Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vb-stadionok, Mordovia Aréna, Szaranszk

000 RU0CL
2018.06.05. 01:30

A szaranszki Mordovia Aréna külseje ismerős lehet egy korábbi világbajnokságról, a színeit leszámítva ugyanis a dél-afrikai, johannesburgi Soccer City Stadiont másolták a 2010-es vb-ről, ami annak a világbajnokságnak a nyitó- és záróünnepségének is helyt adott.

A rozsdanarancs, fehér és vörös színekkel borított stadion üde színfolt a többi orosz helyszín mellett. Ezek a színek egyébként a mordvinok legendáiban központi szerepet játszó Napot jelenítik meg. Sokáig viszont nem marad majd ez a látvány, a vb után 17 ezer férőhelyet elbontanak a stadionból, amiről lekerül a a teljes felső karéj, a helyét futópálya és egyéb szabadidős tevékenységek folytatására alkalmas létesítmények veszik majd át. Mivel a stadion Szaranszk központjában, az Inszar folyó partján épült, alighanem ezzel ki is lesz használva a vb után is.

A stadion építését egyébként 2010-ben, a mordvinok és egyéb orosz etnikumok egyesítésének 1000. évfordulóján kezdték meg, de a munkálatok alatt többször is elfogyott a pénz, így csak nagy késéssel, 2018-ra készült el a stadion.

Átadás ideje: 2018

Befogadóképesség: 44 442 (a vb után 28 ezresre bontják vissza)

Építési költség: 258 millió euró

Vb-meccsek a stadionban:

  • június 16., Peru-Dánia
  • június 19., Kolumbia-Japán
  • június 25., Irán-Portugália
  • június 28., Panama-Tunézia

(Borítókép: AFP / Mladen Antonov)