Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Nehéz vb-csoportban a magyar válogatott

2011.07.30. 20:16
A 2014-es futballvilágbajnokság selejtezőiben 203 FIFA-tagország indul, hogy 824 lejátszott meccs után 32 bejusson a döntőbe. A selejtező sorozat néhány kontinensen már el is kezdődött, néhány csapat már ki is esett, de 166 országot magyar idő szerint szombat este sorsolnak be a csoportjaikba Rio de Janeiróban. Brazília házigazdaként már biztos résztvevő, Magyarországot a harmadik kalapból húzták. Válogatottunk 1986 óta nem szerepelt világversenyen, a vb-re nehéz csoportból kellene kijutnunk. Andorra, Észtország, Románia, Hollandia és Törökország az ellenfelünk.

Hova juthat a magyar válogatott?

Az MLSZ márciusi stratégiai tervében az tűzte ki célul, hogy a következő öt világverseny közül legalább kettőre kijut a válogatott. A magyar csapatnak már kevés az esélye kijutni a 2012-es Európa-bajnokságra, így a világbajnokságra is előre tekinthetnek, a vb-siker érdekében az Eb-selejtezőket is feláldozhatják.

Habár a Eb-selejtezőkön nem volt olyan sikeres a válogatott, a barátságos mérkőzéseken jól szerepelt, idén Azerbajdzsánt és Luxemburgot verte. Az utóbbin szűken, 1-0-ra nyert, a játékra nem lehetünk büszkék, de a győzelemmel Magyarország a FIFA ranglistán olyan helyezést ért el, amivel a harmadik sorsolási kalapba került. A ranglista azért nem tükrözi feltétlen a csapatok erősségét. Elég csak arra gondolni, hogy Norvégia első kalapos volt, pedig 2000 óta nem tudott kijutni világversenyre sem. Magyarországnak persze az sem lenne elég, ha bizonyítaná erősségét, és megszerezné a csoportjában a harmadik helyet. A kijutáshoz legalább csoportmásodiknak kellene lenni, és még akkor is csak pótselejtezőt játszhat.

A D csoportba sorsolt válogatottak közül Hollandia a legerősebb, Tavaly vb-döntőt játszott, egy Eb-selejtező csoportban is vagyunk velük. Mindkét meccsen kikapott a válogatott tőlük, itthon lélektelen játékkal, de idegenben agilisan és jól futballozott a csapat.

A második kalapból Törökország érkezett a csoportba, 2002-ben vb-harmadikok voltak, velük a 2008-as Eb-selejtezőben játszottunk utoljára, itthon 1-0-ra kaptunk ki, idegenben 3-0-ra vertek minket. Nem könnyű ellenfelek. Csakúgy mint Románia, papíron hiába gyengébbek nálunk, ők a negyedik kalapból érkeztek. 2002-ben szintén egy vb-selejtező csoportban voltunk velük, akkor oda-vissza 2-0-ra vertek minket. Észtországot sem lehet egy legyintéssel elintézni, a kis csapatokra jellemző zárt védekezéssel nem könnyű mit kezdeni. Eddig kétszer játszottunk velünk, az itthoni barátságos meccsen, óriásit égtünk 2003-ban ellenük, amikor 1-0-ra kikaptunk. A 2005-ös bangkoki edzőmeccsen azért megszórtuk őket, 5-0-ra nyertünk. Andorrát nem lehet gond megverni, az a csapat, amelyik ellen csak azt kéne számolni, mennyivel nyerünk.

"Kétségtelen, hogy ez nem álmaink csoportja - nyilatkozta a helyszínen tartózkodó Egervári Sándor az MTI-nek. Annak örülünk, hogy a franciákat és a spanyolokat elkerültük, ugyanakkor pechünk van, hogy ismét összekerültünk a hollandokkal, akiknek gyakorlatilag borítékolható az első helye. A negyedik kalapból a lehető legkellemetlenebb ellenfelet kaptuk. Úgy érzem, török-román-magyar versenyfutás lesz majd a második helyért."

A sorsolás percről-perce:

20.30: A felvezető műsor után, ahol természetesen Pelét is köszöntötték elkezdődött a sorsolás. Először az afrikai csapatokat sorolják csoportokba. 24 csapat ki-ki meccsen juthat fel egyáltalán a táblára.

A Seychelle-szigeteket húzták először, ők Kenyával kezdenek.

20.40.: Két forduló után a 10 legjobb afrikai csapat között oda-visszavágós párharcok döntenek. Értelemszerűen öt csapat jut ki.

20.45. Ázsia selejtezőscsoportjait Zico és Lucas húzza ki.

