Natália
1 °C
7 °C

76 Ft-os órabérért gyártják a 33 ezres angol mezt

2018.06.01. 20:19

A Telegraph oknyomozó újságírói kiderítették, hogy hol és mennyiért gyártják az angol futballválogatott legújabb mezét, amiben a nyári világbajnokságon pályára lép a csapat. A Nike England Vapor hazai – azaz klasszikus, fehér színű – verzióját 90 angol fontért, nagyjából 33 000 forintért árulják, a teljes szerelés ára nadrággal és sportszárral együtt 58 ezer forint.

Az árakban egyébként nincs nagy változás a 2016-os Eb-re kiadott szereléshez képest, viszont a gyártáson nagyot spóroltak. A Nike 2016-ban még Indonéziában gyártatta az angol szerkót, ahol a helyi munkaerő 30 pennys óradíjért (kb. 110 forint) varrta a mezeket és gatyákat.

A cég vezetősége nem nézhette tétlenül az indonéz luxusfizetéseket, ezért az orosz vb-re szánt trikók gyártását átvitték Bangladesbe.

lingard
Fotó: Emmanuel Dunand

A híresen szegény ország egyébként az utóbbi években már a közepes jövedelműek közé tornázta fel magát a Világbank besorolása szerint, de ez legkevésbé a Nike-nak köszönhető. A cég termékét előállító gyárban ugyanis alig 21 pennys (76 forintos) órabérért güriznek a munkások, ami nemcsak az indonéziai (pláne európai) bérekhez képest roppant alacsony, de a helyi átlagkeresethez viszonyítva is.

A világbank szerint 2016-ban 1 310 dollár volt a helyi éves átlagjövedelem Bangladesben (nettó). Amit az angol mezek varrásával csak úgy lehet összehozni, ha valaki 13 órát dolgozik az év minden egyes napján.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?