Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Tavasszal folytatódik a letartóztatás-bajnokság

2011.12.01. 16:41 Módosítva: 2011.12.01. 17:13
A Haladás edzőjét a mérkőzés után bilincsben vezették el, mert siófoki edzősködésének időszakából bundázással gyanúsítják, Aczél tagad. Az őrizetbe vett szombathelyi két évig a magyar válogatott másodedzője is volt, de ügyvédje szerint csak a Honvéd-Siófok és a ZTE-Siófok meccsek kerültek szóba. Az ügyészség szerint folytatódni fognak a letartóztatások.

Tavasszal folytatódik a bajnokság, jelezte Fazekas Géza fővárosi ügyészségi szóvivő, hogy az egyre terebélyesebb bundaügyben nincs megállás. Aczél Zoltánt, a Szombathely edzőjét szerda este, a Haladás-Videoton kupameccs után vették őrizetbe. A rendőrök a pályáról, játékosai szeme láttára, bilincsben vitték el a szakvezetőt, ami Fazekas szerint érthető, hiszen ebben a szakmában a tartózkodási hely gyakran változik, csak egy dolog a biztos, hogy amikor meccs van, akkor a sportolók a pályán megtalálhatóak.

"A fogadási csalási üggyel kapcsolatos bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt" Aczél Zoltánt megbilincselve Budapestre szállították. Pénteken reggel a Pesti Központi Kerületi Bíróság dönt az előzetes letartóztatásáról.

A Nemzeti Nyomozó Iroda épületében csütörtök reggel kilenc órakor kezdődött a kihallgatás. Aczél ügyvédje, Czeglédy Csaba gyakorlatilag semmilyen tájékoztatást nem kapott előtte, jellemző, hogy reggel még azt állította, hogy "elvileg 120 órás őrizetbe vételről van szó, amelyet csak a kiemelt jelentőségű ügyeknél szoktak alkalmazni, és csak utána dönthetnek az előzetesről." Fazekas viszont az Indexnek azt mondta, 72 órás őrizetbe vételről van szó, a kihallgatásokon jelen lehet az ügyvéd is.

Egy meccsen jött össze a bunda

"A megalapozott gyanú lényege szerint A. Zoltán a 2009. április 21. napján lejátszott Honvéd - Siófok (2:2) magyar kupa elődöntő mérkőzés előtt, mint a Siófok labdarúgócsapatának edzője elfogadta játékosai, S. László és H. Gábor azon ajánlatát, hogy fejenként 3-4000 euró ellenében legalább két góllal elveszítik a mérkőzést. A. Zoltán ekkor azt is megígérte, hogy a mérkőzésen a csapatot ennek megfelelően fogja összeállítani.

Az elkövetői kör végül az A. Zoltán és a játékosok hajlandósága ellenére a mérkőzésre nem tette meg a fogadását, így a megállapodás szerinti jogtalan előny kifizetésére nem került sor.

A. Zoltán a 2009. május 23. napján lejátszott ZTE - Siófok (5-3) bajnoki mérkőzés előtt, mint a Siófok edzője elfogadta játékosai, S. László és H. Gábor ajánlatát, miszerint 4000 euró ellenében ő is részt vesz a mérkőzés eredményének olyan befolyásolásában, hogy legalább két góllal elveszítik a mérkőzést. A. Zoltán tudva arról, hogy a manipulációban játékosként pontosan kik vesznek részt, a mérkőzésen a csapatot ennek megfelelően állította össze.  Mivel a mérkőzésen az elvárt eredmény született, a meccs után S. Lászlótól és H. Gábortól átvette az ígért 4000 eurót" - olvasható a Központi Nyomozó Főügyészség sajtóközleményében.

A kihallgatás után az ügyvéd elmondta, hogy Sütő László és Horváth Gábor is azt állította vallomásában, Aczél Zoltánnak a Honvéd-Siófok Magyar Kupa- és a Zalaegerszeg-Siófok bajnoki mérkőzés előtt pénzt ajánlottak, és adtak is. A tréner együttműködött a hatóságokkal, de a terhére rótt bűncselekményt nem ismerte el.

"Védencemet a két játékos azzal vádolta, hogy pénzért cserébe úgy állította össze a csapatot, hogy a mérkőzéseken a fogadási csalóknak megfelelő eredmény szülessen - közölte Czeglédy. - Aczél Zoltán minden kérdésre válaszolt."

Sütő állította, nem ő dobta fel Aczélt

"Megdöbbenve értesültem arról, hogy kapcsolatba hoztak az üggyel, ehhez csak annyit mondanék, én két hete tettem vallomást, Aczél Zoltánt pedig most állították elő" - mondta a Nemzeti Sportnak Sütő László arra a kérdésre, ez volt-e az ára annak, hogy szabadlábra helyezzék. Jelenleg ugyanis ő és Horváth is szabadlábon vannak.

