Sámuel, Hajna
18 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

A fradisták tudják, mi vár a Rangersre

2012.07.10. 09:05
A Juventus, a Fiorentina és a Marseille is kényszerült már alsóbb osztályba. Itthon a Ferencváros sínylődött a második vonalban.

A Glasgow Rangers csődje után nem egyeztek bele a skót első ligás csapatok, hogy az új klub az legfelsőbb osztályban kezdje meg szereplését, így a nagy múltú egyesület utódjának a harmadosztályból kell majd visszaverekednie magát az élvonalba.

000 DV1124270
Fotó: Ian Macnicol

A Rangers-szurkolók helyzetét több nagy csapat szimpatizánsai is átérezhetik. Korábban Olaszországban, Franciaországban és itthon is vezető klubok kényszerültek alsóbb osztályba.

Sztárokkal a másodosztályban

A 2006-os világbajnokság előtt kirobbant olasz bundabotrány az akkor 29-szeres olasz bajnok Juventust is magával rántotta (ebből elvettek tőlük még két bajnokságot). A torinói klubot a Serie B-be száműzte az olasz szövetség. Történetük során először kényszerültek alsóbb osztályban játszani, ráadásul kilencpontos mínusszal indultak az új szezonban.

Brazília Fradija

Soha előtte nem fordult még elő, hogy Brazíliában egy argentint válasszanak meg az év labdarúgójának. A 2004-ben a Boca Juniorstól a Corinthiansba - minden idők legdrágább dél-amerikai transzferével - 15 millió euróért megvásárolt Carlos Téveznek viszont ez sikerült. A következő évben bajnokságot nyert vele a Sao Paulo-i csapat, majd egy év múlva a Corinthians elnöke botrányos körülmények között el is adta őt és Mascheránót Angliába. A klub az értük kapott pénzek egy részét elsikkasztó vezetőkkel, elcsalt meccsekkel kiesett az első osztályból.

A száműzetés miatt a Juventus több neves játékosa is elhagyta a süllyedő hajót: Zlatan Ibrahimovic és a friss világbajnok Fabio Cannavarro, valamint Zambrotta is a távozás mellett döntöttek. A klub ikonjai azonban hűségesek maradtak a Juvéhoz, Buffon, Del Piero és Nedved is vállalta, hogy a másodosztályban futballozik. A keretet az utánpótlásból töltötték fel, köztük olyan játékosokkal, mint Marchisio és Giovinco, akik ma már szintén válogatottak. A Juventus magabiztosan nyerte meg a Serie B-t, 85 pont mellett 83 gólt szereztek és jutottak vissza az élvonalba.

Külső segítség is kellett a visszatéréshez

A Fiorentina drukkerei ennél is reménytelenebb helyzetbe kerültek szeretett csapatuk csődje után. A firenzei klub katasztrofális anyagi helyzetére és tartozásaira a 2001/02-es szezonban derült fény, aminek hamar meg is lett az eredménye: a csapat a kiesést jelentő 17. helyen zárta a bajnokságot. A klub a szezon végén csődbe ment, ami azt jelentette, hogy a másodosztályban sem indulhattak. A Diego Della Valle által újjáalakított egyesület Fiorentina Viola néven kezdte újra negyedosztályban, a csapat mellett egyetlen korábbi játékos tartott ki, a negyvenszeres válogatott Angelo Di Livio.

000 Par1904766
Fotó: Paul Ellis

Az új Fiorentina rögtön meg is nyerte a negyedosztályt, majd az olasz futballt érintő átalakítások miatt és a város futballmúltjára tekintettel a szövetség úgy döntött, hogy a klub a Serie C1 helyett a Serie B-ben indulhat a következő szezonban. Itt is szerencséjük volt a firenzeieknek, a hatodik helyet csípték meg, ami az új rendszerben rájátszást ért. A playoffban a Perugia legyőzésével - két év után - tértek vissza a Serie A-ba.

BL-győzelem után az összeomlás

Marseille-ben igazi rémálom-forgatókönyv valósult meg a kilencvenes évek első felében. A Barthezzel és Deschamps-pal soraiban 1993-ban Bajnokok Ligája-döntőt nyert francia csapat vesztegetési botrányba keveredett. Pontosabban a mindent nyerő évadban a klub teljhatalmú vezetőjéről, Bernard Tapie-ről derültek ki bűncselekmények (konkrétan megvett meccseket és játékosokat). A büntetés itt is a másodosztály volt, a korábban szerzett bajnoki címüktől is megfosztották őket.

A másodosztályban rögtön meglett az első hely, de a klub a bizonytalan a anyagi helyzete miatt nem tudta vállalni az élvonalbeli szereplést, így egy újabb évig sínylődtek a Ligue 2-ben. A 95/96-os szezonban a Caen mögött a második helyen ugyan, de sikerült a feljutás és az anyagi háttér is biztosított volt az első osztályhoz.

Három évet várt a Fradi az élvonalra

A Juventushoz hasonlóan a Ferencváros is 2006-ban kényszerült a másodosztályba. A zöld-fehérektől az MLSZ megvonta az NB I.-es induláshoz szükséges licencet (utólag kiderült, jogtalanul, a klub a bíróságon támadta meg az MLSZ döntését, amely helyt adott a keresetnek), így kezdődött a Fradi NB II.-es kálváriája.

IMG 6567
Fotó: Szécsi István

A feljutás ugyanis nem jött össze a következő évadban. A 69 pontos Nyíregyháza mögött 65 ponttal a második helyen zárt a fővárosi klub az NB II. Keleti csoportjában. A következő szezonban a Kecskemét végzett az élen, ráadásul a Ferencváros csak a harmadik lett a Szolnok mögött, így továbbra is maradtak a másodosztályban.

A feljutást érő bajnoki cím végül a 2008/2009-es évadban született meg, az angol befektetők érkezése után a zöld-fehér klub magabiztosan, tizenhét pontos előnnyel végzett az élen és jutott vissza az NB I.-be.