Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Miért kell verekedni a pénzért a vb-n?

2014.06.30. 14:16
A ghánaiaknál a stáb egyik tagját ütötték meg, és már a nyolcaddöntős Nigéria is balhézik a pénz miatt. Mi az oka az afrikai botrányoknak a vb-n?

Már a vb-nyolcaddöntős nigériai válogatott is balhézik a világbajnoki bónuszok miatt, ők a harmadik nyugat-afrikai csapat, akik saját szövetségük ellen fellépnek, és bojkottal fenyegetnek. 

A kameruni válogatott a brazíliai tornára csak késéssel indult el, a játékosok állítólag kevesellték a pénzt, és azzal fenyegettek, hogy ki sem mennek. A céljukat elérték, megkapták a bónuszt, a pénzkötegeket sporttáskákban adták oda a játékosoknak, így a csapat végül elrepült Brazíliába, ahol három vereséggel fejezték be a tornát, a torna egyik leggyengébb teljesítményét nyújtották. 

A legnagyobb botrány a legerősebb afrikai csapatnak tartott ghánaiaknál volt, ahol a portugálok elleni, utolsó, továbbjutásról döntő mérkőzés előtt robbant a feszültség. Amikor a keret két sztárját, Kevin Prince Boatenget és Sulley Muntarit hazazavarták a csapat szállodájából, már lehetett sejteni, hogy mennyire szétszakította a válogatottat a bónuszok miatti hercehurca, ami miatt azzal fenyegettek, pályára sem lépnek Cristiano Ronaldóék ellen. 

Pedig előző nap repülővel érkezett meg hárommillió dollárnyi vb-prémium. A csapatkapitány Asamoah Gyan a ghánai köztársasági elnökkel beszélt telefonon, fél órával később útnak indultak a milliók. A pénzt rendőri kísérettel szállították el a játékosoknak, miközben sokan azt sem értették, miért pont a vb alatt kell balhézniuk a futballistáknak, és a banki átutalás helyett miért kézbe akarják kapni a prémiumot.

Az egyik alapvető probléma például, hogy Ghánában a lakosság hetven százaléka nem rendelkezik bankszámlával, a banki szolgáltatások iránt pedig nincs nagy bizalom, sok az eltűnt vagy sokat késő utalás. Persze a legtöbb válogatott játékos már külföldön, nyugat-európai bajnokságban futballozik, ahol ez nem jelenthetne gondot, de a bankrendszer iránti bizalmukat ez is meghatározhatja. 

A ghánai balhét a FIFA is próbálta megoldani, Jerome Valcke főtitkár mondta azt, hogy közvetítettek volna a felek között, ő maga pedig szomorúnak találja, hogy milliókat kellett átreptetni egyik kontinensről a másikra. „Ha a játékosok és a futballszövetség írásba adta volna a megegyezését, akkor én is aláírtam volna egy hivatalos levelet, ami garantálja, hogy maga a FIFA utalja át a pénzt a játékosok magánszámlájára. A FIFA biztosította volna, hogy a játékosok pénzét a szövetségnek járó bónuszból levonja, és a futballisták rendelkezésére bocsátja" – ragadta meg Valcke a lényeget, hiszen így nem a szövetségen menne keresztül a pénz, hanem egyenesen a FIFA utalna. 

A ghánai futballszövetség egyébként a hét közepén már könyörgött a FIFA-nak, fizessék ki nekik előre a vb-szereplésért járó 8 millió dolláros bónuszt, hogy ne legyen bojkott és emiatt további büntetések. 

A nigériaiak hétfő este Franciaországgal nyolcaddöntőznek, ők azt szeretnék elérni, hogy a továbbjutásért járó bónusz egy részét megkapják a szövetségtől, ezért pénteken már nem is voltak hajlandóak megjelenni az edzésen, inkább közösen elmentek vacsorázni. A nigériaiak a tavalyi Konföderációs Kupa előtt is bojkottal fenyegettek, akkor egy elmaradt vb-selejtezős prémium felét kapták meg, ezért csaptak az asztalra. Nyilván egy világbajnoki nyolcaddöntő előtt sokkal jobban tudják érvényesíteni az akaratukat, mint mondjuk egy Namíbia elleni vb-selejtező után járó bónuszért balhézva. 

