Szabolcs
20 °C
35 °C

Lengyelország, a futballbóvli

2011.12.04. 10:50

Ki van a kapuban?

Londoni belharc: Lukas Fabianski és a Wojciech Szczesny is az Arsenal kapusa. A felkészülési mérkőzéseken felváltva védtek, talán valamit jelezhet a kapitány prioritásaiból, hogy az olaszok ellen játszatta az addig hatszoros válogatott Szczesnyt, ellenünk a hússzoros válogatott Fabianskit; mostanában a klubjukban is Szczesny az első számú kapus. Komoly nemzetközi rutinja neki sincs, nem igazi húzóegyéniség. A versengés jót tehet a teljesítményüknek, de ezzel együtt is csak:

Pont: 7

000 Par6658611
Fotó: Janek Skarzynski

Milyen a védelem?

Legjobb felállás: Piszczek – Perquis – Glowacki – Wasilevski

Miután a lengyelek rendezőként vesznek részt a tornán, nem játszottak tétmeccset 2009 októbere óta, és a felkészülési mérkőzéseiken Franciszek Smuda gyakran cserélgette a játékosokat minden poszton, így a védelemben is. Marcin Wasilewski az Anderlechtben szélsőhátvédként játszik, a válogatottban néha beviszik középre, mert a Damian Perquis (Sochaux) és Arkadiusz Glowacki (Trabzonspor) alkotta belső kettős elég könnyen elbizonytalanodik. Szélsővédőként a dortmundi Lukasz Piszczek helye a legbiztosabb, ha Wasilewskit beviszik a tengelybe, akkor Jakub Wawrzyniak (Legia Warszawa) játszhat a szélen.

Pont: 7

Milyen a középpálya?

Dudka – Polański – Błaszczykowski – Mierzejewski – Brożek

Váltakozó, gyakrabban 4-3-2-1-es, ritkábban 4-2-3-1-es felállással játszanak. Az egyik védekező középpályás posztján a rutinos Dariusz Dudka (Auxerre) helye tűnik biztosnak, csak akkor kerülhet ki onnan, ha inkább a védelemben játszatják. A másik posztra Rafał Murawski (Lech Poznan) vagy Slawomir Peszko (Köln) tűnik leginkább esélyesnek, bár a felkészülési meccseken Eugen Polański (Mainz) és a támadó középpályásnak is alkalmas Adam Matuszczyk (Köln) is játszott ezeken a posztokon. Az előttük lévő hármasból a gólerős csapatkapitány Jakub Błaszczykowski (Dortmund) helye biztos (az elmúlt hét olyan meccsen, amikor gólt lőttek, négyszer betalált), mellette Paweł Brożek (Trabzonspor) játéka csak azért kétséges, mert akkor lényegében fajsúlyos cserecsatár nélkül marad a csapat. A posztra esélyes további játékosok közül a felkészülési meccseken a legtöbbször Adrian Mierzejewski (Trabzonspor) szerepelt, akivel még számolni lehet: Ludovic Obraniak (Lille), és a két Legia-játékos, Janusz Gol és Maciej Rybus.

Pont: 8

Milyen a csatársor?

Lewandowski

Sor nincs, egy klasszikus csatárral állnak fel, a leginkább az várható, hogy Robert Lewandowski (Borussia Dortmund) lesz a kezdő, aki a klubjában gólerős, a válogatottban viszont nem: 40 meccsen csak 13 gólt lőtt. Cseréje Paweł Brożek lehet, ha nem túl támadó felfogásban kezd a csapat, esetleg Obravniakkal lehet még csatárposzton számolni. A portugálok elleni edzőmeccsre visszahívták a Lille-ben játszót 30 éves Irenius Jeleńt is.

Pont: 6

Milyen az egész csapat összhangja? Hogy mozognak együtt a csapatrészek?

Szeszélyes csapat, idén a 13 eddigi meccsükön megverték az argentinokat, norvégokat, döntetlent játszottak a németekkel, mexikóiakkal, de kikaptak például a litvánoktól. Mivel nem volt két meccs, amit azonos felállásban játszottak volna – de még a 18-as keretben is nagy volt a rotálás –, az összhangnak, ez látható volt a magyar meccsen is, nincs sok jele.

Pont: 4

Van-e vezéregyéniség? Mennyire tartjuk alkalmasnak vezérnek?

A csapatkapitány Błaszczykowski, rajta kívül a mostani keretből Lewandowski számít jelentős és elismert játékosnak. Kérdés, hogy a két alapvetően támadó szellemű játékos képes lesz-e az egész csapatot mozgatni – túl sok felkészülési meccsről hiányoztak az elmúlt hónapokban, hogy ez kiderülhetett volna.

