12 milliárdos kölcsönt adhat a kormány Koszovónak stadionra

2016.10.26. 09:18 Módosítva: 2017.01.08. 15:36

Koszovói források szerint a magyar kormány 40 millió euró kamatmentes kölcsönt adna a koszovói nemzeti stadion felépítésére Pristinában, azzal a feltétellel, hogy a létesítményt egy magyar cég építheti fel.

A projekttel kapcsolatos tárgyalásokról a koszovói kulturális, ifjúsági és sport minisztérium honlapja több hírben is beszámolt. Arról írnak, hogy a Külügyminisztérium tanácsadóinak szeptember 14-i koszovói látogatásán merült fel az elképzelés, a magyarokat ekkor Koszovói Köztársaság kulturális, ifjúsági és sportügyi minisztere fogadta. Kujtim Shala a megbeszélésen arról tájékoztatta a magyar felet, hogy kölcsönök felvételéből fejlesztenék a koszovói sport infrastruktúráját.

Koszovói Köztársaság kulturális, ifjúsági és sportügyi
Fotó: Koszovói Minisztérium

A magyar fél érdeklődését fejezte ki az elképzelés iránt, és további tárgyalásokra, illetve helyszíni szemlére hívta tárgyalópartnerét Budapestre.

Kujtim Shala október közepén látogatott Magyarországra, Dr. Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára október 17-én fogadta hivatalában. A koszovói politikus ekkor egy munkamegbeszélésen is részt vett, kifejezetten a nemzeti stadion építésével kapcsolatban. Tárgyalópartnerei Deregán Gábor és Szalai István voltak. Szalai István a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) kormányzati kapcsolatokért és koordinációért felelős igazgatója, míg Deregán Gábor főállásban a sport promóciójáért felel a Külgazdasági és külügyminisztérium háttérintézményénél, emellett azonos lehet azzal a Deregán Gáborral, aki az MNKH európai és izraeli értékesítési igazgatója.

Kujtim Shala két nappal később, Deregán és Szalai társaságában, látogatásának hivatalos programjaként megtekintette a Groupama Arénát, amit a koszovói minisztérium honlapja alapján "Nemzeti Stadionként" mutatott be a magyar fél. A miniszter, amellett hogy megismerkedett a stadionnal, találkozott az üzemeltetést végző cég vezetőivel, akik tájékoztatták a létesítmény adatairól, fenntartásáról és a magyar futball fejlődésére gyakorolt hatásáról.

A hivatalos híreket a "Kosovan Football" nevű Twitter oldal egészíti ki információkkal, az oldal szerkesztője érdeklődésemre azt válaszolta, hogy az információk Eroll Salihutól, a koszovói labdarúgószövetség főtitkárának tévényilatkozataiból származnak. Ezek szerint a terv lényegében az, hogy Magyarország 40 millió euró értékben, bő egy év alatt épít egy Groupama Arénát Pristinában.

Koszovói Köztársaság kulturális, ifjúsági és sportügyi
Fotó: Koszovói Minisztérium

A Twitter oldalon idézett nyilatkozatok szerint a pénzt a magyar állam kamatmentes kölcsönként biztosítja a projekthez azzal a feltétellel, hogy magyar cég építheti a stadiont. A felajánlott 40 millió eurós, azaz mai árfolyamon 12,3 milliárd forintos kamatmentes kölcsön tényét a "Kosovan Football" szerint a Koszovói Kulturális, Ifjúsági és Sport Minisztérium is megerősítette. Az oldal idézi Muharrem Sahitit is, a korábbi koszovói szövetségi kapitány a miniszter tanácsadójaként tagja volt a Magyarországra látogató delegációnak. Ő azt mondta, hogy a magyar kormány ígérete szerint 13 hónap alatt fel fogják építeni a 25 000 férőhelyes stadiont.

A koszovói stadion építésében való lehetséges magyar szerepvállalásról megkérdeztük a Külügyminisztériumot is, ahonnan a következő választ kaptuk:

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a koszovói kollégákkal történt tárgyalásakor elmondta, nagyon sok olyan magyar vállalat van, akik jó referenciával rendelkeznek a stadion-építésben. A felek abban állapodtak meg, hogyha a pályázatok kiírásra kerülnek, visszatérnek a kérdésre. Szijjártó Péter jelezte, hogy amennyiben magyar vállalatok a pályázatokon sikeresen szerepelnek, úgy lehetőség van arra, hogy a magyar cégek exportfejlesztési célú finanszírozási összegeket vegyenek igénybe, amely jelentősen növeli versenyképességüket.

Érdekesség, hogy a Külügyminisztérium honlapján nem található információ arról, hogy Szijjártó Péter mikor tárgyalt koszovói kollégáival. A Kujtim Shala veztte koszovói delegációt az októberi látogatás során az EMMI fogadta, a külügyminiszter jelenlétéről egyik fél sem tett említést. Az EMMI honlapjának beszámolója a stadionépítés kérdését is teljesen kihagyta a tájékoztatóból, szemben a koszovóival, amely három külön közleményben is foglalkozik a témával.

Szijjártó Péter hivatalosan szeptember 21-én tárgyalt legutóbb koszovói politikussal, ekkor a new yorki ENSZ-közgyűlésen kétoldalú megbeszélést folytatott Enver Hoxhaj külügyminiszterrel, és biztosította róla, hogy Magyarország támogatja Koszovó vízummentességének megadását.  • Hírek
  • Hírek