Dömötör
-1 °C
14 °C

FIFA go home: utcára mentek a vb ellen

2014.01.26. 08:16

Ezrek tüntettek több brazíliai városban szombaton a nyári futball-világbajnokság ellen. Sokallják a vb költségeit. A rendőrök 128 embert vettek őrizetbe gyújtogatás és fosztogatás miatt.

A legnagyobb tiltakozó megmozdulás Sao Paulóban volt. Hírügynökségi jelentések szerint radikális tüntetők bankfiókokat támadtak meg és autókat gyújtottak fel. A kivezényelt rendőrök összecsaptak a tüntetőkkel, és közülük több mint százat őrizetbe vettek. „Ha nem biztosítják jogainkat, ne legyen világbajnokság sem" – állt egyebek között a tüntetők transzparensein.

A Twitterren is érezhető volt a vb ellenesség, sorra jelentek meg a „FIFA go home" feliratok.

A júliusi világbajnoki döntő tervezett színhelyén, Rio de Janeiróban is tiltakozók tömege vonult az utcákra. A tüntetők a világbajnokság helyett az oktatás, illetve az egészségügy területén sürgettek több befektetést.

Hasonló megmozdulásokra került sor más városokban is. A tüntetők több helyütt szemeteskukákat gyújtottak fel, és autógumikat égettek.

2013 júniusában a világbajnokság főpróbájának tartott Konföderációs Kupa idején szerte az országban mintegy millióan tüntettek a világbajnokság és ennek keretében elsősorban a korrupció ellen.