Muntari a válogatott stáb egyik tagját ütötte meg
Muntari a válogatott stáb egyik tagját ütötte meg

A ghánaiaknál egészen oda fajult a balhé, hogy Sulley Muntari megütötte a válogatottat kísérő stáb egyik tagját, miközben a bónuszokról vitáztak. A beszélgetésen állítólag Muntari számon kérte Moses Armah-t, miért van velük egyáltalán, amikor alig dolgozik valamit, miatta is kevesebbet kapnak, és különben is mindenki rajtuk élősködik. Egy ghánai lap szerint Muntari ezután lekussoltatta az őt nyugtatni akaró Armah-t, aki erre közölte, hogy nem fél tőle. A futballista felugrott, és megütötte a stábtagot, a többiek választották szét őket. Boatengnek azért kellett elhagynia a tábort, mert az edzőjével balhézott össze, aki korábban lezavarta az edzésről. Persze az is sokat elmond, hogy a ghánai milliók megérkezte után az egyik játékosról megjelent egy fotó, ezen egy pénzköteget csókolgat az átadás után. 

A futballisták és a válogatott nemzeti szövetsége között tehát óriási a szakadék, de nem csak Ghánában. A németországi vb előtt 2006-ban a togói futballisták futották le ezt a kört saját szövetségükkel, Valcke szerint ezért is fogják a jövőben arra kérni a részt vevő országok futballvezetőit, hogy már a torna előtt adják le a FIFA-nak a játékosokkal kötött megegyezésük részleteit. 

Az afrikai futballvezetőket rengeteg vád éri a futballisták és a sajtó részéről, hogy nem fizetik ki a bónuszokat, mert ismeretlen okokból eltűnik a pénz, így a bojkott, a fenyegetés marad az egyetlen megoldás, hogy megkapják a nem kevés vb-bónuszt (a ghánaiak esetében például fejenként 50-100 ezer dollár közötti összeg járt a szereplésért).

Pont a világbajnokság előtt, a katari 2022-es vb miatt támadták is az afrikai futballszövetségek vezetőit, az angol Sunday Times szerint a katariak őket vesztegették meg, hogy támogassák a 2022-es pályázatot. Volt, akit katari nyaralással, másokat tízezer dollárral, vagy a szövetség konferenciáinak szponzorálásával. 

A nigériaiak is a pénzüket akarják
A nigériaiak is a pénzüket akarják

Még a 2010-es világbajnokság előtt jött ki egy jelentés arról, hogy miért szerepel a legtöbb afrikai csapat olyan gyengén a világbajnokságokon, miközben azok, akik a futball fejlesztéséért, felzárkóztatásáért lennének felelősek, inkább azzal foglalkoznak, hogyan tehetnének zsebre többet. Lenyúlás, korrupció, el nem számolt költekezések, vesztegetések – ezek nyomaira bukkant az African Investigative Reporters (FAIR) a nigériai, a kameruni, a ghánai, az elefántcsontparti, a kenyai, a zambiai és dél-afrikai szövetségnél is. Volt olyan újságírójuk, akit megvertek, mert túlságosan rászállt a kameruni futballvezetőkre. 

A jelentés arra mutatott rá, amíg az önpusztító és mértéktelenül költekező futballvezetők maradnak a helyükön, addig semmi esély nincs arra, hogy az afrikai futball igazán jó eredményeket érjen el. Négy év alatt a jelek szerint semmi nem változott, ha egy világbajnokságon nyolcaddöntős csapat is sztrájkba kezd, egy másik tagjai pedig a stábot verik meg, mert nem jött meg időben a pénzük.  

Ráadásul pont a világbajnokság alatt írta meg az angol Daily Telegraph, hogy a ghánai szövetség több felkészülési mérkőzést is kész lett volna eladni 170 ezer dollárért, még szerződést is írtak alá, végül a találkozókat nem játszották le. 

Valami eredménye azért csak lett az egész vb-botránynak Ghánában, szombaton bejelentették a sportminiszter, Elvis Afriyie Ankrah menesztését – igaz, vele együtt két másik miniszter is repült. 

A ghánai válogatott szombaton érkezik haza, de többen nem szálltak fel a gépre, hanem egyenesen Európába, klubjukhoz repültek. Ez nem is csoda azok után, hogy az ország közvéleménye szerint a futballvezetőket és a csapatokat is el kellene zavarni. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?