Pont: 4

Mennyire alkalmasak vezér nélkül játszani?

Elképzelhetetlennek tűnik, hogy sem Błaszczykowski, sem Lewandowski ne legyen pályán, ha mégis ez történik, nem látni, hogy ki lenne alkalmas akár irányítani, akár gólt szerezni: a mostani keret tagja negyven gólt lőttek a válogatottban, ebből ők ketten 21-et.

Pont: 4

Milyen a mentális erejük, mennyire küzdenek egymásért, van-e bomlasztó közöttük?

Az elmúlt két világverseny nagy kudarc volt: a 2008-as Eb-re fölényes csoportgyőzelemmel jutottak ki, de ott csúnyán leégtek (egy döntetlen, két vereség). A 2010-es vébéselejtező még kínosabb volt: a csehek, szlovákok, szlovénok és észak-írek mögött, csak San Marinót megelőzve végeztek. Az utolsó problémás játékos Ebi Smolarek volt, de ő 2010 októbere óta nem volt válogatott, ma már egy katari klubban levezet, bár még csak 30 éves.

Pont: 6

Milyen segítséget kaphatnak a kispadról a meccs előtt?

Nagy név nincs a kispadon, a cserék főként otthon játszók, vagy kevés rutinnal rendelkező játékosok.

Pont: 4

Mekkora pluszt tud adni az edző meccs közben?

Franciszek Smuda nagyon mélyről hozta fel a csapatot, komoly edzői múltja van, de jobbára csak Lengyelországban dolgozott (bár 1983-ban egy bajor csapatnál, a Coburgnál ült először kispadon). Dolgozott a nagyobb lengyel klubok mindegyikénél (Legia Varsó, Wisla Krakkó, Widzew Lódz, Lech Poznan), három bajnoki címet szerzett. A közvélemény nagyon várta őt a kapitányi székbe, bár komoly nemzetközi tapasztalata azonban nincs. Nem tűnt viszont olyan edzőnek, aki képes fanatizálni a játékosait.

Pont: 5

A csapat életkori sajátosságai

A keret átlagéletkora nagyjából 27 év, csak három játékosuk lesz idősebb harmincnál a torna idején, Glowacki és Wasilewski a védelemből, valamint a középpályás Murawski, utóbbi nem alapember.

Pont: 8

A csapat fizikai állapota, mennyit játszanak a játékosai?

A légiósok főleg Németországban játszanak, közülük hárman (Piszczek, Błaszczykowski és Lewandowski) a tavalyi bajnok, és most is az élmezőnyben lévő Dortmundnál, ráadásul mindhárman kezdők. Mellettük török, francia és belga bajnokságban játszó légiósok vannak, közülük kevesen topcsapatban.

Pont: 7

A csapat taktikai érettsége:

Meccs közben nehezen tudnak váltani, hajlamosak hátrányban lélektelenül játszani.

Pont: 3

Mikor lövik a legtöbb gólt?

Az első félidő második részében a leggólerősebbek, idei 12 góljukból 7-et lőttek az első félidőben, ebből 5-öt a 26. és 36. perc között, az első negyedórában egyet sem.

Mikor kapják a legtöbb gólt?

Idén kilenc gólt kaptak, a litvánoktól az első félórában kettőt, de egyébként a második félidőben állnak rosszul: a kilencből négyet az utolsó félórában (igaz, ebben szerepe lehet, hogy barátságos meccseken ekkorra már nagyon szétcserélik a csapatot).

Milyen motivációval indulnak a tornának?

Otthon vannak, két nagy égés van a hátuk mögött, Európa-bajnokságon még nem nyertek meccset sem (2008-ig nem tudták magukat kvalifikálni), a minimális elvárás, hogy a csoportkörből továbbjussanak. Ez összejöhet, nem lett nagyon kemény a csoport.

Pont: 6

Meddig juthatnak el, hány pontot szerez a csoportkörben?

Pont: 4

Meddig juthat el maximum?

A csoportból továbbjuthatnak, jobb eredményre nincs reális esélyük, erre is csekély.

Pont: 0

A szerencsefaktor

Egy 1992-es olimpiai ezüstérmet leszámítva a nyolcvanas évek óta semmit nem nyertek. A házigazdaként kapott sorsulásuk viszont parádés.

Pont: 6

Rutin

Kevés meccset játszottak, tétmeccsük nem volt több mint két éve.

Pont: 4

Adott ország médiájának, közvéleményének elvárása

Hazai pályán bizonyítani kell, hogy nem a közép-európai térség nagyra nőtt magyarjai.

Pont: 6

Mennyi szurkoló kíséri el őket?

Otthon vannak, nem várható, hogy ne lenne minden meccsen telt ház.

Pont: 10

Összpontszám: 109