43 csapat selejtez. Két fordulón már túl is vannak.

Most 20 csapatot öt csoportba sorolnak.

20.47 Négy csapat automatikusan vb-döntős, egy csapat interkontinentális meccsen juthat ki.

20.53. Megvannak az ázsiai csoportok:

A csoport: Szingapúr, Irak, Jordánia, Kína
B csoport: Libanon, Egyesült Arab Emirátusok, Kuvait, Dél-Korea
C csoport: Koreai NDK, Szíria, Üzbegisztán, Japán
D csoport:, Thaiföld, Omán, Szaúd-Arábia, Ausztrália
E csoport: Indonézia, Bahrein, Katar, Irán

20.57. A brazil sztár Ivan Lins bárzongorázik mielőtt az amerikai csoportokat húzzák.

21.00.: A világbajnok Bebeto és Lucas Piezzon húzza majd a CONCACAF zóna csapatait.

21.05.: Tíz csapat oda-visszavágozott, öt győztes ment tovább a második fordulóba. Ott már 19 csapat várta azokat. Hat négyes csoporból a győztesek mennek tovább. Akik még két kör játszanak, hogy három biztos továbbjutó legyen. Egy csapat itt is interkontinentális meccsen juthat ki,

21.15: A második kör csoporjai:

A csoport: Dominikai Köztársaság, Kajmán-szigetek, Suriname, Salvador,
B csoport: Bermuda, Barbabosz,Guyana, Trinidad és Tobago
C csoport: Bahama,Nicaragua, Panama, Dominika,
D csoport: Santa Lucia, Puerto Rico, Kanada, St. Kitts és Nevis,
E csoport: Belize, Saint Vincent, Guatemala, Grenada,
F csoport: Virgin-szigetek, Curacao, Antigua és Barbuda, Haiti

21.17: A harmadik kör sorsolása, a kiemeltekhez jönnek a második kör győztesei.

A csoport: Jamaica, USA, a második kör E és F csoportjainak győztesei
B: csoport: Costa Rica, Mexikó, a második kör A és B csoportjainak győztesei
C: csoport: Kuba, Honduras, a második kör C és D csoportjainak győztesei

21.20,: Az óceániai térség csapatait sorsolják ki, innen senki nem juthat ki közvetlene a vébére, interkontinentális meccsen lehet csak esélyük.

21.22.: Zagallo húz, aki már most a brazilokat bíztatja

21.25. Két csoportban nyolc csapat játszik liga rendszerben. Ide már az egyik csapat eleve csak tornagyőzelemmel juthat.

21.30. A csoport: Új-Kaledónia, Vanuatu, Tahiti, selejtezőből feljutó
B csoport: Salamon-szigetek, Fidzsi, Pápua Új-Guinea, Új-Zéland,

21.31. Dél-Amerikával nincs sok gond, a kilenc csapat körmérkőzést fog játszani. Brazília rendezőként már eleve kint van. Négy csapat egyenes ágon kijut, egynek kell majd ki-ki meccset játszani.

21.35. Már csak Európa van hátra, innen 13-an lehetnek vb-résztvevők az 53 indulóból. Itt kilenc, nyolc hat és egy öt csapatos csoportban lesznek selejtezők. A csoportból az első helyezett automatikusan vébé-szereplő lesz, a nyolc legjobb csoportmásodik pótselejtezőt játszik a négy fennmaradó helyért.

21.40 A nemrég visszavonult Ronaldo sorsolja az európai csapatokat. Ganso segít neki.

21.56. Oroszország és Grúzia valamint Törökország és Örményország politkai okok miatt nem kerülhet egy csoportba. Ronaldo nem is húzta össze őket, így nem kell variálni.

21.59. A csoportok Európában.

A csoport: Wales, Macedónia, Skócia, Belgium, Szerbia, Horvátország
B csoport: Málta, Örményország,Bulgária, Csehország, Dánia, Olaszország
C csoport: Kazahsztán, Feröer-szigetek, Ausztria, Írország, Svédország, Németország
D csoport: Andorra, Észtország, Románia, Magyarország, Törökország, Hollandia
E csoport: Izland, Ciprus, Albánia, Svájc, Szlovénia, Norvégia
F csoport: Luxemburg, Azerbajdzsán, Észak-Írország, Izrael, Oroszország, Portugália
G csoport: Liechtenstein, Lettország, Litvánia, Bosznia-Hercegovina, Szlovákia, Görögország
H csoport: San Marino, Moldova, Lengyelország, Ukrajna, Montenegro, Anglia
I csoport: Finnország, Grúzia, Fehéroroszország, Franciaország, Spanyolország