Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-2 °C
5 °C

Messi 6 évet kaphat, ha tényleg adót csalt

2013.06.13. 15:15

Joan Laporta, a Barcelona korábbi elnöke védelmébe vette az adócsalással megvádolt Lionel Messit.

Katalónia adócsalásokkal foglalkozó ügyészi hivatalának szóvivője szerdán jelentette be, hogy eljárást kezdeményeznek az argentin labdarúgó, valamint édesapja ellen, mivel a gyanú szerint 2006 és 2009 között mintegy négymillió eurót nem fizettek be a spanyol államkasszába.

Abban az időszakban Laporta volt a Barcelona elnöke, aki a Cope rádiónak nyilatkozva leszögezte, meggyőződése, hogy Messiék nem követtek el semmilyen szabálytalanságot. „Ismerem őket, mindig a törvényes úton jártak, miként a klub is, legalábbis, amikor én voltam az elnök. Úgy gondolom, hogy ebben a helyzetben egyiküket sem terhelheti felelősség. Az ügyeiket intéző harmadik fél dolga, hogy tisztázza a helyzetet" - nyilatkozta a korábbi klubvezető.

Messi tagadta, hogy bármi törvénysértést követett volna el, ügyvédei pedig csütörtökön közleményben tudatták, hogy mindig pontosan teljesítette adófizetési kötelezettségeit. Az ügyész szerint ugyanakkor Messiék a futballista személyéhez kötődő jogok értékesítéséből befolyó összegek után nem adóztak, mivel azokat Spanyolországon kívül - Uruguayban, Belizében, Svájcban és az Egyesült Királyságban - bejegyzett cégek kezelték.

Laporta a játékost védve arra is kitért: a kellő tudás sem állhatott Messiék rendelkezésére ahhoz, hogy az ügyészi beadványban említett offshore-hálózatot létrehozzák.

Sandalio Gomez, az IESE Business School professzora szerint ha a két argentint bűnösnek találják, akár kettőtől hat évig terjedő szabadságvesztésre is ítélhetik őket.

Eto'o, Figo, Valentino Rossi is volt ilyen helyzetben

A négyszeres Grand Slam-tornagyőztes teniszezőt, Arantxa Sanchez Vicariót 2009-ben 3,5 millió euró befizetésére kötelezték korábban be nem vallott jövedelemadója után, mivel a hatóság úgy ítélte meg, hogy az egykori világelső inkább spanyol lakos, mintsem andorrai.
A múlt év júniusában a spanyol államügyész indított eljárást Samuel Eto'o-val szemben, mert a kameruni 2006 és 2009 között 3,5 millió euró befizetését próbálta meg elkerülni a személyéhez kötődő jogok értékesítéséből szerzett bevételei után. Eto'o állítólag két céget hozott létre, egyet Magyarországon, egyet pedig Spanyolországban, ezeken keresztül érkezett meg hozzá a Barcelonától, illetve a Puma sportszergyártó cégtől az értékesítésből befolyt összeg.
Tavaly márciusban Luis Figót kötelezték arra, hogy 2,4 millió eurót fizessen be a spanyol államkasszába. A portugál 2008-ban fellebbezést nyújtott be a spanyol adóhatóság keresetével szemben, mely szerint 1997 és 1999 között - szintén a Barcelona játékosaként - nem fizette be a szükséges járulékot a jogdíjak után befolyó jövedelméből. A fellebbezést elutasították.
Németországban az egykori világranglista-éllovas teniszező Steffi Graf édesapja került börtönbe egy átvilágítás után, 2002-ben pedig a szintén volt világelső Boris Beckernek kellett bírságot fizetnie adóelkerülésért.
Olaszországban a Moto GP hatszoros világbajnoka, Valentino Rossi hosszas kivizsgálás után fizetett be 37 millió eurót a helyi adóhatóságnak 2008-ban.

Az argentinok korábbi világklasszis labdarúgója, Diego Maradona változatlanul tagadja, hogy 38 millió eurónyi adóval tartozna az olasz államnak.