Piroska
-1 °C
5 °C

Petárdák és miniháború miatt kétszer is megszakították az olasz-horvátot

2014.11.17. 09:25

A vendég horvát szurkolók meglehetősen erősen kezdték a szurkolást az olaszok elleni Eb-selejtezőn vasárnap a San Siróban, ugyanis már az első percekben petárdákkal árasztották el a pályát. Bjorn Kuipersnek hamar meg kellett szakítania a találkozót, hogy eltávolítsák a pirotechnikai eszközöket a fűről.

A rövidke szünet után folytatni tudták a mérkőzést, ám a második félidőben, amikor a petárdák mellett a szurkolók már a rohamrendőrökkel is összecsaptak, hosszabb megszakításra volt szükség.

A 73. percben ugyanis kisebbfajta háború tört ki a nézőtéren, ráadásul a petárdák sűrű füsttel borították be a játékteret is, és legalább 10 perc kellett ahhoz, hogy rendet tegyenek a pályán és a lelátón is. 

Ekkor 1-1 volt az állás, vagyis még azt sem lehet mondani, hogy a horvátok csalódottságukban kezdtek rendbontásba, hiszen a döntetlennel továbbra is a csoport élén maradtak. A selejtezőn az olaszuk szereztek vezetést Antonio Candreva első válogatottban szerzett góljával a 11. percben, majd pár perc múlva Ivan Perisic egyenlített ki - ezt követte az első, másfél perces szünet.

A korábbi precedensek alapján a vendég horvát szövetség mindenképpen, de akár az olasz is komoly büntetésre számíthat az UEFA-tól.

16 horvát szurkolót állítottak elő

Az olasz rendőrség 16 horvát randalírozó szurkolót állított elő, akik miatt tíz percre meg kellett szakítani a selejtezőt, írja az MTI. Horvát szurkolók petárdákat és füstbombát dobáltak be a pályára, majd a rendbontást a meccs után is folytatták a stadionon kívül. A drukkerek több tucat kocsit rongáltak meg és sok járókelőt megtámadtak. A rendőrség megpróbálta őket megfékezni, így utcai összecsapásra is sor került. A vendégszurkolók füstbombákkal és különféle tárgyakkal dobáltak meg az olasz rendőröket. A rendőrség 16 horvát drukkert vett őrizetbe, akiket a nap folyamán a milánói bíróság elé állítanak. Niko Kovac, a horvát válogatott irányítója a Jutarnji List horvát napilapban elkeseredettségének adott hangot a történtek miatt. "Elveszítjük a tekintélyünket a világban, nagyon szégyellem magam, és elnézést kértem az olaszoktól!" - mondta a játékos.