Kijárt már, hogy végre javunkra tévedjenek

2012.06.20. 13:49

Elnéző hangnemben tárgyalja a szerdai angol sajtó, hogy a magyar játékvezető, Kassai Viktor nem adta meg Devics gólját az ukrán-angol Eb-meccsen.

A kommentárokban visszatérő elem, hogy sok hasonló eset után, amelyeknek Anglia volt a kárvallottja, ezúttal ideje volt, hogy a szerencse az angol válogatott mellé álljon. A lapok elismerik azt is, hogy ezek után elkerülhetetlennek tűnik az UEFA által eddig ellenzett gólvonal-technológia - vagyis a hasonló esetek megakadályozására alkalmas kamerarendszer - alkalmazása.

A Daily Mail szerint az angol szurkolók arra a következtetésre juthatnak, hogy „megtörtént az igazságszolgáltatás". A lap felidézi, hogy a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon Frank Lampard Németországnak lőtt gólját nézte el hasonlóan a Jorge Larrionda vezette uruguayi játékvezetői hármas, és ezután az angolok vesztettek, kiestek. Most viszont Anglia járt jól, annak ellenére, hogy azóta két további taggal egészült ki a játékvezetői csapat, és a két új segítő az alapvonalon áll, pontosan az ilyen incidensek elkerülésére.

A Daily Mail azt jósolja, hogy a tévedéseknek ez a fajtája lesz az, ami elősegíti a gólvonal-technológia bevezetését. Az újság állítja, 2010-ben Larrionda a favoritok között szerepelt a világbajnokság döntőjének vezetésére, ám a FIFA végül „az első adandó alkalommal hazaküldte". Kassai és csapata is nyilván tart attól, hogy hasonló sorsra jut, amikor az UEFA összeállítja a további játékvezetői listát, ám lehetséges, hogy a magyar játékvezetők ezúttal megússzák, mivel a meg nem adott gól önmagában nem befolyásolta a továbbjutást.

Hodgson és Rooney a meccs után
Hodgson és Rooney a meccs után
Fotó: Getty Images

A Daily Mirror is azt súlykolja, hogy a történtek után Michel Platini UEFA-elnök sem ellenezheti már tovább a videótechnológia bevezetését. „Az inkompetencia két évvel ezelőtt Angliát sújtotta a németek elleni mérkőzésen, most viszont az angolok voltak a kedvezményezettek".

A The Daily Telegraph szintén arra a következtetésre jutott, hogy a gólkamera bevezetésének indokoltsága eddig is tagadhatatlan volt, és ezt az angol-ukrán mérkőzésen történtek csak megerősítették, miután az UEFA által beállított két további segítőnek kevés haszna volt.

A The Times szerint a meg nem adott ukrán gól kínos az UEFA-nak, mivel a testület elnöke, Platini a gólvonal-technológia bevezetésének leghangosabb ellenzői közé tartozik, és ennek alternatívájaként inkább még két segítővel egészítette ki a játékvezetői csapatot.

A BBC idézi Roy Hodgsont, az angolok szakvezetőjét, aki kijelentette, hogy az eredményben „nyilvánvalóan volt egy adag szerencse is, de Angliát a múltbeli nagy meccseken, Portugália és Németország ellen is balszerencse üldözte, így ha most is szerepe volt a szerencsének, akkor talán fontos volt, hogy ezúttal neki kedvezzen".

A BBC értékelése szerint a szerencse az ukrán gól meg nem adásáról hozott megmagyarázhatatlan döntésen túl is sokszor megnyilvánult - nem utolsósorban az angol győzelmet hozó gólnál, amikor az ukrán kapus kiejtette Steven Gerrard alacsony beadását, lehetővé téve, hogy Wayne Rooney nem egészen egy méterről a hálóba fejeljen. 

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM