Adalbert
13 °C
21 °C

Miért kell verekedni a pénzért a vb-n?

2014.06.30. 14:16
A ghánaiaknál a stáb egyik tagját ütötték meg, és már a nyolcaddöntős Nigéria is balhézik a pénz miatt. Mi az oka az afrikai botrányoknak a vb-n?

Már a vb-nyolcaddöntős nigériai válogatott is balhézik a világbajnoki bónuszok miatt, ők a harmadik nyugat-afrikai csapat, akik saját szövetségük ellen fellépnek, és bojkottal fenyegetnek. 

A kameruni válogatott a brazíliai tornára csak késéssel indult el, a játékosok állítólag kevesellték a pénzt, és azzal fenyegettek, hogy ki sem mennek. A céljukat elérték, megkapták a bónuszt, a pénzkötegeket sporttáskákban adták oda a játékosoknak, így a csapat végül elrepült Brazíliába, ahol három vereséggel fejezték be a tornát, a torna egyik leggyengébb teljesítményét nyújtották. 

A legnagyobb botrány a legerősebb afrikai csapatnak tartott ghánaiaknál volt, ahol a portugálok elleni, utolsó, továbbjutásról döntő mérkőzés előtt robbant a feszültség. Amikor a keret két sztárját, Kevin Prince Boatenget és Sulley Muntarit hazazavarták a csapat szállodájából, már lehetett sejteni, hogy mennyire szétszakította a válogatottat a bónuszok miatti hercehurca, ami miatt azzal fenyegettek, pályára sem lépnek Cristiano Ronaldóék ellen. 

Pedig előző nap repülővel érkezett meg hárommillió dollárnyi vb-prémium. A csapatkapitány Asamoah Gyan a ghánai köztársasági elnökkel beszélt telefonon, fél órával később útnak indultak a milliók. A pénzt rendőri kísérettel szállították el a játékosoknak, miközben sokan azt sem értették, miért pont a vb alatt kell balhézniuk a futballistáknak, és a banki átutalás helyett miért kézbe akarják kapni a prémiumot.

Az egyik alapvető probléma például, hogy Ghánában a lakosság hetven százaléka nem rendelkezik bankszámlával, a banki szolgáltatások iránt pedig nincs nagy bizalom, sok az eltűnt vagy sokat késő utalás. Persze a legtöbb válogatott játékos már külföldön, nyugat-európai bajnokságban futballozik, ahol ez nem jelenthetne gondot, de a bankrendszer iránti bizalmukat ez is meghatározhatja. 

A ghánai balhét a FIFA is próbálta megoldani, Jerome Valcke főtitkár mondta azt, hogy közvetítettek volna a felek között, ő maga pedig szomorúnak találja, hogy milliókat kellett átreptetni egyik kontinensről a másikra. „Ha a játékosok és a futballszövetség írásba adta volna a megegyezését, akkor én is aláírtam volna egy hivatalos levelet, ami garantálja, hogy maga a FIFA utalja át a pénzt a játékosok magánszámlájára. A FIFA biztosította volna, hogy a játékosok pénzét a szövetségnek járó bónuszból levonja, és a futballisták rendelkezésére bocsátja" – ragadta meg Valcke a lényeget, hiszen így nem a szövetségen menne keresztül a pénz, hanem egyenesen a FIFA utalna. 

A ghánai futballszövetség egyébként a hét közepén már könyörgött a FIFA-nak, fizessék ki nekik előre a vb-szereplésért járó 8 millió dolláros bónuszt, hogy ne legyen bojkott és emiatt további büntetések. 

A nigériaiak hétfő este Franciaországgal nyolcaddöntőznek, ők azt szeretnék elérni, hogy a továbbjutásért járó bónusz egy részét megkapják a szövetségtől, ezért pénteken már nem is voltak hajlandóak megjelenni az edzésen, inkább közösen elmentek vacsorázni. A nigériaiak a tavalyi Konföderációs Kupa előtt is bojkottal fenyegettek, akkor egy elmaradt vb-selejtezős prémium felét kapták meg, ezért csaptak az asztalra. Nyilván egy világbajnoki nyolcaddöntő előtt sokkal jobban tudják érvényesíteni az akaratukat, mint mondjuk egy Namíbia elleni vb-selejtező után járó bónuszért balhézva. 

