Koronavírus adatok

2022. jan. 18.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-4 °C
5 °C

Ronaldo szédületes játékával: 3-3 a portugál-spanyol

2018-06-15T185229Z 1121393722 RC166742AFD0 RTRMADP 3 SOCCER-WORL
2018.06.15. 21:54
Óriási meccsen állította be Puskás Ferenc gólrekordját Cristiano Ronaldo. A portugál zseni 84 gólt lőtt a portugál válogatottban, mivel a spanyoloknak péntek este mesterhármasig jutott. Hierro csapatának volt tartása, de a győzelem nem jött össze.

A második vb-nap slágermeccsét Portugália és Spanyolország játszotta a labdarúgó világbajnokságon.

A spanyolok kirúgták szerdán kapitányukat, Julen Lopeteguit, miután kiderült, hogy aláírt a Real Madridhoz. A szakember már a spanyol fővárosból nézhette ezt a meccset, így az volt a nagy kérdés, hogy mire megy a róla elnevezett csapat nélküle, mert már Fernando Hierro irányította.

Lopeteguinek összesen 20 meccs jutott, ebből egyszer sem kapott ki, hat döntetlen mellett 14-szer nyert.

A portugáloknál nem a válogatotton belül, hanem a Sportingnál van jelentős feszültség, de mégis azt lehetett mondani, ők készültek nyugodtabban.

2010-ben a későbbi győztes spanyolok nyertek (1-0), a 2012-es Eb-n 0-0 lett, büntetőkkel a spanyolok mentek tovább, és azt a tornát is megnyerték. Portugália viszont az aktuális Európa-bajnok, így ha 4,5-szeres pénzt ért is a sikerük a fogadóirodáknál, messze nem voltak esélytelenek.

Ronaldo centerben kezdett, így akár többször is összetalálkozhatott Sergio Ramosszal, és nem volt olyan beharangozó a meccs előtt, amelyikben ki ne emelték volna, hogy ketten együtt 1002 meccset játszottak a Reealban. De persze az is, mi lenne, ha éppen a spanyol bekk vinné ippont érően a földre a portugált, mint Szalahot.

Első félidő:

Ronaldo rögtön a harmadik percben főszerepbe került, igaz nem Ramos, hanem a szintén realos Nacho akadályozta a 16-os sarkánál. Egyértelmű volt a helyzet, Rocchi játékvezető azonnal tizenegyest ítélt.

Ronaldo a kapu jobb oldalát választotta, és mivel de Gea a másik irányba várta a labdát, esélye sem volt a hárításra. Gyorsan eldőlt, hogy a portugál negyedik világbajnokságán is gólt szerez. Akkor még nem tudtuk, ez csak a kezdet.

A 10. percben David Silva egy lecsorgó labdát lőtt kapura, megcsúszott kicsit, ezért fölément.

Ennél sokkal nagyobb helyzetet hagytak ki a portugálok a 22. percben, amikor egy kontra végén Ronaldo bokából tette vissza a labdát, Guedes azonban sokat vacakolt és kimaradt a helyzet.

ronaldo stat

A spanyolok azonnal kihasználták ez után az esélyüket.

Busquets 60 méteres felívelése után Diego Costa felborította Pepét egy párharcban, előtte maradt a labda, remek cseleket mutatott be – Guerreirót elfektette, Fontét kibillentette -, és 13 méterről a jobb alsóba juttatta a labdát. Szép gól volt, és mivel a tévé előtt ülő bírók nem láttak okot a játék megszakítására, az olasz Rocchi értelemszerűen meg is adta.

Két perccel később Isco bődületes kapufát lőtt éles szögből a tizenhatos sarkáról, reklamált kicsit utána, de a bíró azonnal mutatta, nem lehetett bent a felső kapufáról lepattanó labda, mert nem jelzett az órája. A visszajátszás igazolta, a műszer rendben van, mert a labda telibe találta a vonalat, és biztosan nem volt bent.

A spanyolok mindent megtettek a vezetésért, előbb Silvának volt veszélyes helyről egy szabadrúgása, majd Iniestának egy kevéssel célt tévesztő lövése.

A 43. percben aztán jött de Gea drámája.

Egy felívelés után Ronaldo elé került a labda, aki 17 méterről ballal lőtt, nem volt különösebben nehéz labda, a kapus viszont mellényúlt, és a kezéről a kapuba csorgott a labda.

A spanyolt tartják a világ legértékesebb kapusának, ez a gól azonban eléggé emlékezetes marad. 

Második félidő:

A portugálok visszaálltak, a spanyolok jobb híján passzolgattak, de sok ötlet nem volt a játékukban. Iniesta akadályozása után azonban szabadrúgáshoz jutottak, az ívelés után Busquets tökéletesen fejelte vissza a labdát, Diego Costa három méterről a félig üres kapuba passzolta.

Három perccel később már vezettek is a spanyolok!

Nacho tökéletes mozdulattal találta el a labdát, oktatófilmbe illően szorította le a lövését. Előbb a jobb, majd a bal oldali kapufát érintette a zsinóron húzott labda, aztán a hálóba pattant. Több mint százzal hasított a labda.

A portugálok próbálkoztak, de sokáig nem tudtak ritmust váltani, a 79. percben Ronaldo kapott egy jó indítást, de nem tudta átemelni a nem túl jól kimozduló kapus felett a labdát, a lecsorgót Quaresma kézzel terelte maga elé, ezzel oda is lett a helyzet.

A 88. percben jött az újabb fordulat.

Ronaldo kiharcolt egy szabadrúgást magának 22 méterre a kaputól, miután Piquét lerázta magáról.

Nagy tornán soha nem lőtt eddig szabadrúgásgólt, most viszont úgy csavart, hogy Busquets feje mellett éppen elment a labda, de nagy erővel bevágódott a léc alá. De Gea próbálta követni, de vetődni nem tudott rá.

Élmény nézni.

A 92. percben Quaresma előtt volt egy újabb helyzet, de a védők belevetődtek a lövésébe, így maradt a döntetlen.

Hierro így döntetlennel mutatkozott be, a továbbjutást majd a csoport két gyengébb csapata ellen fogják eldönteni. A következő fordulóban Portugália-Marokkó (Kalinyingrád) és Spanyolország-Irán (Kazany) meccs lesz, mindkettő szerdán.

(Borítófotó: REUTERS/Lucy Nicholson)  • Vennék
  • Hírek