Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Kitalálták a félpályás kényszerítőt Svájcban

2018.10.11. 19:03

Kényszerítő: összjáték a futballban két ember között, amikor a passzoló a passzt kapó egyetlen érintése után kapja vissza a labdát.

Az egyik legegyszerűbb játék, nagyon nehéz levédekezni, mert egyérintéses, a visszapasszoló csak egyszer érinti a labdát. Ha kétszer ér bele, attól még lehet nagyon szép akció, de már nem kényszerítő.

Általában relatíve kis területen játsszák meg, mert egyrészt könnyű elrontani, mivel egyből kell visszatenni, másrészt a passzadó kapja vissza, és általában sok időt nem tölt a labda nélkül, ez alatt nagy távolságot nem igen tehet meg.

Csakhogy a Xamax-Sion meccsen a svájci bajnokságban Emir Lenjani és Bastien Toma felülírta a kényszerítő általános ismérveit: csodálatos, kvázi

félpályás kényszerítőt hoztak össze.

Akkorát, hogy elsőre fel sem tűnik, hogy kényszerítő, hiszen azzal ekkora távolságot és területet ritkán játszanak be.

Lenjani ugyanis az oldalvonaltól, a térfél egyharmadánál, a felezővonalhoz közelebb állt, mikor visszagurította a labdát Tomának. Toma nem vette át a labdát, egy klasszik elengedős csellel befűzte a kirontó védőt, és időt nyert. Lenjani eközben megindult a tizenhatos felé, senki nem  figyelt rá igazán a hátvédek közül, annyira messziről érkezett. Toma ezt használta ki, megtalált egy folyosót, amit kevesen láttak, és egyetlen zseniális érintéssel bepasszolta a labdát a tizenhatosra, a felérő Lenjaninak. Annyira tökéletes labda volt, hogy át sem kellett venni, Lenjani bal külsővel, kötényben a kapuba passzolta.

Gól két ember három érintéséből.

Varázslatosan egyszerű játék a futball, ha egyszerűen - és ésszel - játsszák.

(A vége 1-1 lett.)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?