Európa-bajnokság 2016

9
Harry Kane Anglia Anglia

Tottenham, csatár

Harry Kane a 2014-2015-ös évadban robbant be a köztudatba, amikor összesen 31 gólt szerzett a Tottenham Hotspur színeiben és bekerült a nagyválogatottba. Idén aztán bebizonyította, hogy a tavalyi év nem egyszeri csoda volt, Angliának tényleg új csatársztárja született.

Sikerei:

  • Premier League hónap játékosa: 3x
  • Angol Ligakupa: 2-ik helyezés (2014-15)
  • angol bajnokság: 3-ik helyezés (2015-16)
  • angol profi labdarúgók szervezete (PFA) “Év csapata”: 2015, 2016
  • angol profi labdarúgók szervezete (PFA) “Év fiatal játékosa”: 2015
  • angol bajnokság gólkirálya: 2015-16
  • válogatottság, szerzett gólok száma: 12/5

Kane tökéletes felépítésű befejező, aki fejjel és lábbal egyaránt higgadtan és nagy százalékban értékesíti helyzeteit. A sebessége ugyan nem átlag feletti, de megvan a szükséges gyorsasága, hogy a legjobb védőkkel szemben is érvényesülni tudjon, a labdakezelése pedig egyenesen szenzációs. Általában már az első érintéssel helyzetbe hozza magát, emellett jól cselez és a tizenhatoson kívülről is veszélyes. Mindenekfelett pedig egy igazi lesipuskás, rendre ott bukkan fel, ahol kell.

Nem szeretném, hogy valamiféle borzalmas összehasonlításnak tűnjön, de Kane engem tényleg egy kicsit Shearerre emlékezetet. Szeretem a játékát, és tudom, hogy Shearer is így van vele. A játék minden elemében roppant erős, nem villámgyors, de nem is lassú. Lő lesipuskás gólokat, lő nagy gólokat, lő gólt szabadrúgásból és büntetőből. Gyakorlatilag bármire képes.

Mondta róla Gary Lineker, a Tottenham és az angol válogatott legendája.


Tizenegy éves kora óta a Tottenham játékosa, előtte megjárta az Arsenal utánpótlását is, ám innen kilenc évesen, egy szezon után elküldték (ezen utólag sajnálkozott is Wenger). Miután végigjárta a ranglétrát, korosztályos csapatokat, válogatottakat és kölcsönadásokat, húsz évesen, 2014 április 7-én került be először bajnoki mérkőzésen a kezdőcsapatba. Rögvest zsinórban három meccsen gólt szerzett.

A 2014-2015 idényben már ő repítette a Spurst (a sikernek számító ötödik helyen végeztek a bajnokságban), eközben átlépte a harmincgólos határt, ami Gary Lineker 91-92-es szezonja óta nem sikerült senkinek a klubnál. A Premier League játékosai beválasztották az év csapatába, 21 bajnoki góljával pedig beállította a Tottenham klubrekordját (olyan nevek mellé feliratkozva, mint Teddy Seringham, Jürgen Klinsmann és Gareth Bale).

Az elmúlt szezon kicsit döcögősen indult számára, csak szeptember 25-én talált be először, 748 percnyi gólcsend után. Egy hónapra rá indította be igazán a termelést, négy mérkőzésen hét gólt szerezve, innentől fogva aztán nem volt megállás. Idén 25 bajnoki találatával gólkirály lett, csapatával pedig bajnoki harmadik. A helye még úgy is megkérdőjelezhetetlen a válogatottban, hogy Roy Hodgsonnak mintha nem lennének igazán tiszta elképzelései a csapat hadrendjéről.

Az angoloktól a fiatal Michael Owen óta rettenetesen hiányzott egy világklasszis befejezőcsatár, ha pedig a stílusát tekintjük, akkor Alan Shearer óta vártak valaki hasonlóra. Kane esetében ezek a nagy szavak még részben a megelőlegezett bizalomnak szólnak, de akár már az Európa-bajnokságon bebizonyíthatja, hogy rájuk szolgált.