Ödön
2 °C
11 °C

Merényletet kíséreltek meg a török elnököt bíráló labdarúgó ellen

2018.01.08. 10:29 Módosítva: 2018-01-08 10:31:33

Vasárnap éjjel 11 órakor a németországi A4-es autópályán rálőttek a volt német utánpótlásválogatott játékosra, Deniz Nakira. A Bayer Leverkusenben nevelkedő, majd többek között a St Pauliban, illetve a török Genclerbirligiben is játszó Naki jelenleg a török harmadosztályú kurd Amed SK csapatkapitánya.

A játékos, aki a rokonlátogatóban járt Németországban, a Die Weltnek elmondta, hogy az A4-es autópályán hajtott Köln felé, amikor egy sötét furgon húzódott mellé, amiből tüzet nyitottak autójára. Naki sértetlenül megúszta az esetet, a neki szánt golyók a járművébe fúródtak, illetve nagy szerencséjére az ablakon keresztül sem találták el. A területi ügyész tájékoztatása szerint a német rendőrség gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet.

A gyilkossági kísérlet mögött mind Deniz Naki, mind a német média politikai szándékot sejt, mivel a játékos, illetve csapata az Amed SK rengeteg török szemében számít közellenségnek a kurd függetlenségi mozgalom támogatása miatt.

A Németországban született, kurd-török felmenőkkel rendelkező játékos hangos bírálója Recep Erdogan, török elnök rendszerének és rendszeresen kiáll a kurdok jogaiért, amiért már több súlyos büntetést is kapott a török szövetségtől.

2016 ferbuárjában például 12 mérkőzésre szóló eltiltást kapott, mert miután csapata nagy meglepetésre kiverte Bursasport a török kupából, a győzelmet azoknak ajánlotta saját Facebook-oldalán, akik 50 éve halnak meg és sebesülnek meg "az elnyomók miatt, saját föld nélkül".

A győzelem után nem csak Nakit büntették meg, a török rendőrség házkutatást tartott csapata klubházában, és lefoglalta a számítógépeket, feltételezve hogy azokról rendszerellenes Twitter-üzeneteket küldtek. A csapat szurkolóit pedig kitiltották a következő fordulóban játszott Fenerbahce elleni meccsről.

Nakit további atrocitások is érték, 2016 nyarán egy török szurkoló támadta meg egy mérkőzésen, majd egy szurkolói oldalon megjelent rendszer-ellenes bejegyzés miatt kihallgatta a török rendőrség, 2017 áprilisában pedig 18 hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a török bíróság, a PKK (kurd szeparatista mozgalom) feltételezett támogatása miatt.

A 28 éves csatár 21-szer szerepelt a német korosztályos válogatottban, részt vett a 2008-as U19-es Európa-bajnokságon, az U21-esek között pedig olyan csapattársai voltak, mint Jerome Boateng vagy Mats Hummels.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?