Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Orbán: Miért csak a magyarok képtelenek rendbe tenni a saját stadionjaikat?

2013.04.27. 11:48

Debrecen-Pallagon szombaton átadták a Debreceni Labdarúgó Akadémia edzőközpontját, amelynek avató ünnepségén Orbán Viktor miniszterelnök szorgalmazta, hogy az ország minden nagyvárosában létesüljenek hasonló, korszerű létesítmények a fiatal sportolóknak.

Ahhoz, hogy a fiatalok naggyá tudják tenni Magyarországot, iskolák és sportlétesítmények, ezekben pedig jó pedagógusok és edzők kellenek, valamint az, hogy a szülők neveljék, iskoláztassák és sportoltassák a gyerekeket - mondta a kormányfő.

Orbán kitért rá: bár sokan megkérdőjelezik az akadémiák és stadionok építésének helyességét a mostani nehéz gazdasági helyzetben, „én szeretném, hogyha a nemzeti önbecsülés azért ilyenkor megszólalna bennünk". Ezután hosszasan sorolta a régiós volt kommunista országok stadionfejlesztéseit Bukaresttől Prágáig.

„Miért csak mi, magyarok vagyunk képtelenek arra - ilyen futballtörténelemmel a hátunk mögött -, hogy rendbe tegyük a saját sportlétesítményeinket?" - tette fel a kérdést.

Orbán reméli, hogy Magyarországon azok lesznek többségben, akik a színét és nem a fonákját nézik a dolgoknak, „akik a jót keresik, akik alkotni akarnak, akik keresik az együttműködést és elhiszik, hogy együtt sokra, magasra juthatunk". Debrecen olyan város, ahol az ilyen emberek elsöprő többségben vannak - fűzte hozzá.

A miniszterelnök végül arra kérte az Magyar Labdarúgó Szövetséget, hogy folytassa a pálya- és stadionépítési programját és a nehéz gazdasági helyzet ellenére is arra biztatott, hogy a gyermekek sportolására minden nagyvárosban épüljenek meg világszínvonalú létesítmények.

A Debreceni Labdarúgó Akadémia edzőközpontja a Debrecenhez közeli Pallagon 13 hektáron épült fel 1,5 milliárd forintból. A nyolc füves és egy műfüves nagypályán, illetve a további öt kisebb méretű pályán egyszerre hatszázan tudnak edzeni. A csaknem egy évig tartó munkák finanszírozásához több mint egymilliárd forint TAO-támogatást tudtak felhasználni - jelezte Szima Gábor, a DVSC elnöke.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere az 1750 négyzetméteres központi épület előtt tartott ünnepségen azt mondta: „azt a pénzt, amit a BL-ben kerestünk, itt látják. Nem vittük haza, nem költöttük el, itt van".

A polgármester felidézte, hogy több mint egy évtizede álmodták meg egy nemzetközi szinten is sikeres DVSC utánpótlásbázisát és új stadionját, amelyek mára valósággá váltak, válnak. Szavai szerint csak a „lécet a legmagasabbra téve" szabad bármibe is belefogni, mert a sportban is csak az lehet első, aki elhiszi magáról, hogy győzhet.

Kósa köszönetet mondott a miniszterelnöknek, hogy a TAO-rendszert - amely nélkül nem lennének komoly sportfejlesztések - „a komplett frakción verte át és megküzdött érte az Európai Unióval is". Emlékeztetett arra is, hogy 16 további szakszövetség is bekapcsolódhat idén a 2020-ig tartó sportlétesítmény- és utánpótlás-fejlesztési programba.

Bács Zoltán, a területet tulajdonló Debreceni Egyetem gazdasági főigazgatója szerint a tudományos élet mások mellett a gyógyászaton, az informatikán és az élettudományokon keresztül fejtheti ki gyakorlati előnyeit a sportban. Reményei szerint a labdarúgó-akadémia és az egyetem együtt komoly perspektívát nyújthat a szülőknek és a gyermekeknek. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?