Albin
0 °C
10 °C

Merényletet kíséreltek meg a török elnököt bíráló labdarúgó ellen

2018.01.08. 10:29 Módosítva: 2018.01.08. 10:31

Vasárnap éjjel 11 órakor a németországi A4-es autópályán rálőttek a volt német utánpótlásválogatott játékosra, Deniz Nakira. A Bayer Leverkusenben nevelkedő, majd többek között a St Pauliban, illetve a török Genclerbirligiben is játszó Naki jelenleg a török harmadosztályú kurd Amed SK csapatkapitánya.

A játékos, aki a rokonlátogatóban járt Németországban, a Die Weltnek elmondta, hogy az A4-es autópályán hajtott Köln felé, amikor egy sötét furgon húzódott mellé, amiből tüzet nyitottak autójára. Naki sértetlenül megúszta az esetet, a neki szánt golyók a járművébe fúródtak, illetve nagy szerencséjére az ablakon keresztül sem találták el. A területi ügyész tájékoztatása szerint a német rendőrség gyilkossági kísérletként kezeli az ügyet.

A gyilkossági kísérlet mögött mind Deniz Naki, mind a német média politikai szándékot sejt, mivel a játékos, illetve csapata az Amed SK rengeteg török szemében számít közellenségnek a kurd függetlenségi mozgalom támogatása miatt.

A Németországban született, kurd-török felmenőkkel rendelkező játékos hangos bírálója Recep Erdogan, török elnök rendszerének és rendszeresen kiáll a kurdok jogaiért, amiért már több súlyos büntetést is kapott a török szövetségtől.

2016 ferbuárjában például 12 mérkőzésre szóló eltiltást kapott, mert miután csapata nagy meglepetésre kiverte Bursasport a török kupából, a győzelmet azoknak ajánlotta saját Facebook-oldalán, akik 50 éve halnak meg és sebesülnek meg "az elnyomók miatt, saját föld nélkül".

A győzelem után nem csak Nakit büntették meg, a török rendőrség házkutatást tartott csapata klubházában, és lefoglalta a számítógépeket, feltételezve hogy azokról rendszerellenes Twitter-üzeneteket küldtek. A csapat szurkolóit pedig kitiltották a következő fordulóban játszott Fenerbahce elleni meccsről.

Nakit további atrocitások is érték, 2016 nyarán egy török szurkoló támadta meg egy mérkőzésen, majd egy szurkolói oldalon megjelent rendszer-ellenes bejegyzés miatt kihallgatta a török rendőrség, 2017 áprilisában pedig 18 hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a török bíróság, a PKK (kurd szeparatista mozgalom) feltételezett támogatása miatt.

A 28 éves csatár 21-szer szerepelt a német korosztályos válogatottban, részt vett a 2008-as U19-es Európa-bajnokságon, az U21-esek között pedig olyan csapattársai voltak, mint Jerome Boateng vagy Mats Hummels.