Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vb-stadionok: Jekatyerinburg Aréna, Jekatyerinburg

000 RO9KI
2018.06.05. 01:30

Építészeti szempontból a világbajnokság egyik legérdekesebb, leginnovatívabb megoldása a jekatyerinburgi Központi Stadion, vagy ahogy a vb-n hívják majd, a Jekatyerinburg Aréna, ami a Luzsnyikihez hasonlóan egy régi homlokzat mögé rejtett hipermodern stadion. A legszebb része egyértelműen a tipikus szovjet neoklasszicista oszlopsor a főbejárat oldalán, bár nem erről, hanem az oldalt nyitott megoldásáról lesz emlékezetes a vb-ről.

Hogy megfeleljen a FIFA által előírt minimum befogadóképességének, teljesen szokatlan megoldást kellett alkalmazni a stadionnál, és minkét kapu mögött a stadionon kívüli lelátókkal toldották meg a nézőteret. A hatalmas vázra épített plusz székeken ülőket nem védi majd semmi a természeti erőktől, és hát a szélre kerülőknek a tériszonyukkal is meg kell majd küzdeniük. A torna után ezeket majd elbontják, a stadiont pedig az FC Ural használhatja majd.

A név nem véletlen, Jekatyerinburg, Oroszország negyedik legnagyobb városa a vb-helyszínek közül a legkeletibb, közvetlenül az Ural lábánál, Európa és Ázsia határánál fekszik, éppen ezért a csoportkör után már nem is használják, hogy senkinek ne kelljen sokat utaznia.

A stadion helyszíne az 1900-as évek legelejétől kezdve fontos szerepet játszott a város történetében, a száza elején Velodrome állt itt, 1928-tól és 1936-tól két kisebb stadion váltotta le ezt, majd 1957-ben itt épült fel az a Központi Stadion, ami a mostani Jekatyerinburg Aréna külső, bejárati homlokzatát adja.

Az 1920-as évek végétől a világ gyorskorcsolya-fellegvára volt a stadion, 1959-ben itt rendezték a vb-t, míg 1958-ban, 1962-ben, 1964-ben és 1966-ban a szovjet bajnokságot, amik számos világrekordot hoztak.

Átadás ideje: 1957, 2006-11 és 2014-17 között felújították

Befogadóképesség: 35 696 (a vb-bővítés nélkül 23 000)

Építési költség: 172 millió euró (a 2014-17-es renoválás költsége)

Vb-meccsek a stadionban:

  • június 15., Egyiptom-Uruguay
  • június 21., Franciaország-Peru
  • június 24., Japán-Szenegál
  • június 27., Mexikó-Svédország

(Borítókép: / AFP  / Mladen Antonov)