Gergely
6 °C
23 °C

A topfutballt is megrengetheti egy doppingbotrány

2015.09.21. 12:31

Az ARD és a Sunday Times nyáron az atlétikát forgatta fel doppingvádjaival, és most a futballnak is nekiment a német tévécsatorna és az angol újság.  Azt állítják, hogy az európai futballban is széles körben elterjedt a doppingolás. Éppen az UEFA tanulmányára hivatkozva.

Az UEFA 4195 vizeletmintát vizsgált, amelyeket 2008 és 2013 között vettek le az Európa Ligában vagy a Bajnokok Ligájában szereplő 879 futballistától. A mintákat 12 különböző laboratóriumban vizsgálták meg. A tanulmány egyik megállapítása az volt, hogy a játékosok 7,7 százalékának magas a tesztoszteronszintje.

A 68 esetet nem vizsgálta tovább az UEFA, nem kért B próbát. Így nem derülhetett ki, mi okozza a kiugró értékeket. Az ARD szerint a pozitív esetek egyértelműen anabolikus szteroidok szedésével függhetnek össze.

Az európai szövetség az ARD beszámolójára reagálva visszautasította a doppinggyanút, és azt, hogy a tiltott szerek használata általános jelenség lenne a sportágban. Az elmúlt években csak két pozitív doppingeset volt, akkor is rekreációs célból használt kábítószer volt a tiltott szer. Azt azonban elismerték, hogy a doppingellenes tevékenységen erősíteni kell, az atlétikában már használt biológiai útlevél bevezetése lehet a következő lépcső.