Alfréd
4 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Anglia valahogy átlépte saját árnyékát: 2-1

2018.06.18. 22:20
A jelentős, korábbi érmes európai országok közül Anglia kezdte el utoljára az oroszországi világbajnokságot, és ha keservesen is, hozta a kötelezőt. Ezen a vb-n ez sem kevés, mert csak a franciáknak, a belgáknak és nekik sikerült eddig.

Gareth Southgate csapata elsőre nem is kapott nehéz ellenfelet, mert Tunézia 1978-ban nyert utoljára vb-meccset. Általában egy döntetlennel fejezték be a csoportot.

A 3-5-2-es felállással álltak fel az angolok, ahogy az előkészületi meccseken is, és az első 20 percben jó volt nézni a játékukat.

Megvolt a lendület, mindkét szélen volt sebesség, folyamatosan alakították ki a helyzeteiket. Hasszen kapusnak háromszor is nagy bravúrral kellett mentenie, amíg a pályán volt az első negyedórában. Igaz egyszer hiába ütötte ki Stones fejesét a kapufa mellől, Kane a kipattanót közelről bevágta.

Az első kisebb zavar az angol védelemben a 27. percben keletkezett, de akkor szögletre tudtak menteni egy lövés után.

A 33. percben aztán a játékvezető váratlanul, de teljesen jogosan tizenegyest ítélt. Walker gondolta úgy, hogy végez egy kaszáló mozdulatot, ezzel Fahr al-din Júszefet vágta fülön ártalmatlan helyzetben. A csatár körül három védő állt, esélye sem lett volna a labda megjátszására.

A mozdulat teljesen felesleges volt, a bíró, a kolumbiai Roldán jó szögben állt, azonnal ítélt, és mint később kiderült, a videón is azt látták, amit ő.

Szászi nem túl meggyőzően futott neki, de pontosan helyezte a jobb alsóba a labdát, így ha Pickford érinteni is tudta, kiütni már nem. (Többször kapura sem lőttek.)

A félidő hátralévő részében a szerencse is az afrikaiakkal volt, egy nagy kavarodás után a gólvonalról mentettek a védők. Voltak hárman is, valahogy kicsúsztatták, Sterling pedig nem úgy visszahúzni, hogy veszélyes legyen.

Aztán Lingaard, amikor már eltette a kapus mellett a labdát, a kapufa nem segített rajta.

A második félidőben az addig ötletesen játszó Anglia ugyanolyan ötlettelen sivárságra váltott,

mint 4 éve, amikor még a csoportot sem élte túl. Eltűnt a sebesség, a tervszerűség, kaptak néhány szabadrúgást veszélyes helyről, de ezekből sem sikerült veszélyes lövést elereszteni.

A 83. percben Stones jött megint előre, a kapus azonban elütötte előle a labdát. Nagy ütközés volt, de második kapusát már nem veszítette el Tunézia.

Anglia a legutóbbi kilenc meccsén maximum egy gólt lőtt a vb-n, ez a sorozat már a rendes játékidőn túl megszakadt.

A 91. percben egy jobb oldali szöglet után Maguire fejéről továbbcsúszott a labda, Harry Kane jó helyen volt, és a kapu jobb oldalába juttatta a labdát.

Anglia hozta a kötelezőt, Kane még a rajt előtt azt nyilatkozta, hogy mindenképpen szeretnék kiengesztelni a szurkolókat, akiknek 2016-ban csalódást okoztak. Rá nem lehet panasz, ő lett a meccs embere is.

Ebben az interjúban arról is beszélt, mennyire jó lenne eljutni az elődöntőig. Most egy lépést tettek afelé.