Ágnes
-5 °C
2 °C

Az Újpest tulajdonosa nyilvánosan megtört

2014.03.20. 20:15

„Mély és igaz sajnálattal kell elismernünk, hogy veszítettünk. Szomorúak és frusztráltak vagyunk és elnézést kérünk azért, hogy nincs erőnk megelőzni azt, hogy a bűnözők nyerjenek” – írta drámai közleményében Roderick Duchatelet, az Újpest futballklub tulajdonosa, miután a Magyar Labdarúgó Szövetség úgy engedélyezte a klub megmenekülését hozó licencátadást, ha a klubtulajdonos céghez kirendelt vagyonkezelő ehhez hozzájárult. 

A belga szerint az MLSZ nem mondott igent az Újpest FC-nek, sőt, egyenesen NEM-et mondott. Azért, mert – ismét – egy újabb feltételt szabtak. Az MLSZ ezúttal sikeresen várt addig, amíg biztosak lehettek benne, hogy ezt a feltételt lehetetlen teljesíteni.

Az MLSZ "nem sietett és nem akart csütörtök előtt ülésezni, 'praktikus okok' miatt. Közben kijelölték a vagyonkezelőt. Ma azt mondták, hogy nem fogadhatják el a kérelmet, mert vagyonkezelő van kijelölve.

Fontos észben tartani, hogy az egyetlen oka annak, hogy eljutottunk a mai napig, az a Bronture Ltd. követelése. Az egyetlen dokumentum, amely az Újpest FC felszámolását támasztja alá, az Csehi István levele, amelyben elismeri, hogy a tartozás jogos. Amikor megkérdeztük, hogy mivel igazolják még a követelést, mit szolgáltattak az összegért cserébe, azt mondták, hogy nekik ezt nem kell megmondaniuk. A bíróság ezt elfogadta.

Meg kellett tudnunk, hogy egy külföldi befektetőnek van-e helye Magyarországon azért, hogy első osztályú klubot építsen és, hogy emelje a magyar futball szintjét. Tudnunk kellett, hogy a fő érintettel együtt tudunk dolgozni ésszerű üzleti keretek között. Tudnunk kellett, hogy a szövetség hajlandó minket elfogadni a versenyben. Ma végső jelét adták annak, hogy nem" – olvasható a közleményben.

Az MLSZ elnöksége a sporttörvény rendelkezéseivel összhangban, sportszakmai és sportjogi szempontokat figyelembe véve jóváhagyja az Újpest FC Kft. 2013/14-es szezonra érvényes indulási jogának átruházását az Újpesti Torna Egylet részére – adta hírül a hazai labdarúgó szövetség hivatalos honlapján.

A hitelezői érdekek védelmében a Fővárosi Törvényszék vagyonfelügyelőt nevezett ki az Újpest FC Kft.-hez. Az MLSZ elnöksége tudomásul veszi ezt a tényt, és ezért felhívja az az Újpest FC Kft. és az UTE vezetésének figyelmét arra, hogy az MLSZ elnökségének az Újpest FC indulási jogát érintő határozata akkor lép hatályba, ha azt a kirendelt vagyonfelügyelő jóváhagyja.

Az MLSZ közleményében több félreértést is eloszlatott. A többi élvonalbeli klub nem járult hozzá az Újpest tagságának meghosszabbításához, és az sem valós, hogy az Európa Labdarúgó Szövetség (UEFA) hozzájárult az indulási jog átadásához. Az viszont igen, ha a jogot átadja, akkor három évig nem indulhat a nemzetközi kupában akkor sem, ha arra megszerzi a jogot.

„Az MLSZ ugyan egyetért azzal a közvélekedéssel, hogy az offshore hátterű cégek jelenléte rontja az átláthatóságot a magyar labdarúgásban, de tudomásul kell venni hogy az érvényes jogi előírások ezt nem tiltják. Továbbá ki kell jelenteni, hogy az offshore vállalat típus nem azonos a szabálytalan működéssel” – ezt is megállapítja a közlemény.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!