Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-6 °C
4 °C

Durva leminősítés Angliának

2012.03.08. 19:40
Száz nappal az Európa-bajnokság előtt végre a válogatottak megmutatták magukat, a Futballminősítő Intézet alig várta a pillanatot, és megfigyelőink valamennyi résztvevőről jelentettek. Mindenki a pályán volt, igazán komoly meglepetés talán csak a németek váratlan veresége. Az angoloknál Fabio Capello lemondása után sokkal többre nem lehetett számítani. De haladjunk csoportonként.

Mi az a Futballminősítő Intézet?

Az Index és a SportGéza tudományos szakmai műhelye, amelynek feladata az Európa-bajnokságig hátralévő időben, és az Európa-bajnokságon a csapatok, a játékosok, az esélyek, a szurkolók értékelése.

A csoport: Oroszország (+1), Görögország (-1), Csehország (+3), Lengyelország (0)

Az oroszok nem játszottak rosszul Dániában, a 4. percben vezettek Sirokov góljával, a második félidőben pedig Arsavin is a kapuba lőtt. Arsavin kiszabadult végre Wenger és az Arsenal fogságából, ami jelentősen növeli a válogatott értékét. A támadó ugyanis a Zenitben visszanyerheti régi formáját, jelentősen gyorsítva ezzel az oroszok játékátt. Az, hogy gólja után rögtön a szövetségi kapitány Advocaathoz ment, sokat jelez. Szükségük lesz egymásra a folytatásban is. Ráadásul Arsavin a Zenitben még jobban összecsiszolódhat a válogatott csatár Kerzsakovval.

A görögök nem nyertek Belgium ellen hazai pályán, pedig egy szerencsés góllal már az elején vezettek, utána viszont egy szögletet elnéztek, ebből jött az egyenlítés. Egyáltalán nem voltak átütőek.

A csehek viszont jobbnak látszottak Dublinban. Rezek (Anorthoszisz) kiváló labdát adott a még mindig csak 30 éves (a 2004-es Eb-n gólkirályságig jutott) Barosnak, aki ki is használta a helyzetet. A cseh hátvédek az év első két hónapjában bemutatták, miért is a legerősebb csapatrésze a válogatottnak a védelem. Kadlecnek, Sivoknak is volt nemzetközi kupagólja.

A lengyeleknél csatárgondok vannak. Noha Lewandowski szépen rugdossa a gólokat a Bundesliga-első Dortmundban, de a kapitány behívta helyette a Lille-ben jelenleg főleg csereként játszó, 30 éves Jelent. Francziszek Smuda szerint Jelen gyorsasága és képességei komoly segítséget jelenthetnek a csapatnak, és látni akarta, milyen a formája és az erőnléte. Gólt nem lőtt, ahogy a lengyel csapatból senki sem. De nemcsak elől, hátul is van gond, a vendég portugálok egész könnyen szaladtak át az elvileg szinte legjobb felállásában játszó hazai védelmen, igaz, gólt végül nem rúgtak. A meccs után a lengyel szurkolók még inkább abban reménykedhetnek, hogy – ha sem Błaszczykowski, sem Lewandowski nem tér magához – egy jóindulatúan befújt tizenegyessel megnyert nyitómeccs, majd két 0-0 elég lesz a továbbjutáshoz; igaz, ehhez sokkal jobban játszó védelem, és a mostani formáját megőrző kapus kell.

Barátságos mérkőzések eredményei

Görögország-Belgium 1-1

Dánia-Oroszország 0-2

Írország-Csehország 1-1

Lengyelország-Portugália 0-0

Németország-Franciao. 1-2

Anglia-Hollandia 2-3

Olaszo.-Egyesült Államok 0-1

Horvátország-Svédország 1-3

Spanyolország-Venezuela 5-0

Izrael-Ukrajna 2-3

B-csoport: Németország (-3), Hollandia (+1), Dánia (-4), Portugália (+2)

A portugálokról már tettünk említést, a helyzetkihasználásban nagy gondjai vannak a csapatnak. A sebességgel nem lesz gondjuk, Danny elvesztése sem érinti érzékenyen a csapatot, mert a kerettagságért harcolt igazán, nem a kezdőért.

