Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Ha Chile meglepetést akar, be kell kezdeni

2014.06.13. 21:01
Az ausztrálok még sose nyertek a dél-amerikai csapat ellen. A barcás Sanchez nagy formában. A B csoport kismeccse jön.

A B csoportban Chilének van esélye, hogy bekavarjon a spanyol-holland-fölénybe, a dél-amerikai válogatott mindig is azért volt szimpatikus a világbajnokságokon, mert lelkes támadófutballt játszottak a tornákon, ez a mostani ausztrál csapat pedig már nem az, amit Guus Hiddink 2006-ban bevitt a vb legjobb tizenhat csapata közé.

A dél-amerikaiak legnagyobb sztárja a barcelonás Alexis Sanchez, aki ugyan nem kapott annyi játéklehetőséget klubjában, mint amennyit formája alapján érdemelt volna, viszont a válogatottban villogott a felkészülési mérkőzéseken. Amikor a chileiek két meccsen öt gólt rúgtak, mind az öt asszisztot ő jegyezte, nem is akármilyeneket.

Nagy kérdés, mi lesz a másik klasszisukkal, az olasz Juventusban futballozó Arturo Vidallal, akinek a térdével voltak problémák. Az is lehet, hogy az egész csoportkört, és ezzel talán a tornát is ki kell hagynia. A chileieknek hátul lehetnek problémáik, a selejtezők során átlagosan ők kapták a legtöbb gólt a világbajnokságon résztvevő csapatok közül. 

Jorge Sampaoli klubcsapataival támadófocit játszatott, az ausztrálok a kontrákon esetleg megfoghatják őket, de eddigi vb-s találkozásaik során még egyszer sem sikerült nyerniük. Eddigi legjobbjuk egy iksz volt, háromszor kikaptak.

A chilei védelemre veszélyes lehet még a rutinos Tim Cahill, akinek a neve még a Premier League-s korszakából lehet ismerős. Sokáig az Evertonban futballozott, ma már az amerikai bajnokságban vezet le. Nagy probléma, hogy az ausztráloknál hiányzik a tapasztalat a keretből, ettől tart Ange Postecoglou szövetségi kapitány is. A görög származású tréner szerint sok játékosuk meginoghat a vb-hangulat miatt, de ha nem tojnak be az elején, akkor képesek lehetnek szoros mérkőzésekre is. 

Ha a chileiek valóban szeretnének meglepetést okozni, ahogy azt többen várják tőlük, akkor az ausztrálok ellen kötelező a győzelem, a második meccsük már a címvédő spanyolok ellen lesz, végül a hollandokkal zárnak.