Auguszta
-7 °C
0 °C

Két edzés után templomba megy a válogatott

2018.03.19. 16:50

A magyar labdarúgó-válogatott első mérkőzésére készül a belga Georges Leekens irányításával, a nemzeti csapat pénteken héttől Kazahsztánnal játszik barátságos meccset, majd Skóciával találkozik 23-án.

A 68 éves szakember Telkiben tartott sajtótájékoztatót, ahol meg is osztotta fontosabb gondolatait a mérkőzések előtt.

Leekens magyarul köszöntötte a megjelenteket, mert fejlődik a nyelvtudása.

Majd elmondta, hogy két játékos még nincs a Telki edzőközpontban, Pintér Ádám, aki a klubjában (Greuther Fürth) ma este pályára lép, illetve Guzmics Richárd, aki úton van Kínából. Örült Gulácsi Péter sikerének, aki a Bayern ellen győztes meccsről három ponttal jöhetett haza. 

A kapitány mindenki hozzáállásával nagyon elégedett volt, ezt az elszántságot és örömet várta a válogatottba érkező játékosoktól. 

"Igyekeztünk minél jobban felkészülni. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy tudjuk ezt az évet kezdeni. Új év, egy új kezdet, nulláról indulunk, és nagyon kíváncsi vagyok, hova tudunk eljutni" - magyarázta.

"Megpróbáljuk kitisztítani a fejeket, nagyon jók a körülmények, ki tudunk menni a fűtött pályára edzeni"

– dicsérte meg az edzőközpontot Leekens.

A fűtött pályáért egyébként annyira hálás volt, hogy ezt később még legalább háromszor megemlítette.

Azt is elmondta, hogy természetesen Ciprus és Belgium ellen is a magyar U21-es válogatottnak fog drukkolni, illetve hogy minden korosztályos válogatottat figyel, és olyan játékosokat lát, akikben hatalmas lehetőség van, de nagyon fontos, hogy bánunk velük.

Kazahsztán és Skócia ellen különböző stílusú meccset vár, mert különbözőek a csapatok, az előbbiek elleni felkészüléshez a kazah bajnokságban játszó Elek Ákos (Kairat) és Kleinheisler László (Asztana) véleményére is kíváncsi volt

Míg a skótok már nem csak küzdenek és hajtanak, de az utóbbi években sokkal technikásabb focit játszanak.

"Holnap korán reggel edzés, délután szabadabb program jön, utána elmegyünk templomba"

- ismertette a felkészülés első napjának programját Leekens, aki később tisztázta, hogy a misén való részvétel természetesen fakultatív, mindenki hitét, meggyőződését tisztelni kell.

Leekens leginkább kihangsúlyozott üzenete a hit és a harci szellem elvárása volt. Mindent meg kell próbálni a győzelem érdekében, és akkor az esetleges hibákat is el lehet fogadni.

"A magyar zászlónak vissza kell jutnia a csúcsra"

– jelentette ki a kapitány, aki szerint ez csak hittel lehetséges, mert csak akkor térhetünk vissza a győzelem útjára, ha hiszünk magunkban. A belga edző a személyes filozófiájáról is beszélt.

"Nem hiszek a csodákban. A megelégedettség nem jó. Soha nem vagyok elégedett. Mint ahogy mondtam, csodák nincsenek, mindenért meg kell küzdeni. Mindig lehet fejlődni, hogy lehetünk jobbak." 

A kapitány szerint az előttünk álló csapatokra nagyon alaposan fel fogunk tudni készülni, köszönhetően a remek elemzőgárdának is. Hite szerint a válogatottnak alkalmazkodnia kell az ellenfélhez, hogy ki tudjuk használni a gyenge pontokat.

A kezdőcsapat összeállításához az edzéseken nyújtott teljesítményt is látnia kell, például mert van aki fáradtabban érkezett a csapathoz.

Leekens a Sallai Roland távollétére vonatkozó kérdésre azt válaszolta, hogy azért nem hívta meg, mert volt egy kis probléma vele az U21-es csapatnál korábban, de nyitva áll előtte az ajtó.

"Sérültet jelentett, de két nap múlva játszott"

- lebbentette fel az ügyről a fágylat a kapitány. Roland is tudja, hogy az ajtó nyitva áll, de tudja, hogy okosnak kell lennie. Szereti a nyíltságot, ezt az ügyet is nyíltan kezeli.

"Vannak szabályok, ezek vonatkoznak mindenkire, Dzsudzsákra is. De a reakciója tetszett, azt mondta, harcolni fog a helyéért."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!