Boglárka
19 °C
35 °C

Meghalt Sócrates, a Doktor

2011.12.04. 10:56 Módosítva: 2011.12.04. 13:54

Az éjszaka összeomlott a keringése, és meghalt Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira, aki a nyolcvanas évek brazil válogatottjának egyik legnagyszerűbb játékosa és kapitánya is volt. Sócratest a Sao Pauló-i Albert Einstein Kórházban kezelték. A 63-szoros válogatott labdarúgó halálát egy bélgyulladásból kialakult fertőzés okozta - közölte a Klinika. Az utolsó napokban mesterséges kómában volt és lélegeztetőgép tartotta életben.

Az 57 éves szupersztár augusztus óta harmadszor került kórházba, legutóbb a mája miatt töltött heteket kórházban. Az orvosai bejelentése szerint szervezete nem bírta az utóbbi időszak rettenetes megterhelését.

000 Mvd6138169
Fotó: Peter Phillips

Sócrates a '82-es és az 1986-os mexikói világbajnokságon is a brazil válogatott csapatkapitánya volt. Klubszínekben a Botafogo, a Corinthians, a Flamengo és a Santos játékosa is volt. Európában 84-85-ben a Fiorentina szerződtette le, ahol 6 gólt rúgott, majd levezetésként Angliában játszott. Összesen 76 gólt lőtt, ebből a válogatottban 22 gólt rúgott.

Sócratest csakúgy, mint most, augusztusban és szeptemberben is az intenzív osztályon ápolták, akkor a túlzott alkoholfogyasztás következményeként fellépett gyomorvérzéssel kezelték.

Az orvosi tanulmányai miatt Doktornak is becézett, támadó középpályás Sócrates az 1980-as évek egyik legnagyobb futballsztárja volt Brazíliában. Európai kiruccanásai egyikén a dpa német hírügynökség interjút készített vele, s a beszélgetés során hatalmas mennyiségű sört fogyasztott el és szinte szünet nélkül cigarettázott. Arra a kérdésre, hogy egy sportoló számára ez megengedhető-e, annyit válaszolt, hogy: "Én nem sportoló vagyok, hanem egy futballművész."

Sócrates - teljes nevén Sócrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira - hat gyermek édesapja. Visszavonulása után aktívan politizált, cikkeket írt újságoknak és magazinoknak, valamint szakkommentátori munkát is végzett a brazil televízióban.