A legnagyobb meglepetést a németek okozták, még akkor is, ha tartalékos volt a csapat. A féléven belül másodjára lesérült középpályás Schweinsteiger még felépülhet az Eb-ig, de a franciák elleni vesztes meccsen nem is ő hiányzott igazán, hanem a balhátvéd Philip Lahm. A helyén az a 25 éves, nigériai apától származó Aogo játszott, aki tagja volt ugyan a 2010-es világbajnoki bronzérmes keretnek, de csak a bronzmeccsen játszhatott. Jelenleg a gyengélkedő Hamburgban focizik, és most szerdán is mindkét francia gól az ő oldaláról érkezett. A Bildtől hatost kapott, ennél rosszabb osztályzat nincs.

A németek besorolásánál feltétlenül rontanunk kellett, mert ebből a csapatból sok minden hiányzott szerda este. Reus először volt kezdő, nyomot nem hagyott maga után, holott a Bundesliga idei meglepetéscsapatában, a Mönchengladbachban, már 13 gólnál jár. A müncheni középpályás Toni Kroosból is hiányzott az erő. A szövetségi kapitány Joachim Löwnek a két meghatározó játékosa távollétében lesz még dolga ezzel a csapattal. Ráadásul az évet fantasztikusan kezdő ékek, Klose és Gomez ezekben a hetekben nincsenek nagy formában, persze ez még változhat az Európa-bajnokságig. És nyilván még Podolski is csatlakozik, mert a hétvégén már játszott, csak még nincs formában.

Dánia outsider, az oroszok ellen is gyengén játszottak. (Mintha zárt kapus meccs lett volna, olyan kevesen voltak.) Az oroszok elleni sima hazai vereség azért lehet komoly figyelmeztetés, mert mindkét gólt az első félidőben kapták. Ekkor még a tavaly összecsiszolódott alapcsapat játszott, csak a liverpooli Agger hiányzott sérülés miatt a védelem közepéből. A sűrű cserék aztán értékelhetetlenné tették a második félidőt, bár az kiderült, hogy a tartalékok között nincs olyan, aki meg tud fordítani egy meccset. És egy szép jubileum még valamire felhívta a figyelmet: hiába lett százszoros válogatott a kapus Sorensen, ő messze olyan képességű játékos, mint a nagy előd Peter Schmeichel. Egy gólban biztosan benne volt, egyszerűen Arsavin lövése mellé vetődött. A szövetségi kapitány ennek ellenére töretlenül bízik benne, már nem fog új kapust keresni az Európa-bajnoksáig. És ez nem biztos, hogy jó hír a szurkolóknak.

Hollandia viszont igazolta, miért esélyes az Eb-győzelemre is akár. Az angolok ellen az első félidőt végig lazsálta a Wembley-ben van Marwijk csapata, a másodikban aztán felgyorsultak. Elképesztően erős ez a válogatott, jó rendszerben megfelelő emberek vannak. A csatár Huntelaar a Schalkéban magára talált, a múlt héten behozta a góllövőlista első helyén Gomezt, és formáját a válogatottban egy gól erejéig átörökítette. Robbennek pedig a válogaottban megy jobban, az angoloknak két gólt lőtt. Anglia hiába reménykedett az utolsó percekben egy happy endben, a hollandok a meccs végén lezárták a kérdést, hogy melyik a jobb csapat kettejük közül.

C-csoport: Spanyolország (0), Olaszország (-1), Írország (0), Horvátország (-2)

Spanyolország a nagy ínségben talált egy csatárt, a valenciai Soldadót. A Chelsea-ben továbbra is nagyon gyenge formában lévő Torres be sem került a keretbe, ami talán előre jelzi, hogyan fogja kijelölni csapatát Vicente del Bosque. Soldado három gólt lőtt egy kihagyott tizenegyes mellett. A mesterhármasig jutó valenciai egy jó formában lévő Torresnél ugyan gyengébb játékos, de olyan mélyről, ahol most Torres van, nem könnyű csak közepesen is visszajönni.

