Európa-bajnokság 2020

Dánia Dánia

Index power-ranking helyezés: 13. hely

Dánia történelme az Európa-bajnokságon:

Alighanem mindenki ismeri az anekdotát az 1992-es tornáról, amelyet a Jugoszlávia helyére a „strandról” beugró dánok óriási meglepetésre megnyertek. Bár valóban több játékos már a szabadságát töltötte, a szakmai stábösszehozott a csaptatnak egy rögtönzött edzőtábort felkészülési mérkőzésekkel, így volt némi alapozás az Eb-re, amelyen viszont a végső győzelem valóban hatalmas bravúrnak számított Dánia részéről. Emellett 1964-ben egy negyedik, 1984-ben pedig egy harmadik hely jött még össze az együttesnek, amely a kilencedik kontinensviadalán vesz majd részt.

Kulcsjátékosok

Christian Eriksen

A 29 éves középpályás egyértelműen a dánok legnagyobb sztárja, akinek nagyon jót tett a környezetváltás: a Tottenhamnél kegyvesztett játékos az Internél másodvirágzását éli, bajnoki címet nyert a csapattal a Serie A legutóbbi kiírásában. Eddig 108-szor ölthette magára a nemzeti csapat mezét, amellyel negyedik az örökranglistán, ha Dánia továbbjut a csoportból, akkor biztosan beéri a harmadik helyen álló Jon Dahl Tomassont (112), egy nagy meneteléssel pedig meg is előzheti.

Kaspes Schmeichel

A legendás Peter Schmeichel fia bár már 34 éves, még mindig a Premier League egyik legjobb kapusa és Dánia nagy erőssége. Ezt az idei szezonban a bajnokságban már bizonyította, bár a Leicester City az utolsó fordulóban éppen lecsúszott a BL-indulást érő helyekről, a bravúrjai nélkül biztosan hátrébb végzett volna a tabellán. Az FA-kupa döntőben szintén ihletett formában védett, így oroszlánrészt vállalt csapata 1–0-s sikerében a Chelsea ellen.

Szövetségi kapitány

Kasper Hjulmand kinevezését már 2019-ben bejelentette a szövetség, aki eredetileg a 2020-as Eb után vette volna át a csapat irányítását. A torna elmaradt, a kinevezés viszont megtörtént, egyelőre pedig jó döntésnek bizonyult a váltás: a 49 éves szakemberrel a kispadon 13 meccsen 9 győzelem, 2 döntetlen és 2 vereség a dánok mérlege. Hjulmand egy mainzi kitérőt leszámítva hazájában dolgozott, a Lyngbyt, valamint a Nordsjaellandot irányította.

Legutóbbi öt eredmény:

2021.03.25. - Izrael–Dánia 0–2 (vb-selejtező)

2021.03.28. - Dánia–Moldova 8–0 (vb-selejtező)

2021.03.31. - Ausztria–Dánia 0–4 (vb-selejtező)

2021.06.02. - Németország–Dánia 1–1 (felkészülési mérkőzés)

2021.06.06. - Dánia–Bosznia-Hercegovina 2–0 (felkészülési mérkőzés)