Muntari a válogatott stáb egyik tagját ütötte meg
Muntari a válogatott stáb egyik tagját ütötte meg

A ghánaiaknál egészen oda fajult a balhé, hogy Sulley Muntari megütötte a válogatottat kísérő stáb egyik tagját, miközben a bónuszokról vitáztak. A beszélgetésen állítólag Muntari számon kérte Moses Armah-t, miért van velük egyáltalán, amikor alig dolgozik valamit, miatta is kevesebbet kapnak, és különben is mindenki rajtuk élősködik. Egy ghánai lap szerint Muntari ezután lekussoltatta az őt nyugtatni akaró Armah-t, aki erre közölte, hogy nem fél tőle. A futballista felugrott, és megütötte a stábtagot, a többiek választották szét őket. Boatengnek azért kellett elhagynia a tábort, mert az edzőjével balhézott össze, aki korábban lezavarta az edzésről. Persze az is sokat elmond, hogy a ghánai milliók megérkezte után az egyik játékosról megjelent egy fotó, ezen egy pénzköteget csókolgat az átadás után. 

A futballisták és a válogatott nemzeti szövetsége között tehát óriási a szakadék, de nem csak Ghánában. A németországi vb előtt 2006-ban a togói futballisták futották le ezt a kört saját szövetségükkel, Valcke szerint ezért is fogják a jövőben arra kérni a részt vevő országok futballvezetőit, hogy már a torna előtt adják le a FIFA-nak a játékosokkal kötött megegyezésük részleteit. 

Az afrikai futballvezetőket rengeteg vád éri a futballisták és a sajtó részéről, hogy nem fizetik ki a bónuszokat, mert ismeretlen okokból eltűnik a pénz, így a bojkott, a fenyegetés marad az egyetlen megoldás, hogy megkapják a nem kevés vb-bónuszt (a ghánaiak esetében például fejenként 50-100 ezer dollár közötti összeg járt a szereplésért).

Pont a világbajnokság előtt, a katari 2022-es vb miatt támadták is az afrikai futballszövetségek vezetőit, az angol Sunday Times szerint a katariak őket vesztegették meg, hogy támogassák a 2022-es pályázatot. Volt, akit katari nyaralással, másokat tízezer dollárral, vagy a szövetség konferenciáinak szponzorálásával. 

A nigériaiak is a pénzüket akarják
A nigériaiak is a pénzüket akarják

Még a 2010-es világbajnokság előtt jött ki egy jelentés arról, hogy miért szerepel a legtöbb afrikai csapat olyan gyengén a világbajnokságokon, miközben azok, akik a futball fejlesztéséért, felzárkóztatásáért lennének felelősek, inkább azzal foglalkoznak, hogyan tehetnének zsebre többet. Lenyúlás, korrupció, el nem számolt költekezések, vesztegetések – ezek nyomaira bukkant az African Investigative Reporters (FAIR) a nigériai, a kameruni, a ghánai, az elefántcsontparti, a kenyai, a zambiai és dél-afrikai szövetségnél is. Volt olyan újságírójuk, akit megvertek, mert túlságosan rászállt a kameruni futballvezetőkre. 

A jelentés arra mutatott rá, amíg az önpusztító és mértéktelenül költekező futballvezetők maradnak a helyükön, addig semmi esély nincs arra, hogy az afrikai futball igazán jó eredményeket érjen el. Négy év alatt a jelek szerint semmi nem változott, ha egy világbajnokságon nyolcaddöntős csapat is sztrájkba kezd, egy másik tagjai pedig a stábot verik meg, mert nem jött meg időben a pénzük.  

Ráadásul pont a világbajnokság alatt írta meg az angol Daily Telegraph, hogy a ghánai szövetség több felkészülési mérkőzést is kész lett volna eladni 170 ezer dollárért, még szerződést is írtak alá, végül a találkozókat nem játszották le. 

Valami eredménye azért csak lett az egész vb-botránynak Ghánában, szombaton bejelentették a sportminiszter, Elvis Afriyie Ankrah menesztését – igaz, vele együtt két másik miniszter is repült. 

A ghánai válogatott szombaton érkezik haza, de többen nem szálltak fel a gépre, hanem egyenesen Európába, klubjukhoz repültek. Ez nem is csoda azok után, hogy az ország közvéleménye szerint a futballvezetőket és a csapatokat is el kellene zavarni. 

15%
3999 Ft
3400 Ft
15%
3490 Ft
2967 Ft