Judit
2 °C
7 °C

Katar volt CIA-ügynökökkel hekkelte a többi vb-pályázatot

2018.07.29. 11:57

Újabb komoly vádak jelentek meg a 2022-es katari futball-vb szervezőivel szemben, a The Sunday Times a lap birtokába jutott dokumentumok alapján legalábbis arról ír, hogy az ország titkos művelet keretében hamis információkkal próbálta aláásni a többi ország pályázatát. Ehhez volt CIA-ügynököket és a Brown Lloyd Jones (BLJ) ismert kommunikációs céget bérelték fel, hogy kigolyózzák – a pályázat eredményét ismerve sikerrel – Ausztráliát és az Egyesült Államokat.

A laphoz eljuttatott e-mailek alapján befolyásos embereket, újságírókat és bloggereket béreltek fel, hogy azt a látszatot keltsék, az adott országban nincs támogatottsága a világbajnokság megrendezésének. A FIFA által meghatározott egyik legfontosabb követelmény a pályázatok elbírálása során a nagy támogatottság a lakosság körében, írja az MTI. 

Emellett a többi pályázat kulcsfigurái után kémkedtek, egy akadémikusnak pedig 9000 dollárt (mintegy 2,5 millió forintit) fizettek egy olyan tanulmány megírásáért, amiben az amerikai gazdaságnak súlyos terhet jelentőként jelent meg a vb-rendezés, ezt pedig aztán elkezdték terjeszteni a nemzetközi sajtóban.

A művelet eredményeiről e-mailben számoltak be Ahmad Nimehnek, a katari pályázat főtanácsadójának. 

A The Sunday Times szerint a kiszivárogtatót júniusban meghallgatta a brit parlament alsóházának kulturális, média- és sportbizottsága, amelynek elnöke, Damian Collins mélységes aggodalmának adott hangot az ügyben és vizsgálat lefolytatására buzdította a FIFA-t. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség szabályai szerint a pályázati folyamat során szigorúan tilos a szervezet más tagországairól írásos vagy más formában bármilyen nyilatkozatot tenni. 

A FIFA már lefolytatott egy vizsgálatot a katari pályázat ügyében, de az a vizsgálat felmentette a katari szervezőket , mert nem talált bizonyítékot a kapcsolatra köztük és a megvesztegetési ügy központi figurája, Mohamed bin Hamman között, aki Katar legmagasabb rangú képviselője a nemzetközi szövetségben.

Katari részről tagadják a The Sunday Times állításait, és azt hangoztatják, hogy minden szabályt betartottak.

A 2022-es, 22. labdarúgó-világbajnokságot a szokásos nyári időszaktól eltérően november 21. és december 18. között bonyolítják le. A rendező országról 2010. december 2-án döntött a FIFA. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?