Zsuzsanna
-3 °C
3 °C
Jászapáti Petra
kedd 11:00
Jászapáti Petra
Rövidpályás gyorskorcsolya

Biztosan nyertünk, megyünk a 2. helyért

2011.09.06. 22:06

A magyar futballválogatott múlt pénteken a svédeket verve megtartotta - hajszálvékony - továbbjutási esélyét, de hogy ez életben maradjon, újabb győzelem kellett Moldovában: összejött, méghozzá magabiztosan.

Egervári kapitány a svédek ellen jól teljesítő Korcsmárt a kezdőben hagyta, ő lett Juhász párja a védelemben, Laczkó Zsolt viszont kikerült a bal oldalról, helyére Vanczák állt, hogy eltiltása letelt.

Mivel nyerni kellett, a támadósoron nem volt szükséges a változtatás. Szabics mögött Rudolf Gergely kapta meg a lehetőséget, aki a svédeknek a mindent eldöntő gólt lőtte az utolsó percben, előtte pedig előkészítette az elsőt.

Mintegy ötszáz magyar kísérte el a csapatot, a szegedi és a csepeli mag volt a leghangosabb, ahogy már bent a városban is.

Rudolfnak a negyedik perc végén már volt egy lövése, de sokkal nagyobb helyzet maradt ki a másik oldalon. Szuvorov keresztbe lőtte a labdát közelről, de senki sem ért bele. Hajnal szabadrúgása után viszont Vanczák a lehető legjobbkor érkezett, miután Juhász kvázi levette neki a labdát, társának 3 méterről kellett betalálnia. Vanczák hét forduló alatt négy gólt lőtt a svájci Sionban és a válogatottra is átmentette formáját.

A gólszerző utána két pontrúgásnál jól mentett, a védelem azonban zavarba jött – Varga elkésett a becsúszással -, Király reflexvédése után a kaposvári Alekszejev elé pattant a labda, azonnal lőtt, de pár méterről centikkel fölé.

Ígéretes magyar akció halt el kevéssel később Hajnal gyenge labdakezelésénél, pedig egyedül törhetett volna kapura. Elek el is jutott lövésig, miután a védők közt kilépve tört be a tizenhatosra, de bal lábas próbálkozását kiütötte a hazai kapus. Óriási helyzet volt. Juhásznak és a moldáv bekkeknek is volt egy mentésük, így jöhetett a szünet.

A fordulás után is Juhász határozottságát élvezhettük, majd Rudolf lőtt egy szabályos gólt, de a bíró les címén nem adta meg. Nagyot hibázott. Rudolf később védője hibáját kihasználva egy irreálisan magasra felpördülő labdát – nagyon megfaragta a védő - tökéletes átvéve került helyzetbe, de beérték. A szöglet Vanczákot találta üresen, de tiszta helyzetből melléfejelt. A kapunk előtt Armas is megtette ugyanezt, az is veszélytelen volt.

A következő akciónál Király indításával Rudolf a tizenhatos előtt találta magát, önző volt, nem passzolt, pedig Hajnal és Szabics is felzárkózott a támadáshoz - lövését simán fogta a kapus. A 68. percre Pintér után Korcsmár is kidőlt, akinek ápolása közben előkerült pár görögtűz mellett egy Gyűlölünk titeket magyar felirat a hazai keménymagnál.

Rudolf két veszélyes bal oldali beadása után Hajnal volt helyzetben. A moldávok feljöttek, Laczkó és Juhász sárga lapja az elszántság mellett a szellemi és fizikai fáradtságot is jelezte. Veszélyes moldáv helyzet volt a következő esemény, majd Rudolf remek gólt lőtt: Varga beadása után jól jött neki a labda, és félfordulatból bebombázta. A támadás hasonló volt a svédek elleni győztes találat akciójához.

A hazai szurkolók hazaindultak, de egy hirtelen Juhász mögött termett a tizenhatosnál. Három rendőr teperte le, és mint a kötözött sonkát vitték ki a stadionból.

Király bravúrja volt a hosszabbítás egyetlen komoly eseménye, magabiztosan győztünk, Egervári Sándor szövetségi kapitány elégedetten nyilatkozott: "Elsősorban a fegyelmezett játékunknak köszönhetjük a sikert. Sokat kivett a játékosokból a Svédország elleni összecsapás, de összességében nem érdemtelenül nyertünk".

18 ponttal áll a csapat a kedden Finnországban 2-0-ra nyerő hollandok és a San Marinóban 5-0-lal végző svédek mögött harmadikként. A második hely pótselejtezőt ér. Hollandiának már csak egy pont kell a kijutáshoz, a svédek jobb gólkülönbséggel vannak előttünk, de a sanszunk megmaradt az Eb-re jutásra: még egy meccsünk van, októberben itthon zárunk Finnországgal, Svédország viszont még kétszer játszik, a finnekkel idegenben, a hollandokkal otthon.

Eb-selejtező, E csoport: Moldova-Magyarország 0-2 (0-1)

Chisinau, 12 ezer néző, v.: Bebek (horvát)

gólszerző: Vanczák (7.), Rudolf (83.)

sárga lap: Alexeev (42.), illetve Laczkó (75.), Juhász (78.)

Moldova:
Gaiduchevici - Armas, Golovatenco, Boret, Epureanu, Savinov - Cebotaru, Zmeu (Bugaiov, a szünetben), Suvorov - Alexeev (Tigirlas, 73.), Cheptine (Doros, 62.)

Magyarország:
Király Gábor – Varga József, Juhász Roland, Korcsmár Zsolt (Laczkó Zsolt, 69.), Vanczák Vilmos – Koman Vladimir, Elek Ákos, Pintér Ádám (Sándor György, 64.), Hajnal Tamás – Rudolf Gergely, Szabics Imre (Vadócz Krisztián, 82.)