, de Czerniatynski kevéssel a vége előtt egyenlített. Másik két kapitányi szerepvállalása már lényegesen sikertelenebb volt.

Mészöly Kálmán régen és most
Mészöly Kálmán régen és most

A magyar nyelvvel messze nem volt olyan jó barátságban, mint unokabátyja, Mészöly Dezső, többször bajba is került emiatt. A 81-es felvételeken játékosait anyázta, káromkodott – nagy botrány lett a filmből -, öt éve rasszista kijelentést tett a sporttelevízióban, és emlékezetes alakítása volt még az elveszített Eb-pályázat utáni monológ is.

Játéktudása azonban messze az átlag fölé emelte, fia, Géza nem ért el hasonló sikereket. Az idősebb Mészöly azonban bízik benne, hogy egyszer ő is kapitány lesz. Egyszer talán még együtt is dolgozhatnak, mert az idősebb Mészöly a napokban a Vasas tanácsadója lett.