A dagadt disznó jobb jós a görénynél?

2012.06.30. 09:21

Van önnek otthon Roborowski-törpehörcsöge, arapapagája, mexikói axololtja, botsáskája esetleg az ólban nagy fehér lapály disznója ? Talán nem is gondolta volna, de házikedvencei nemcsak arra jók, hogy bebüdősítsék a lakást, a szőnyegére szarjanak, rikácsoláccsal vagy egész éjszakai rágással ne hagyják aludni, hanem arra is, hogy segítsenek helyesen kitölteni a tippmix-szelvényt. Mert minden állat egyben jós is, legalábbis majdnem olyan hatékonysággal választják ki a meccsek győzteseit, mint mondjuk én egy kínai nyelvű étlapról a hortobágyi húsospalacsintát. A futball-Eb előtt, alatt több önjelölt állat (és gazdája) jelentkezett tuti tippekkel, mint amennyi Noé bárkájára felfért. A jósállat cunamit még az azóta már megboldogult Paul, a polip indította el a 2010-es vb-n. Paul meglehetős biztossággal választott a nemzetek konyhái közül, jó érzékkel kanalazta be a győztes országok zászlói mögül a zsákmányt, és majdnem befolyásosabb lett a sportfogadók körében, mint a Tegyék meg tétjeiket blog szerzője. Paul sikere vitathatatlan volt, de hogy ezt meglovagolják, kellett az állatkerteskedés egyik új vonulata. Ma már nem elég, hogy legyen az állatkertben zsiráf, nílusi víziló, tukán meg vattacukorárus, de kötelező egy lehetőleg sanyarú gyermekkorral vagy valamilyen defekttel, de mindenképpen magas cukiságfaktorral rendelkező jószág is. Hadak vonultak, hogy láthassák a kancsal oposszumot, Knutot, a jegesmedvét vagy a szörnyethalt füleletlen nyulat. Egy állat persze akkor is érdekes, ha valami különleges képességel rendelkezik, legalábbis ráfogják, hogy a táplálkozása egyben mágikus cselekedet is. A jóslás ugyanis többnyire abban merül ki, hogy az adott állat, két tál étel között választ. Nézzük, kik pályáztak az idén! A jósokat természetesünk értékeltük, figyelembe véve a cukiságot, a tippelések helyességét, valamint az állat meglepetésben rejlő erejét.

A favoritokkal elbánik

Kezdjük mindjárt itthon. Görbi, a budapesti állatkert ormányos medvéje már korábban is tippelgetett, de rizikós meccset nem kapott. Ugyan ki ne mondta volna meg, hogy a hollandok legyőzik a magyarokat, vagy most az Eb-n a németek simán kiejtik a görögöket? Görbi csíkos farkával, ártatlannak tűnő pofázmányával tökéletes kirakatjószág, de a plüssállat külső mögött egy fékezhetetlen kujon rejtőzik. Erőszakos természete miatt nem kaphat maximális pontot: 7.

Görbi az ormányos medve a DigiTV adásában
Görbi az ormányos medve a DigiTV adásában
Fotó: DigiTv

Csak a németekre tesz az angol kém

A német Aue állatkertje vidrát dobott a mélyvízbe, a megtévesztő nevű Ferret (angolul menyétet vagy görényt jelent) tudta, hogy csak a németek győzhetnek, eddig következetes maradt, bár nagy rizikót ő sem vállalt, a portugálok és a hollandok elleni győzelmet lazán kiette az uzsonnás tányérjából.

Hendrik Schmidt / AFP
Hendrik Schmidt / AFP

A vidra cukiságához kétség sem férhet, nem is volt nagy bátorság őt indítani, már ha nem azt feltételezték, hogy a futballt figyelők java része tógazda is egyben, akik gyűlölnek minden haltolvajt: 6.

Józanul választ

Funtik, a pszichomalac egyértelműen rusnya, mint a disznó. Nem akarom boncolgatni az ukrán néplelket, de merész húzás volt a csupa aranyos vagy legalább egzotikus állat közé bedobni a hízót, emellett persze nagyra értékeljük a kelet-európai lét iránti elkötelezettségüket, és a rendezők humorát, lásd még részeg disznó.

Genya Savilov / AFP
Genya Savilov / AFP

Ha a kijevi szurkolói zónában, ahol Funtik is átmeneti szállást kapott, szétnézünk kétszázezer liter sör elfogyása után, akkor megállapíthatjuk, Funtik tippelgetett legjózanabb fejjel: 7.

Nem görénykedik, tippeket ad

Az ukránok Harkivban is merészek voltak, ott is egy csupa negatív képzethez tartsítható állatot vettek elő. Náluk Fred, a görény volt a tippmester.

Fred, a vadászgörény Harkivban
Fred, a vadászgörény Harkivban

Ha az ölünkben ülne, biztos hagynánk, hogy helyettünk nyomogassa a fogadni gombot, az Eb első nyolc meccséből ötnek eltalálta a kimenetelét, köztük olyan papírforma döntőkét is mint a dán-holland vagy az ukrán-francia. Freddel a pénzüknél maradhatunk, de ha ez valakinek kevés, hagyja magát meggyőzni a rózsaszín orral és mélysötét gombszemekkel: 8.

Nagyok és mellélőnek

A lengyelek még az ukránoknál is nagyobbat álmodtak, Cittát, a krakkói elefántot küldték a jósversenybe. Az elefánt nem igazán cuki, még az ölébe sem veheti az ember dédelgetni, ráadásul Citta mindjárt megbukott, a lengyel-görög meccset hazai győzelemre vette, döntetlen lett belőle.

Bartosz Siedlik / AFP
Bartosz Siedlik / AFP

Aztán volt olyan merész, hogy kenyéradói ellen tett, de csak azért sem verték meg az oroszok a lengyeleket, iksz lett. A németeknél is felbukkant egy elefánt, aki a nagyon fantáziadús Nelly nevet kapta.

Holger Hollemann / AFP
Holger Hollemann / AFP

Nemcsak ügyesebb, Nelly stílszerűen kapura rugdosással jelzett, de eredményesebb is volt, a németek dánok elleni győzelmét el is találta, de egy ráncos bőrű, kétemelet magas állat aligha üti ki a cukiságmétert: 5.

A halak jelleme

A jósállatok dagonyájából és az európai nagyravágyásból persze megint  Ázsia rántotta ki a világot, magasról tettek a cukiságra.  Szingapúrban  mi sem természetesebb annál, hogy rezzenéstelen, érzelmet nem tükrőző halakra bízzák a megfontolt totózást. Gyanítjuk, hogy az akváriumon  kívül, "Az olyan ennivalóak" - gügyögések egészen mást jelentenek, mint mondjuk Ferret ketrece előtt. És valószínű inkább annak szurkoltak, hogy ne találjanak el semmit a halak,  hogy a mellélövőt azonnali halálra ítéljék, és a nyilvános kivégzés után  a vacsoraasztalon találkoznak velük újra.

A halak egy lengyel győzelmet és egy döntetlent jósoltak össze, ez pont ötvenszázalékos teljesítmény. A rideg külső miatt nem túl szeretetreméltóak, de hát olykor a futball is borzongásról szól: 9.