Árpád
-2 °C
4 °C

Újpestre nem kellett, a spanyoloknál sztár lett

D  AS20140419200
2018.03.03. 13:12 Módosítva: 2018-03-03 13:13:43

A 26 éves szerb Marko Dmitrovics Újpesten korábban jobbára csak padozott, mostanra azonban már ő védi a spanyol bajnokságban hetedik Eibar hálóját. Lazoviccsel ellentétben nem látja túl fényesnek a magyar futballt, de azért azt bevallotta, hogy újpesti évei alatt is voltak olyan csapatok, akik gondot okoztak neki a kapuban. A magyar kapusokat jónak tartja, de szerinte hiányzik a motiváció a futballistákból – derült ki a csakfoci.hu interjújából.

Dmitrovics a 2013-14–es idényben volt az Újpest játékosa, de mindössze tizenkét meccsen kapott lehetőséget az akkori csapatkapitány, Balajcza Szabolcs mellett. Állítása szerint elsősorban emiatt döntött a váltás mellett, utolsó fél évében ugyanis nem léphetett pályára, pedig úgy érezte, van olyan jó kapus, hogy rendszeresen védhessen. 

Balajczára nem haragszik, de jót tett neki a váltás, az Újpest többségi tulajdonosának, Roland Duchatelet másik klubjához, az angol harmadosztályú Charlton Athletichez ment, ahol hat hónapot védett, majd a szintén Duchatelethez tartozó AD Alcorcónhoz szerződött, onnan került 2017-ben az Eibarhoz.

Elmondása szerint kellett alkalmazkodnia a körülményekhez, de a spanyol másodosztály után nem volt nehéz váltania, bár azt elmondta, hogy ezen a szinten már végig maximális koncentrációra van szükség. A spanyol és a magyar bajnokság közti legnagyobb különbséget elsősorban a színvonalban látja, mint mondta, szinte össze sem lehet hasonlítani a kettőt egymással, ott mindenki támadófocit játszik. Ennek ellenére a Videotont és a Ferencvárost megemlítette, mint két olyan csapatot, amelyek sok kellemetlen percet szereztek neki és az Újpestnek.

A játékosok közül Messit emelte ki, aki egy meccsen négy gólt is rúgott neki, de enélkül is igazi varázslónak tartja a pályán. Ronaldótól és Griezmantól egyelőre nem kapott gólt, ahogy második találkozójukon Messitől sem, bár ennek ellenére is kikaptak a Barcától.

Amit én tapasztaltam, az az, hogy sok magyarországi futballista megelégszik azzal, hogy otthon elfutballozzon, akár jó fizetésért, és általában, akár egy picit több pénzért, nem mernek belevágni a külföldi karrierbe. Nem akarnak kimozdulni az országból, a családtól, a komfortzónájukból, inkább elvannak otthon, ami kétségtelenül egyszerűbb, kevésbé bonyolult, mint a légióskodás.

– mondta Dmitrovics, mikor a magyar foci problémáiról kérdezték, ami egyébként szerinte hasonlít a szerb focira, álláspontja szerint ugyanis ott is hiányzik az efféle motiváció a játékosok többségéből. Kapusok terén ugyanakkor úgy véli, viszonylag jó a helyzet, Gulácsit, Bogdánt és Királyt is említette.

Beszélt a szerbek vb-szerepléséről is, erről annyit mondott, nem tudja, hogy milyen szerep jut majd neki a márciusi meccseken, vagy akár a világbajnokságon, de nem is foglalkozik vele, neki ugyanis az a dolga, hogy mindent megtegyen a pályán, aztán majd kiderül, hogy az mire lesz elég.

(Borítókép: Zé Luis a Videoton játékosa gólt lő Marko Dmitrovic az Újpest kapusa mellett az OTP Bank Liga 25. fordulójában játszott Újpest FC - Videoton FC mérkőzésen az újpesti Szusza Ferenc Stadionban 2014. április 19-én. Újpest-Videoton 1-2. MTI / Kovács Tamás)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?