Futball-vb 2018 Futball-vb 2018

Németország Németország

Németországnak volt már pár nagyon erős csapata a történelem során, nem véletlenül nyert négy világbajnokságot az ország. Idén pedig meglehet az ötödik is (ezzel beérnék Brazíliát), mert olyan erős a válogatott kerete, hogy még az otthon maradt játékosokkal is jó eséllyel pályáznának a döntőre.  

A németek négy éve nagyon magabiztos játékkal nyerték meg a világbajnokságot, az otthon játszó Brazíliát például 7-1-re verték a kieséses szakaszban. A csapat elképesztően együtt van, a keret mély és minőségi,  Joachim Löw mester taktikája pedig szinte verhetetlen. Igaz, az Európa-bajnokság nem jött össze, de a vb-kvalifikációt 10 győzelemmel vette Németország,

amire korábban egyedül a világverő spanyol válogatott volt képes a 2010-es világbajnokság előtt.

A német csapat 4-2-3-1-es formációban futballozik, tökéletes az egyensúly a csapatrészek között: nemcsak, hogy 43 gólt lőttek, de mellé mindössze négyet kaptak. Mindezt úgy, hogy közben egy kisebb generációváltást és a sérüléseket is kezelni kellett.

A bayernes Joshua Kimmich tökéletesen bebizonyította, hogy minden probléma nélkül képes pótolni Philipp Lahmot, a sérült Manuel Neuer helyére pedig bármikor be tud ugrani a barcás Marc-Andre ter Stegen. A vb-k történetének legeredményesebb góllövőjét, Miroslav Klosét pedig olyan játékosok próbálták meg pótolni, mint a 2014-es világbajnokságot eldöntő Mario Götze, Sandro Wagner és Lars Stindl -  a vicc, hogy közülük utóbbi sérült, előbbi kettőnél pedig talált jobb opciót Löw, így egyikük sem utazik a vébére. 

Egyetlen komoly problémája lehet Löwnek, mégpedig az, ha Jerome Boateng megint megsérül. Belső védőkből ugyanis nincs eleresztve a csapat, ilyenkor kénytelen lenne átállni egy 3-5-1-1-es felállásra a Matthias Ginter-Mats Hummels- Joshua Kimmich felállásban trióval hátul, ami annyira azért nem ideális, és valamelyest szokatlan is. Az emberanyag persze ehhez is megvan. 

A német válogatott igazi ereje pedig épp ebben van: mindenhez van alapanyag. Ha Mario Gomeznek nem megy, vagy a taktika úgy kívánja, akkor simán be lehet dobni a helyére Timo Wernert, aki 45 meccsen 21 gólt szerzett és 10 gólpasszt adott idén a Lipcsében. A középpálya annyira erős, hogy lazán ki lehetett hagyni André Schürrlét (ő adta a gólpasszt a vb-döntőn Götzének) és Julian Weiglt is a Dortmundból, ahogy a liverpoolos Emre Canra sem volt szükség. Mindhármuknak gyenge szezonjuk volt, persze. Védőoldalon pedig nem kapott meghívót többek között az a Benedikt Höwedes, aki hét meccsen is játszott 2014-ben - bár pont elfért volna Boateng cseréjeként, de a Juventusban pocsék éven van túl.

A 2018-as világbajnokság német oldalról egyébként egyértelműen Marco Reusról szólhat, a Dortmund klasszisa ugyanis sérülés miatt a brazíliai vb-t és a 2016-os Eb-t is kihagyta.

A közel egymilliárd eurót érő német válogatott Mexikóval, Svédországgal és Dél-Korával került egy csoportba a 2018-as oroszországi világbajnokság F csoportjában.

Borítókép: Philipp Lahm német csapatkapitány emeli a magasba a világbajnoki trófeát a brazíliai labdarúgó-világbajnokság Németország-Argentína döntő mérkőzést követő díjkiosztó ünnepségen a Rio de Janeiró-i Maracana Stadionban 2014. július 13-án. Fotó: Marcelo Sayao / MTI.