Alfonz
5 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Az egyik legrégebbi klubot kizárták az angol futball-ligából

2019.08.28. 11:43

Az 1885-ben alapított Bury futballklubot 125 év után kizárták az angol ligából (EFL), mert nem tudta biztosítani a bajnoki szerepléshez szükséges pénzügyi garanciákat.

A Bury a League One-ban szerepelt, eredetileg péntekig kapott határidőt, hogy benyújtsa a English Football League-hez a pénzügyi garanciákat igazoló papírokat, de ezt többszöri halasztás után sem tudta megtenni.

A BBC beszámolója alapján a kizárát a szurkolók egy része sírva vettek tudomásul, egyszerűen nem hitték el, hogy ez megtörtént, segítségért kiáltottak. „Ez ez egyik legborúsabb napunk a liga történetében. Megértem, hogy ez nagy felháborodást okoz és pusztító idő ez a Bury játékosainak, dolgozóinak, szurkolóinak és a nagyobb közzöségnek is" – mondta az EFL egyik ügyvezetője, Debbie Jevans.

GettyImages-1169600396

Utoljára 1992-ben zártak ki csapatot az angol ligából, akkor a Maidstone nem tudta teljesíteni az indulási feltételeket. A League One mostani idénye így 24 csapat helyett 23 klubbal megy le.

A Manchesterhez közeli Bury az alapítása után kilenc évvel csatlakozott a ligához, amelynek így az egyik legrégebbi tagja volt. A csapat 1900-ban és 1903-ban megnyerte az FA Kupát, az 1950-es évek közepéig pedig az angol első- vagy a másodosztályban szerepelt, az élvonal tagja utoljára 1928-ban volt. A 2000-es években a harmadik és a negyedik vonal között ingázott, és idén jutott fel újra a harmadosztályba (League One).

Az ugyanitt szereplő Bolton Wanderers négy meccsét már lejátszotta - egy döntetlen mellett háromszor kikapott, gólkülönbsége 0-12 -, de pontlevonás miatt mínusz 11 ponttal a 23., utolsó helyen áll. Mivel a Buryhez hasonlóan jelentős anyagi gondokkal küzd, az EFL 14 napos határidőt adott, hogy rendezze a problémáit, ellenkező esetben ezt a klubot is kizárják.

(MTI/Index)