Ha David Villa nem épül fel, megvan az egyik helyettese, ez a szerda nagyon hasznos volt a spanyoloknak. (A múltkori aggodalmunk úgy tűnik, alaptalan.) A másik csatár természetesen a bilbaói Fernando Llorrente.

Mindhárom másik válogatott csalódást okozott. A legnagyobb égés az olaszoké, az amerikaiakat verniük kellett volna, ehelyett kikaptak.

Prandelli két játékrendszert is kipróbált, Pirlo ott játszhatott, ahol előző csapatában, a Milanban a rombuszrendszerben, aztán átálltak 4-3-3-ra, de gólt így sem tudtak lőni. A kapitány kipróbálta Ogbonnát a védelemben, aki a másodosztályú Torino játékosa. Az olasz futball állapotát is jelzi ez a kísérlet.

A horvátok a svédektől kaptak ki Zágrábban, sokat elárul a csapatról, hogy egy svéd védő fejelte a tizenhatos vonaláról az egyetlen góljukat. Tudatos akciót nem láthattunk. Modric nem tudta mozgatni csapatát, az ötlet is hiányzott a játékból.

Írország őrzi 11 hónapos veretlenségét, de ennél sokkal több jót nem mondhatunk el a csehek elleni barátságos meccs után.

Az alapemberek közül többen is, Doyle, Dunne is sérülés miatt nem léphetett pályára. A szintén Eb-résztvevő csehek már az első félidőben eldönthették volna a meccset, végül csak a második félidő elején lőttek gólt Givennek.

Miután 0-1-nél a 71. percben az írek legeredményesebb csatárát, Robbie Keane-t Trapatottoni kapitány lecserélte (a másik góllövő, Doyle pedig a keretben sem volt benne), nem sok esély maradt a gólszerzésre. Ekkor azonban a West Bromwich Albion ír duója Andrews és Cox összehozta az egyenlítő gólt.

Szóhoz jutott még jó tíz percre - talán inkább a közönség nyomására, ami Trapattoni konzervatív válogatási elvein is nyomot hagyott - a Sunderland hetek alatt befutott szélsője, aki szerintünk legfeljebb kiegészítő ember lehet az Eb-n, hiszen a bevált Duff-McGready szélsőpáron nem valószínű, hogy változtatna a kapitány.

Trapattonin számon lehet kérni a szép játékot, el lehet tőle várni a nagyobb kreativitást, de alighanem az olasz mesternek van igaza, amikor nem világklasszis játékosaihoz igazítja a taktikát, és látványelemek helyett erővel akarja legyőzni ellenfeleit.

Azt láttuk Dublinban, amit vártunk, nincs ok a le- és a felminősítésre. Egy biztos: az Európa-bajnokságon iszonyúan nehéz lesz bárkinek is legyőzni Írországot.

D-csoport: Anglia (-10), Svédország (+1), Franciaország (+5), Ukrajna (+1)

Talán az indokoltnál is türelmesebbek vagyunk Angliával, de így is kénytelenek vagyunk tízzel lehúzni őket a múltkori felminősítés után. Hosszú távon is negatívak a kilátások, lehetetlen szépíteni.

Fabio Capello lemondott, utóda azóta sincs, Stuart Pierce csak egy meccsre ugrott be, a tottenhames Harry Redknappet akarja szinte mindenki – játékos, szurkoló -, csak éppen ő nem akarja igazán kispadot.

Az egész persze nem annyira komikus, mint az MSZP miniszterelnök-keresése volt Gyurcsány Ferenc lemondása után, de két dolgot jelez: rajta kívül nincs angol edző, akiben megbízhatnának – a topcsapatoknál angol elvétve dolgozik -, másodsorban: ha már a játékosok is elfogadnák Redknappet, akkor valahogy megpróbálják meggyőzni őt. Ha nemet is mondott, valószínűleg nem hajlíthatatlanul. Az angol szövetség ezt a meccset beáldozta, külföldi jelöltet eleve nem akartak.

