Eleonóra
-1 °C
2 °C
Kékesi Márton
csütörtök 02:00
Kékesi Márton
Alpesi sí

Szűkösen mehetnek tovább Ronaldóék

2011.12.04. 10:52

Ki áll a kapuban?

Patrício a Sporting 23 éves kapusa váltotta az utóbbi időben Ricardot.
A 35 éves válogatott a Betisnél sem került a kezdőbe. Patríció a
Sportingban is Ricardot váltotta, az utolsó válogatott meccseken a
csapat szenvedett, amiben jócskán benne volt a kapus is. Hibákra
hajlamos.

Pont: 6

000 Par6658803
Fotó: Bruno Pires

Milyen a védelem?

Coentrao - Alves - Pepe - Pereira

Bruno Alves és Pepe erős párost alkot középen, a levegőben és a földön is kellően határozottak. Pepe egyre kevesebbet hibázik a Real Madridban is, ahol csapattársa Coentrao. A balhátvéd gyorsaságával és kiváló átadásaival sokat segíthet a támadásoknál, védekezése azonban hagy még maga után némi kívánnivalót. A jobb bekk posztján az utolsó mérkőzéseken Joao Pereira szerepelt, de ez még változhat a kontinensviadal kezdetéig.

Pont: 7

Milyen a középpálya?

Raul Meireles – Moutinho – Miguel Veloso

A három belső középpályás ötlete igazi portugál sikertörténet, Mourinho és Villas-Boas is leginkább ezt a felállást választja. Meireles és Moutinho stabil tag volt a selejtezősorozatban, rájuk hárul a csapat szervezése. Meireles a Chelsea-ben is hasonló poszton szerepel, Moutinho pedig a Porto irányítója, 25 éves kora ellenére már komoly rutinnal rendelkezik. A harmadik középpályás Miguel Veloso, a genovai játékos legfőbb feladata a védekezés.

Pont: 7

Milyen a csatársor?

Nani – Helder Postiga – Cristiano Ronaldo

A portugál csapat sikere Ronaldon múlik, ahogy a válogatotté is. A Real Madriddal ellentétben itt azonban nincs olyan csapattársa, akire nyugodt szívvel rábízhatna a csapat gólfelelősségét. Nani a szélekről komoly gondokat okozhat az ellenfél védelmének, és kiváló távoli lövései az ősszel többször is ejöttek. Helder Postiga a csapat igazi, klasszikus csatára, de ő sem az a játékos, aki minden meccsen betalálna.

Pont: 8

Milyen az egész csapat összhangja? Hogy mozognak együtt a csapatrészek?

A csapat magja már régóta együtt játszik, így összeszokak. A játékszervezést inkább az egyéni képességre fektetik, egy-egy jó csel vagy váratlan átadással eredményes lehet a csapat, ilyen szempontból vannak olyan posztok, ahol bátran cserélgethet az edző, hiszen például a szélsőknél sokan állnak sorba a két helyért.

Pont: 8

Van-e vezéregyéniség? Mennyire tartjuk alkalmasnak vezérnek?

Cristiano Ronaldo. A csapatkapitány és gólfelelős, a portugál csapat vezére. Csapattársai elismerik kivételes tehetségét, és nem szállnak vele szembe.

Pont: 9

Mennyire alkalmasak vezér nélkül játszani?

A portugál csapat rendelkezik olyan kerettel, hogy bárkit le tudjon győzni akár Ronaldo nélkül is, azonban ilyenkor nehezen alakítanak ki helyzeteket, és a védők is jobban tudnak figyelni olyan játékosokra, mint például Nani, aki egy az egyben bárkit képes lebirkózni, a besegítéssel azonban nem mindig számol.

Pont: 5

Milyen a mentális erejük, mennyire küzdenek egymásért, van-e bomlasztó közöttük?

Ricardo Carvalho augusztusban döntött amellett, hogy szó nélkül otthagyja a válogatottat, többek között amiatt, mert nem fért bele Paulo Bento elképzeléseibe. Ettől eltekintve nem volt nagyobb botrány, ami jó jelnek tekinthető. Hátrányban egy komoly csapat ellen könnyen elvesztik a koncentrációjukat, és nehezen tudnak a játékra figyelni.

Pont: 6

Milyen segítséget kaphatnak a kispadról a meccs előtt?

A cserepad rövid, csatárposzton és szélsőknél vannak szinte csak megbízható cserejátékosok.

Pont: 5

Mekkora pluszt tud adni az edző meccs közben?

Paulo Bento 2010-ben vette át a válogatott irányítását. A korábbi labdarúgó járt már Eb-n, de először szemlélheti a kispadról a mérkőzéseket. Komolyabb nemzetközi tapasztalatokkal nem rendelkezik, de érkezése jó hatással volt a nemzeti csapatra. Vezetésével verték már meg Spanyolországot, de kikaptak Dániától, ráadásul fontos meccsen. Taktikáján nem valószínű, hogy sokat változtat, inkább a csapat mentalitásán kell dolgoznia. Ha nem szerepel nagyon le portugál csapat az Eb-n, könnyen elképzelhető hogy 42 éves kora miatt, még jó egy jó ideig őt láthatjuk majd a kispadon.

Pont: 5

A csapat életkori sajátosságai

A csapat átlagéletkora 26 év, ami ideálisnak mondható, főleg hogy a legfiatalabb játékos 23, a legidősebb pedig 29 éves, tehát egy korosztálynak tekinthető.

Pont: 9

A csapat fizikai állapota, mennyit játszanak a játékosai?

Coentrao kivételével mindegyik játékos alapembernek számít csapatában. Fizikai állapotuk megfelelő, a Portugáliában játszó játékosoknak sem idegen a nemzetközi meccsek tempója.

Pont: 9

A csapat taktikai érettsége

Több játékos hasonló felállásban játszik klubcsapatában is, azonban ha változtatni kell mérkőzés közben, az valószínűleg komoly gondot okozna a csapatnak.

Pont: 6

Mikor lövik a legtöbb gólt?

Gyengébb csapatokat a végén szokták megszórni, erősebb csapatok ellen, ha nem szerzik meg a vezetést gyakran gól nélkül maradnak, vagy már csak szépíteni tudnak.

Mikor kapják a legtöbb gólt?

Nem befolyásoló tényező.

Milyen motivációval indulnak a tornának?

Nem kezelik őket a legnagyobb esélyesek között, de elődöntőre könnyen odaérhetnek. A társak motiválása főleg a mindig győzni akaró Ronaldo feladat lesz.

Pont: 7

Hány pontot szereznek a csoportkörben?

Pont: 3

Meddig juthat el maximum?

Negyeddöntő

Pont: 1

A szerencsefaktor

Egyszer csak kijön a lépés Ronaldónak, noha a halálcsoportba kerültek.

Pont: 6

Rutin

A csapat tengelye már volt válogatottal világversenyen, a két szélső bekk és a kapus lehet a gyenge pont.

Pont: 7

Adott ország médiájának elvárása

Tudják, hogy nem ők a legesélyesebbek, de bíznak a csapatban.

Pont: 8

Mennyi szurkoló kíséri el őket?

Nem a Portugálok lesznek a legtöbben, de hallani fogjuk a hangjukat.

Pont: 5

Összpontszám: 127