Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Miért is állították ki Cristiano Ronaldót?

000 1993BP
2018.09.20. 12:56

Egyből pirossal küldte le Felix Brych bíró Cristiano Ronaldót a portugál első juventusos Bajnokok Ligája-meccsén szerda este, a Valencia ellen, Spanyolországban.

Ronaldo a 29. percben Murillóval ment a labdáért egy Juve-támadásnál. A valenciás elesett, ő ráförmedt, és egy pillanatra megfogta a fejét vagy a haját, majd jött egy kis kakaskodás, ám ekkor már nem volt kontakt köztük.

Mivel a játékvezető semmit nem látott az esetből, mert csak a labdát figyelte, ami az oldalvonal felé tartott, egyik segítőjére, az alapvonali bíróra támaszkodott, aki vélhetően szólt neki, hogy itt bizony valami történt.

Brych kiment hozzá, hosszabban beszélgettek, a bíró 10 centiről, mélyen a szemébe nézett, az pedig nagyon határozottan beszélt hozzá, és többször bólintott. Ezután Brych céltudatosan elindult a távolabb álló Ronaldo felé, és felmutatta neki a pirosat. A szupersztár reklamált, elkeseredett volt és mérges, ledobta magát a fűre, kiabált a bírónak, hogy ilyen nincs, majd szinte sírva elindult a Juve-pad, illetve a játékoskijáró felé. Ott még letámaszkodott kicsit, és eltűnt a kijáróban.

A 33 éves csatárt 10-szer kiállították már klubcsapataiban, de soha nem dolgozta fel ennyire nehezen. Ha kikockázzuk a visszajátszást, talán megértjük, miért.

Bontsuk a murillós akciót két részre, két gifre. Az elsőnél egymás mellett vannak, Ronaldo megindul, Murillo feltartaná, előbbi felemeli a karját - mintha hozzáérne ellenfele tarkójához-fejéhez - az meg elesik.

cpir.gif

Lehetett valami kontakt közöttük, mi is azt írtuk korábban, a portugál üthetett, de nincs olyan mozdulata, amit ütésnek vagy könyöklésnek lehetne nevezni, és amitől el kellene feküdnie Murillónak.

A második gifben nézzük meg, mi történt ez után. Murillo ül a földön, C. Ronaldo bosszúsan ráront, hogy te meg mitől estél el, látszik, hogy legszívesebben megütné, tesz is egy mozdulatot, de a karját aztán lelassítja, és a kezét Murillo fejére teszi egyetlen pillanatra. Lehet hogy a fejét nem is, csak a haját fogja meg. Persze aztán a sújtómozdulatot folytatja, és újra ökölbe szorul a keze - az alapvonalról ez látszódhatott úgy, mintha ököllel csapott volna a feje tetejére. (Erre a konklúzióra jutott egyébként a madridi sajtó is.)

cpiro.gif

Ami biztos: a két gifen látottak közül az egyiket az alapvonali bírósegéd azonnali piroslapos sportszerűtlenségnek minősítette. Ami meglepő, mert a bírói felfogást elfigyelve az utóbbi nagyon sok évben, ilyesmi miatt jó ha sárgát adnak még a szigorúbb bírók is.

Brych viszont pirosat adott, Ronaldo pechjére.

A bírói lelkület kifürkészhetetlen, sokak szerint létezik a bírói kompenzálás fogalma. Nem tudjuk, Brychhel történt-e ilyesmi, de még az első félidőben, azaz még mielőtt bárhol visszanézhette volna a pirosat, az első félidő utolsó percében befújt egy büntetőt a Juvénak. Jogosnak nevezhetjük, Parejo ügyetlenül elvesztette a labdát, amit fejjel Joao Cancelo elvitt, a spanyol meg olyan magasra emelte a lábát, hogy az álló, 182 centis védőt fejen rúgta - fújható büntető volt. Pjanic belőtte, a Juve 0-1-gyel ment a szünetre.

Öt perccel azután, hogy visszajöttek a csapatok, már 0-2 volt, ugyanis Brych befújt egy újabb büntetőt. Most Bonuccit rántották le, amint fejjel ment a labdára egy szögletnél - ez is fújhatónak, ám véleményesebbnek tűnt, mint az első. Pjanic bevágta, a kétgólos előnynél az olaszok védekezését ismerve borítékolható volt, a meccs eldőlt. Hogy Brych kompenzált-e? Aligha, a spanyolok tényleg szabálytalankodtak.

Tehát ha valamilyen konklúziót próbálunk levonni, az történt, hogy

Brych - szó szerint - vakon hitt az esethez legközelebb álló segítőjének, és látatlanban adott egy pirosat a világ egyik legjobb játékosának.

Vakon - C keze Murillo fején, Brych az oldalvonal felé sétál és néz
Vakon - C keze Murillo fején, Brych az oldalvonal felé sétál és néz

A BL-ben nincs videóbíró – az UEFA-elnök szerint a rendszer kiforratlan –, így Brych visszanézni nem tudta a dolgot, és társa döntésére hagyatkozott. Talán kimondhatjuk, hibásan, mert ilyesmiért egyből pirosat 100-ból 99-szer nem adnak a futballban.

Cristiano Ronaldo vezeklése viszont épp az egyből piros miatt szinte biztosan nem ért véget a valenciai stadionban: a legszigorúbb pályán kiosztható büntetés általában egynél több meccses eltiltást von maga után. A juvésnak minimum két meccs jár, de ha megnézik a felvételeket, ezt csökkenthetik. Akár törölhetik is, vagy módosíthatják sárgára utólag, ha úgy értékelik. 

Brych és a Juve számára az események a lap után szerencsésen alakultak, ha azt állapítják meg a fegyelmin, hogy túl szigorú volt, a sztár lapját törlik vagy sárgára csökkentik, és már két hét múlva játszhat. A Juve boldog lesz, mert kára nem származott, hiszen megnyerte a meccset, és még legjobbját is azonnal visszakapta. Csak az a baj, hogy az UEFA a legritkább esetben írja felül bírója döntését, így a legvalószínűbb, hogy Cristiano nem játszik otthon a Young Boys és - ami sokkal fájóbb - idegenben a Manchester United ellen, ahová öt és fél év után térhetne újra haza.

Brychet a világ egyik legjobb bírójának tartják, de ne felejtsük el, művelt már kapitális marhaságokat a pályán: például adott meg úgy gólt Bundesliga-meccsen, hogy a labda oldalról jutott be a hálóba. Klasszik fantomgólt ítélt meg, mert rosszul döntött. Nagyon úgy néz ki, szerdán is hibázott, amikor vakon bízott az egyik segítőjében.

(Borítókép: Jose Jordan / AFP)