Nem 2015 legjobbja nyeri az Aranylabdát?

clasico1
2016.01.10. 22:33
Az idei Aranylabda-díjra még Messi a szuperfavorit, de hétfőn véget érhet egy korszak a futballban. Cristiano Ronaldónak a Real Madrid gyenge formájával, Neymarnak saját önzetlenségével kell megküzdenie.

A futball egyik leghosszabb sorozata Messié és Cristiano Ronaldóé az Aranylabda-szavazásokon: 2008 óta csak ők ketten nyerték el a díjat. Az első évben a portugál lett a legjobb, majd jött zsinórban négy Messi-trófea. 2013-ban Ronaldo visszavágott, 2014-ben ismételt, így jelenleg az argentin 4-3-ra vezet összesítve.

Hétfőn adják át a 2015-ös címet, aminek három jelöltje van, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo és Neymar, de csak egy favoritja van, Messi. Így szinte biztos, hogy kettejük sorozata folytatódni fog.

Messi szuperesélyes, váratlan lenne, ha nem ő kapná az idei Aranylabdát.

A 2015-ös naptári évben:

  • Messi: 52 gól, 26 gólpassz
  • Cristiano Ronaldo: 57 gól, 17 gólpassz
  • Neymar Jr.: 45 gól, 18 gólpassz

Kétségtelen, hogy ez a három ember volt a legerősebb tavaly, illetve még egy ott volt velük, Luis Suarez, de a FIFA-Aranylabda szűkített listájára ő nem fért fel. (Lejjebb majd elmélkedünk róla, miért.)

Messi

A három jelölt közül a két többszörös nyertesnek nem volt tökéletes éve, még Messinek sem. Az előző szezon végéig minden remekül ment neki, a Barcelonával - Neymar segítségével - megnyerték mindhárom trófeát, a spanyol bajnokságot, a Bajnokok Ligáját és a Spanyol Kupát is, nyáron az európai szuperkupát. A Spanyol Szuperkupát aztán már csúnyán elbukták - 5-1-es összesítéssel az Athletic Bilbao ellen -, majd egy hónappal később Messi megsérült, és két hónapot kihagyni kényszerült.

Messi mindent vihet

Az Aranylabda előtt nem sokkal adják át a Puskás-díjat is az előző évad legjobb góljáért. Messi itt is a háromba került az Athletic Bilbaónak a kupadöntőn lőtt szólógóljával. Ellenfelei: a romás Florenzi félpályás gólja, épp a Barcának és brazil Wendell Lira ollózása. Olyanra, hogy valaki az Aranylabdát és a Puskás-díjat is egyszerre vigye el, még nem adódott példa. Korábban a Puskást Cristiano Ronaldo már megnyerte, 2009-ben, amikor először osztották ki. 

A világ 3 legszebb gólja

Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo egyénileg, ha a statisztikáit nézzük, talán legjobb, illetve legeredményesebb évét futotta, viszont a Real Madriddal a leggyengébbet. Az előző idény spanyol gólkirálya lett, naptári évben lőtt 57 gólja - minden sorozatot és a válogatottat is számítva - öttel több még Messi góljainál is, ám a címek elmaradása miatt nem lesz esélye az újabb Aranylabda-címvédésre.

Emellett ősszel már saját bevallása szerint sem volt az igazi, hiába rúgott húsznál is többet alig félszezon alatt, hetekre eltűnt, majd egy-egy meccsen rúgott ötöt, négyet vagy mesterhármasokat. Közel sem volt olyan kiegyensúlyozott, mint mondta, magánéleti gondjai akadtak, amik csak novemberre oldódtak meg. Ezzel együtt a Real gyenge formája is folytatódott, a Barcelona 4-0-ra nyert Madridban.

A válogatott semmit sem számít

Tavaly világ- vagy európai tornát nem rendeztek, így Cristiano Ronaldónak nem adódott alkalma plusz szavazókat szerezni egy esetleges jó teljesítménnyel, míg a két dél-amerikai a Copa Americán villoghatott, de nem igazán tette. Neymar a brazilok első két csoportmeccsén remekül játszott, de kiállítása után eltiltották a torna hátralévő részéről, csapata nélküle ki is esett a negyeddöntőben. Messi a döntőig vitte az argentinokat, de ahogy a vb-döntőben 2014-ben, itt sem sikerült nyernie, 0-0 és tizenegyesek után veszítettek Chile ellen.

Neymar

A három jelölt közül kétségtelenül Neymarnak volt a legjobb éve 2015-ben, ő a legérdekesebb jelölt, mivel először került a top3-ba. Valójában tavaly csatlakozott egyértelműen a Messi-Ronaldo-kettős alkotta szuperelithez, 45 gólja van mindent számítva,

Neymar januártól decemberig folyamatosan ugyanazon a magas színvonalon futballozott.

