Anna, Anikó, Panka
19 °C
35 °C

Ennél jobban még nem indult edzői karrier

2011.12.19. 09:05 Módosítva: 2011.12.19. 09:11
000 Hkg5690065
Fotó: Toshifumi Kitamura

2008-ban vette át Josep Guardiola a Barcelona irányítását, és a klubot példátlanul sikeres pályára állította. A most 40 éves barcás edző rutin nélkül érkezett, hiszen mindössze egy évet dolgozott előtte, a B-csapatot irányította, és nyerte meg vele a harmadosztályú bajnokságot.

Guardiola vasárnap a klub-vb megnyerésével már a tizenharmadik címét szerezte. 2009 után másodszor volt a legjobb a Barcelona ezen a tornán, akkor az Estudiantest hosszabbításban, most a Santost egy végtelenül egyoldalú meccsen verte meg a katalán klub.

Guardiola kétszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját (2009, 2011), majd utána ugyancsak kétszer a Szuperkupát. Háromszor nyert bajnokságot, szintén háromszor Spanyol Szuperkupát. A Spanyol Kupát csak egyszer emelhette fel, a legutóbbi szezonban is átengedte a Real Madridnak.

Miguel Munoz a Real Madrid kispadján volt hasonlóan sikeres pályája elején, bajnokságot és BEK-et nyert rögtön az első évében (1960), valamint a Világkupa-döntőben is a legjobb volt, a következő BEK-diadalra viszont már hat évet kellett várni. Munoz zsinórban négy bajnoki címmel kezdett. Ezt nem lesz könnyű beállítania Guardiolának, mert jelenleg három pont a hátránya a Real Madriddal szemben.

És akkor a számok: 211 meccsen 153-szor nyert, 18-szor kapott ki. 534 rúgott és mindössze 149 gólt kapott a Barca. Akadtak korszakos győzelmei, elég csak a madridi 6-2-re gondolni 2009 áprilisából. A tavalyi 5-0-s Real-kiütés is örökre emlékezetes maradt.

Sokszor felmerül majd, hogy a csapat tette-e naggyá az edzőt, vagy épp az ő személyisége kellett ahhoz, hogy a Barcelona történetének legszebb időszakát élje.

Luis Enrique példája azt mutatja a Románál, hogy az kevés, ha valaki jó futballkultúrában nevelkedett, és jó futballkultúrában tanult meg mindent, ettől még nem lesz óhatatlanul jó edző.

Egy biztos, olyan bátran újítani kevesen mernek, mint ő tette. A 3-4-3-as szisztémára állította át csapatát az El Clasicón, aminek megvannak a veszélyei, de a Real ellen maximálisan bejött. Ezt a rendszert egyébként Cruyffal játszotta a Barca, amikor még Guardiola a csapatban játszott.

Úgy látszik, David Villa hiányát is elviseli a csapat, bár a középcsatár kiesésére nem kizárt, hogy valamit még ki kell találnia, hiszen Messi vagy Fabregas hosszú távon nem feltétlenül alkalmas a pótlására, kivált, ha esetleg Iniesta vagy Xavi kiesik a középpályáról. Ez még a jövő feladata lesz.

Mint ahogy a motiválás is. Mert már mindent megnyertek. A bajnokságban ebből adódóan már nem könnyű valamennyi meccsre ráhangolódni, míg a BL azért egészen más.