Rendkívüli bejelentést tett Szijjártó Péter, példátlan gesztus várja a magyarokat Münchenben

DBZOL20210618016 (1)
2021.06.23. 18:26

A bajor tartományi hatóságok nem engedélyezik a vonulást a magyar szurkolóknak a Magyarország–Németország Európa-bajnoki mérkőzés előtt, a helyszínre, az Allianz Arenába buszokkal vagy más járművekkel viszik majd őket. Tűzvédelmi okokból nem engedélyezik a nem impregnált molinók bevitelét sem – mondta a Facebookon tett rendkívüli bejelentésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A tárcavezető a Facebookon közzétett videóban beszélt erről.

Negatív értelemben példátlan gesztusnak

nevezte, hogy a bajor hatóságok nem engedélyezik, hogy magyar konzulok jelen legyenek az Allianz Arenánál, ezért ő minden magyar szurkolót arra kér, hogy ha segítségre van szüksége, hívja a konzulátusi ügyeletet, amelynek a száma szerepel a Munchen.mfa.gov.hu oldalon.

A konzuli segítségnyújtás egyébként alapvetően ügyeleti alapon zajlik mindenhol a világon. Mivel ennek fényében nem egészen világos, hogy Szijjártó Péter milyen engedély megtagadásáról beszélt, kérdéseinket az ügyben elküldtük a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak. Amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Megkerestük a müncheni rendőr-főkapitányságot, ahol azonban se megerősíteni, se megcáfolni nem tudták Szijjártó Péter bejelentésének tartalmát. Annyit mondtak: nem a rendőrség hatáskörébe tartozik az, hogy jelen lehetnek vagy sem diplomaták az arénánál. 

Érdeklődtünk a bajor tartományi belügyminisztériumnál is, ahol azt az ígéretet kaptuk, hogy több információ birtokában reagálnak.

A tárcavezető közlése szerint csak határozott magyar konzuli fellépésre engedték tovább a bajor tartományi hatóságok azt a buszt, amely 53 magyar szurkolóval tartott München felé. A buszt először a vámhatóság, aztán a rendőrség állította meg.

Mivel vannak információink, hogy esetleges provokációk történhetnek, kérjük a magyar szurkolókat, hogy ezeknek ne üljenek fel

– zárta a mondanivalóját Szijjártó Péter.

Németország és Magyarország között kezd diplomáciai konfliktussá fajulni a ma esti meccs. Ez azzal vett kezdetét, hogy a pedofiltörvényhez kapcsolódó melegellenes törvénymódosítások miatt petíció indult, Dieter Reiter müncheni polgármester pedig hivatalosan kérte az UEFA-t, hogy a meccs idejére az Allianz Arenát a szivárvány színeivel világíthassák ki. Az UEFA ezt megtagadta, de a saját logójával kiállt a magyarországi melegek jogaiért. 

(Borítókép: Szijjártó Péter. Fotó:  Balogh Zoltán / MTI)

  • Hírek
  • Hírek