Ukrajnát nem sikerült legyőzni, csoportmásodikok a futsalosok

2015.12.13. 20:20

A csoportelsőségért játszott a győri vb-selejtezőn a már továbbjutott magyar és ukrán futsalcsapat. Mindkét csapat legyőzte a belgákat és az angolokat is, a döntetlen a jobb gólkülönbségű ukránoknak lett volna jó.

A csoportgyőzelem azért volt fontos, mert a vb-re jutásért a továbbjutóknak még meg kell nyerniük egy oda-vissza párharcot. A csoportgyőztesek elméletileg gyengébb ellenfeleket, csoportmásodikokat kapnak a sorsolásnál, és az onnan továbbjutók mennek a kolumbiai világbajnokságra jövőre.

Az ukránok erősek, az európai ranglistán ötödikek, a világranglistán nyolcadikok. A februári Európa-bajnokságon is egy csoportban leszünk velük, ott a továbbjutásért le kell győzni őket, mert a háromtagú csoport harmadikja a világ legjobb csapata, Spanyolország (ott is az első kettő jut majd tovább).

Az ukránok azt játszották, amit várni lehetett tőlük: kiemelkedő centerjátékukra, és a rögzített helyzetek utáni begyakorolt figurákra építették a játékukat.

Az első másfél percben két magyar és két ukrán helyzet volt, aztán a 3. percben egy begyakorolt figurából, Gricina közeli góljával vezettek a vendégek. Az 5. percben jogosan kapott büntetőt a magyar csapat, a válogatott legjobbja, Dróth Zoltán egyenlített.

Nagyon sok volt a szabálytalanság, a magyar csapat kétperces emberelőnyben is volt: az ukrán csapat egyik centere begyűjtötte a második sárgáját is, és végleg kiállt, de az ukránok eksztázisban, üvöltözve védekezték ki a két percet.

Az ukránok szinte minden rögzített helyzet után (szabadrúgás, oldalberúgás) kapura veszélyesek voltak. Letámadtak, így viszont a mögéjük ívelt labdákkal magyar helyzetek alakultak ki.

Kilenc perccel a félidő vége előtt a magyar csapatnak összejött az öt szabálytalanság, innentől minden további faltnál kisbüntetőt lőhettek volna az ukránok, de a magyar válogatott kihúzta félidőig újabb szabálytalanság nélkül.

Bő egy perccel az első félidő vége előtt megint begyakorolt figurából, oldalberúgásból lőttek gólt az ukránok, Ovszjannyikov két lépésről talált be. A szünetben 2-1 volt oda.

A második félidő is ukrán góllal kezdődött. Másfél perce ment a játék, amikor Zsurba lövése megpattant Némethen, és gól lett (3-1).

Kicsit megzavarodott a magyar csapat, gondot okozott kijönni a kapunk elől, gyengébb lett az egész meccs. Dróth kicsit elfáradt abban, hogy általában ketten védekeztek rajta, nélküle pedig a magyar válogatott jóval kevésbé volt veszélyes.

A 27. percben Horváth lőhetett volna gólt, de a remekül védő ukrán kapus, Ivanjak ezt is kiütötte. A 29. percben a magyar válogatott levitte a kapust, 5 a 4 ellen egy percen belül meglett a 3-2: Horváth fél méterről sodort be egy lepattanó labdát.

Hat perccel a vége előtt eldőlni látszott a meccs: a vészkapus Rabl már mintha megfogott volna egy közepes lövést, ám valahogy kiperdült a kezéből, és besodorta a kapuba, 4-2 volt Ukrajna javára.

3:40-nel a vége előtt megint bejött az öt a négy elleni, vészkapusos játék, most Horváth talált be egy méterről. Egy percre rá emberhátrányba kerültünk, a vészkapus Rabl letarolta a kilépő ukránt, a 10 méterest Valjenko belőtte, 5-3 oda, ez is lett a végeredmény.

Tóth Gyula remekül védett, Trencsényi és Horváth Norbert is jól játszott, Dróth pedig még mindig a legjobb magyar futsalos. Az ukránok megérdemelten nyerték meg a meccset és a selejtezőcsoportot is, jelenleg ennyivel jobbak a második helyen továbbjutó magyar válogatottnál.

Eredmények

Vb-selejtező (Győr), 3. forduló:
Magyarország-Ukrajna 3-5 (1-2)
gólszerzők: Dróth (5., büntetőből), Hosszú (30.), Horváth (37.) illetve Gricina (3.), Ovszjannyikov (19., 35.), Zsurba (22.), Valenko (38., büntetőből)
kiállítva: Rábl (38.), illetve Gricina (6.)

    A csoport másik vasárnapi mérkőzésén:
Belgium-Anglia 4-0 (0-0)

    A végeredmény: 1. Ukrajna 9 pont, 2. MAGYARORSZÁG 6, 3. Belgium 3, 4. Anglia 0
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM