Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Újpest tulajdonosa nyilvánosan megtört

2014.03.20. 20:15

„Mély és igaz sajnálattal kell elismernünk, hogy veszítettünk. Szomorúak és frusztráltak vagyunk és elnézést kérünk azért, hogy nincs erőnk megelőzni azt, hogy a bűnözők nyerjenek” – írta drámai közleményében Roderick Duchatelet, az Újpest futballklub tulajdonosa, miután a Magyar Labdarúgó Szövetség úgy engedélyezte a klub megmenekülését hozó licencátadást, ha a klubtulajdonos céghez kirendelt vagyonkezelő ehhez hozzájárult. 

A belga szerint az MLSZ nem mondott igent az Újpest FC-nek, sőt, egyenesen NEM-et mondott. Azért, mert – ismét – egy újabb feltételt szabtak. Az MLSZ ezúttal sikeresen várt addig, amíg biztosak lehettek benne, hogy ezt a feltételt lehetetlen teljesíteni.

Az MLSZ "nem sietett és nem akart csütörtök előtt ülésezni, 'praktikus okok' miatt. Közben kijelölték a vagyonkezelőt. Ma azt mondták, hogy nem fogadhatják el a kérelmet, mert vagyonkezelő van kijelölve.

Fontos észben tartani, hogy az egyetlen oka annak, hogy eljutottunk a mai napig, az a Bronture Ltd. követelése. Az egyetlen dokumentum, amely az Újpest FC felszámolását támasztja alá, az Csehi István levele, amelyben elismeri, hogy a tartozás jogos. Amikor megkérdeztük, hogy mivel igazolják még a követelést, mit szolgáltattak az összegért cserébe, azt mondták, hogy nekik ezt nem kell megmondaniuk. A bíróság ezt elfogadta.

Meg kellett tudnunk, hogy egy külföldi befektetőnek van-e helye Magyarországon azért, hogy első osztályú klubot építsen és, hogy emelje a magyar futball szintjét. Tudnunk kellett, hogy a fő érintettel együtt tudunk dolgozni ésszerű üzleti keretek között. Tudnunk kellett, hogy a szövetség hajlandó minket elfogadni a versenyben. Ma végső jelét adták annak, hogy nem" – olvasható a közleményben.

Az MLSZ elnöksége a sporttörvény rendelkezéseivel összhangban, sportszakmai és sportjogi szempontokat figyelembe véve jóváhagyja az Újpest FC Kft. 2013/14-es szezonra érvényes indulási jogának átruházását az Újpesti Torna Egylet részére – adta hírül a hazai labdarúgó szövetség hivatalos honlapján.

A hitelezői érdekek védelmében a Fővárosi Törvényszék vagyonfelügyelőt nevezett ki az Újpest FC Kft.-hez. Az MLSZ elnöksége tudomásul veszi ezt a tényt, és ezért felhívja az az Újpest FC Kft. és az UTE vezetésének figyelmét arra, hogy az MLSZ elnökségének az Újpest FC indulási jogát érintő határozata akkor lép hatályba, ha azt a kirendelt vagyonfelügyelő jóváhagyja.

Az MLSZ közleményében több félreértést is eloszlatott. A többi élvonalbeli klub nem járult hozzá az Újpest tagságának meghosszabbításához, és az sem valós, hogy az Európa Labdarúgó Szövetség (UEFA) hozzájárult az indulási jog átadásához. Az viszont igen, ha a jogot átadja, akkor három évig nem indulhat a nemzetközi kupában akkor sem, ha arra megszerzi a jogot.

„Az MLSZ ugyan egyetért azzal a közvélekedéssel, hogy az offshore hátterű cégek jelenléte rontja az átláthatóságot a magyar labdarúgásban, de tudomásul kell venni hogy az érvényes jogi előírások ezt nem tiltják. Továbbá ki kell jelenteni, hogy az offshore vállalat típus nem azonos a szabálytalan működéssel” – ezt is megállapítja a közlemény.