Gólt lőtt a BL-döntőn és a Spanyol Kupa-döntőn, de leginkább akkor teljesedett ki, amikor Messi az ősszel két hónapra kidőlt. Az, hogy a Barcelona egyáltalán nem esett vissza a maestro hiányában, leginkább neki köszönhető. Tizenhárom gólpasszt adott alig fél szezon alatt. Nem mellesleg hármuk közül övé eddig a szezon gólja, a Villarrealnak rúgott esernyős-fordulós kapáslövés, illetve az év gólpassza, a december 30-án sarokkal letett labda Suareznek, a Betis-meccsen.

Neymar parádés passza

Sokan már most Neymarnak követelik az Aranylabdát, és ha Messinek csak egy kicsit lett volna kevésbé erős a tavasza, a brazil minden bizonnyal be is előzné.

A show és ami mögötte van

Az Aranylabdára a FIFA-tagországok válogatottjainak szövetségi- és csapatkapitányai, illetve a kiválasztott országok egy-egy újságírója szavazhat. Mindenkinek három nevet kellett leadnia, ez alapján alakult ki a végső, Messi-Ronaldo-Neymar-hármas.

A gála hétfő este fél hétkor kezdődik, az Eurosport közvetíti, de a neten a Fifa.com-on és a France Football weboldalán is lehet nézni.

A száraz statisztikák viszont még úgy is Messi mellett szólnak, hogy úgy hat héttel kevesebbet volt pályán 2015-ben.

Neymar gólja a Villarreal ellen

Neymar augusztusban volt maródi két hétig, mumpsszal, igaz, ebből a hiányzásból is jól jön ki egyénileg: a három szuperkupameccsből nélküle egyet sem tudott megnyerni a Barca a rendes játékidőben.

Az egymeccses európai döntőt hosszabbításban kiküzdötték, a Bilbaótól a spanyol szuperkupáért 4-0-ra kikaptak, majd 1-1-re ikszeltek. 

A három szuperspílerből 

Neymar az, aki a leginkább félre tudja tenni az egóját, a csapatért képes küzdeni, ami előny a csapatnak, de hátrány magának az egyéni díj odaítélésénél.

Neymar még mindig Messinek játszik alá, és olyan helyzetekben is passzol, amikor inkább lőni kellene, amikor a másik kettő rárúgná. Volt olyan meccs, ahol két büntetőt végezhetett volna el, de a másodikat odaadta Luis Suareznek.

A Barcánál a szabadrúgásokat még mindig Messi lövi, Neymar minden ötödiket kapja. Amikor nem volt Messi, jól bevágta az Atletico Madridnak a mostani szezon egyik korai kulcsmeccsén, és múlt tavasszal is bevarrta, mikor odaengedték.

Neymar Jr 2015 ősz - Goals - Assists

Ön kinek adná?

Neymar még arról beszél, hogy megtiszteltetés és dicsőség Messivel és Cristiano Ronaldóval egy listán szerepelni. Az argentinnél négy és fél évvel, a portugálnál hét évvel fiatalabb, ő még otthon tévén nézte azt az embert, akit most kiszolgálhat, illetve legnagyobb ellenfelüket.

A brazil éve 2016 lehet, ha úgy folytatja, ahogy  elkezdte

a szerdai Barcelona-Espanyol-kupameccsen, amikor talán a legkomplettebben futballozott, mióta a Barcelonánál van, azaz két és fél éve.

Suarez miért nem?

Nagy dilemma Luis Suarez, akit sokan a háromba követeltek Cristiano Ronaldo helyére. Végülis a Barcával mindent megnyert, gólt lőtt a BL-döntőn is, sőt, ugyanannyi, 48 gólt szerzett a klubban 2015-ben, mint Messi. Akkor miért maradt ki?

Egyrészt csak három ember férhet föl a szűkített FIFA-Aranylabda-listára, és vannak, akik azt mondják, a FIFA miatt az uruguayi hátrányból indul: a világbajnokságon okozott botrányt a harapásával, a FIFA annyi válogatott meccsről tiltotta el, hogy még mindig azt tölti, 2015-ben nem is lehetett válogatott. Vagyis a FIFA szándékosan mellőzi.

Erősebb indok - és ezt nagyon nehéz elmagyarázni, de megérteni is -, hogy Suarez kevésbé tud futballozni, mint a másik három ember. Ez így leírva elég abszurdnak hat, hogyan lőne akkor 50 gólt, és hogyan lenne európai Aranycipős Premier League-gólkirály?

De Suarezből valami hiányzik. Képes ugyan bármilyen helyzetben gólt rúgni, de főleg akkor jó, ha csak egyszer kell beleérnie a labdába.

Góljai 80 százaléka leginkább egy, maximum két érintésből jön, amikor be kell fejezni az akciót, és gólpasszai is általában akkor ülnek, ha csak egyszer kell a labdához érnie. Mintha a labdavezetéssel lennének gondjai, ami elméletileg nem hogy elképzelhetetlen, de abszolút idióta feltételezésnek tűnik, viszont mégis így van.

Suarez az a futballista, aki nagyobb eséllyel lövi be 20-ról kapásból, mint kiugratás végén, tizenöt méteres labdavezetés után, ziccerből.

Nem beszélve arról, hogy annyiszor fut lesre, mint Pippo Inzaghi fénykorában.  • Hírek
  • Személyi kölcsön