Aczél Zoltán 2008 és 2010 között a válogatott másodedzője volt Erwin Koeman szövetségi kapitány irányítása alatt. Czeglédy az Index megkeresésére elmondta, válogatott bundameccsek nem kerültek szóba. Ezt Fazekas is megerősítette, de nem zárta ki, hogy a későbbiekben a gyanúsítások és a gyanúsítottak köre is kibővül.

Aczél először a REAC-nál dolgozott vezetőedzőként az élvonalban, később 2008 decemberétől 2009 nyaráig a Siófok trénere volt. Az ügyészség szerint ebben az időszakban a Siófok három meccsének is megpróbálták befolyásolni az eredményét a Honvéd, a Kaposvár és a ZTE ellen.

A Honvéd-Siófok kupaelődöntő azért furcsa, mert ha Siófok esetleg megnyerte volna a kupát, sokkal nagyobb prémiumban részesültek volna, mint amiről itt szó van, írja a Nyugat.hu. A ZTE elleni meccs előtt pedig még esélyük volt a bennmaradásra, ami végül nem jött össze.

Az ügyészség a német és a finn társszervekkel szorosabb együttműködésben göngyölíti fel a bundaügyet, amelyben 5-10 év közötti büntetésekre lehet számítani.

A korábban őrizetbe vett játékosok és FIFA-licences játékosügynök vallomást tettek. Andruskó és Sütő teljes körű, feltáró jellegű beismerő vallomást tett K. Zsolt ellen, aki a Siófok-Kaposvár bajnokiért 9000 eurót fizetett, amelyen a három játékos osztozott. A ZTE-Siófok bajnoki befolyásolásáért 10 ezer eurót kapott a három labdarúgó K. Zsolttól.

Sütő László és a Vasas szerződést bontott

Az angyalföldi futballklub MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleménye szerint a hátvéd, aki az elmúlt fél évben az MTK kölcsönjátékosaként szerepelt a Fáy utcában, nagyon sajnálja a történteket, hogy rajta keresztül a Vasas is belekeveredett az ügybe.

"Elnézést kérek a csapat vezetőitől, szurkolóitól, valamint a játékostársaimtól, hogy általam ők is érintettek lettek a kirobbant botrányban. Szeretném megköszönni a Vasas-Híd mostani vezetésének, illetve a Marijan Vlak irányította szakmai stábnak az elmúlt fél évet. További sok sikert kívánok a csapatnak, remélem, hogy jó helyen zárják a fiúk a mostani bajnokságot" - idézte a közlemény Sütő Lászlót.

K. Zsolt továbbra is tagad, és a megalapozott gyanú közlésével, illetve az őrizetbe vételével szemben panaszt jelentett be. Az ügyészség vizsgálja még A. Attila - a másodosztályú Kozármisleny játékosa - szerepét, aki a Honvéd-Siófok Magyar Kupa-elődöntő előtt, a "sporttörvényben és a munkaszerződésben leírt kötelességeit megszegve" kapcsolatba lépett és megállapodott a német bundabotrány központi figurájával is. Az egyezség szerint a labdarúgó eddig be nem azonosított játékos társai segítségével, az általa kért összesen 15-20 ezer euró ellenében a külföldi bűntársai által tervezett fogadásnak megfelelően befolyásolja a mérkőzés eredményét.

A Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága kedden felfüggesztette Sütő László játékjogát a büntetőeljárás jogerős befejezéséig.

A bundaügy az MLSZ feljelentése miatt indult.

A Haladás kiáll Aczél mellett

"Nagyon megdöbbentett, ami történt, de biztos vagyok benne, hogy félreértésről lehet szó, amit reményeim szerint hamarosan tisztáznak - idézte a szombathelyi klub hivatalos honlapja Székely Tibor másodedzőt. - Zoli a legjobb barátom, így tegnap este nagyon nehéz volt a hazaút Szombathelyre. Úgy gondolom, másképp is megoldhatták volna az őrizetbe vételét, nem a nagy nyilvánosság és a saját játékosai előtt kellett volna bilincsbe verniük a nyomozóknak."

"Illés Béláékkal ültem a VIP-páholyban, a meccs lefújása után Vörös Csaba telefonált, hogy menjek gyorsan, mert baj van - mondta az egyesület honlapjának Tóth Miklós, a Haladás Sopron Bank ügyvezetője. - Miután lementem, odalépett hozzám egy civil ruhás ember - mint később kiderült, az ügyész - bemutatkozott, megmutatta a megbízólevelét és közölte, hogy elviszik Aczél Zoltánt, de az őrizetbe vételnek nincs köze a Videoton-Haladás meccshez. Természetesen nagyon megdöbbentem, nem akartam hinni a fülemnek. Zoli egyébként egyet még telefonálhatott a stadionból, a feleségét hívta fel. Mindenesetre az ártatlanság vélelme mindenkit megillet, így a tulajdonosok nevében is mondhatom, hogy kiállunk Zoli mellett. Ma az öltözőben pedig elmondtam a játékosoknak, hogy profik, koncentráljanak a munkájukra, végezzék becsülettel a tréningeket, szombaton pedig verjük ki a kupából a Videotont, hiszen jó pozícióból indulunk a visszavágón."