Lehet, nincs is más jelölt, de ha valaki május végén kap meg egy csapatot, abból sok jót nem hozhat ki tudatosan. Angliának emlékezetes játéka, meccse nem volt a legutóbbi világbajnokságon, az előző Eb-re ki sem jutott, vagyis már akkor sem működött valami, építeni a múltra, megszokott kapcsolatokra, egy sokszor begyakorolt letámadásra, labdaszerzésre tehát nem lehet. Az egyénekre ugyanakkor lehetne, de Lampard gyenge formában van és lassú, Rooney-n kívül nem látszik, ki lehet csatár. Welbeck kezdett szerdán, momentum nélkül szaladt át rajta a meccs. Sokakhoz vissza lehet nyúlni (Bent, Carroll, Defoe), akik átmeneti megoldást hozhatnak, de minden Rooney-n múlik. Ő két meccsről viszont mindenképp hiányzik.

Ez az angol védelem még a magyarnál is zavarba hozhatóbb volt szerda este, de ha Terry fel is épül, a probléma ott marad vele, mivel Rio Fwerdinand öccsét inzultálta, az ellentét aligha kibékíthető.

A kapusprobléma is örök, balhátvédbe Cole sérülése miatt Baines (Everton) került, tőle is felelőtlenség lenne elvárni, hogy megfogja Rasmus Elmet, Ibrát, de az ukránokat is. Bárki is vállalja el a feladatot, óriási a kihívás.

Ebből a négyesből hárman nyertek, de mindez minősítésünket átmenetileg befolyásolta csak.

Ha érdekli, honnan indultunk, és milyen szempontok szerint kaptak pontokat a csapatok, kattintson az országok neveire. A Futballminősítő bemutatkozása itt olvasható.

H   Pontszám
Változás
1.  Spanyolország 178 pont
 
2.  Németország 169 pont
 
3.  Hollandia 166 pont  
4.  Oroszország 158 pont  
5.  Írország 146 pont  
6.  Olaszország 145 pont  
7.  Svédország 142 pont  
8.  Anglia 139 pont  
9.  Dánia 136 pont  
10.  Portugália 129 pont  
11.  Görögország 126 pont  
12.  Franciaország 125 pont  
13.  Horvátország 125 pont  
14.  Ukrajna 123 pont  
15.  Csehország 118 pont  
16.  Lengyelország 109 pont  

Franciaország ellenben megmutatta Brémában, hogy komolyan kell venni őket, ez a megfiatalított csapat olyan mentalitásban játszott, ami sokat érhet hosszú távon. Blanc izgalmas munkába fogott, a már korosodók közül Abidal van bent egyedül a csapatban. A francia csapat hosszú építkezése az elmúlt, kudarcos és kínos világesemény után jó úton halad.

A németek idegenbeli 2-1-es legyőzésében nem is az a legszebb, hogy az Európa-bajnokság egyik favoritja ellen érte el Laurent Blanc csapata ezt az eredményt, hanem a következők: a mérkőzés jelentős részében uralták a játékot Ribéry-ék, és csapatban is olyan meggyőzőek voltak, amilyeneknek utoljára a vb és Eb megnyerésekor voltak. A Futballminősítő Intézet korábban pontosan a csapategység miatt pontozta le jelentősen Franciaországot, akik kritikai észrevételeinket elfogadva igyekeztek változtatni a játékukon. A Domenech-éra után még az is szokatlan lehetett a francia szurkolóknak, hogy egy nagyon pontos elemzésekkel felkészített csapatot láthattunk játszani.

Svédország erejét hajlamosak vagyunk lebecsülni, a zágrábi 3-1-gyel jelezték: figyelni kell rájuk, mert ugyan Majstrovic megsérült, a védelem nem lett gyengébb, talán még fel is gyorsult. Elmander és Elm jó formája is kell persze Ibrahimovicé mellett, hogy képben legyenek a továbbjutásért.

Ukrajnáról kevés megbízható információ van, mert tétmeccset rég játszottak, de Blohinnál kezd kialakulni a csapat magja, amelyik hazai pályán meccseket képes nyerni.  • Vennék
  • Hírek