Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ibra nagyot zuhant, Balotelli eltűnt

2014.12.31. 09:46

A Guardian idén is elkészítette nagy felmérését, ki a világ 100 legjobb futballistája. Az ilyesfajta szubjektív szavazások közül talán ezt illik a legkomolyabban venni, hiszen 28 ország 73 szakértője pontozza a játékosok idei szezonját. Hernan Crespo, Szlaven Bilic, vagy épp Gilberto Silva van a zsűriben külföldi szakújságírók és a lap alkalmazottai mellett.

Az első helyezett 40 pontot kap, vagyis könnyű kikövetkeztetni, hogy mindenkitől egy negyvenes sorrendet kértek.

Akik azonban nem kapnak három jelölést, kiesnek a végső sorrendből, ennek a szabálynak esett áldozatul a Costa Rica-i kapus, Keylor Navas, mert csak ketten szavaztak rá, így a százas rangsorba nem volt esélye bekerülni, pedig a vb-n kimagaslót nyújtott, és előtte a Levante kapujában is. A kimaradók közül ő gyűjtött egyébként legtöbb pontot.

Az első helyet a rekordszezont futó, a Reallal BL-győztes, aranycipős Cristiano Ronaldo szerezte meg, úgy kapott 98 ponttal többet Messinél, hogy a megkérdezettek közül csak egyetlen egy nem tette őt a dobogóra. (2899 pontja lett.)

A tavaly a Guardiannél győztes argentinnél lényegesen nagyobb volt az ingadozás, sokakat nem győzött meg idei teljesítménye, és legalább tíz megkérdezettnél nem fért be az első háromba.

A német kapus, Manuel Neuer lett a harmadik, vagyis ez a szavazás teljes mértékben visszatükrözi az Aranylabda erőviszonyait – ott újságírók, szövetségi kapitányok, és csapatkapitányok voksolnak -, hiszen azt már tudjuk, ők hárman lesznek a dobogón, csak a sorrend kétséges. Arra január 12-ig kell várni.

Érdemes visszanézni a tavalyi listához képest a változásokat, Thomas Müller és Neuer például húsz helyet javított.

Akkor Messi nyert, CR lett a második, a harmadik helyre azonban Ibrahimovic jött be, aki most a 13. lett. A negyedik egy éve Franck Ribery lett, a most negyedik Robben tavaly csak a 14. helyre volt jó.

Legutóbb még Iniesta és Xavi is toptízes volt, idén előbbi a 28., utóbbi az 50. helyre futott be.

A vb-döntőt eldöntő német Mario Götze tíz helyet javítva a 24. pozícióban mosolyog.

Magyar játékos természetesen nem kapott szavazatot, Dzsudzsák dinamós csapattársa, a francia irányító, Valbuena szerzett ugyan nyolc pontot, de ezzel nem kerülhetett a százba, kivált, mert csak ketten jelölték meg.

A nem topligás játékosok közül a portói Brahimi lett a legjobb. Az olasz futball visszaesése is jól érzékelhető, hiszen csak öten kerültek be a százba. Az angolok a fiatal tehetségek miatt idén hat topszázas játékost tudnak felmutatni, míg tavaly csak kettőt sikerült nekik.

A százas lista legtöbb játékosa a Bayern Münchennel áll szerződésben - tizenketten -, de a legtöbb játékost az angol liga adja, 31-et.

Ebben nincs benne a most liverpooli Balotelli, aki tavalyi 23. helye után kiszorult a százból, de eltűnt például Marcelo is, aki a Reallal BL-t nyert.