2024. június 24. 21:00
Albánia
Spanyolország
Düsseldorf Arena III. forduló
2024. június 24. 21:00
Horvátország
Olaszország

Befagyasztották Abramovics vagyonát, megbénult a Chelsea

GettyImages-1238876421
2022.03.10. 11:22 Módosítva: 2022.03.10. 12:14
A brit kormány újabb, az eddigieknél súlyosabb szankciókat hozott az orosz–ukrán háború miatt: befagyasztotta hét orosz oligarcha vagyonát, köztük Roman Abramovicsét. Mindez azt jelenti, hogy az orosz üzletember egyelőre nem tudja eladni a Chelsea-t, sőt: a londoni klub gyakorlatilag cselekvőképtelenné vált.

A brit Külügy- és Nemzetközösségi Minisztérium hivatalos honlapján közölte, hogy hét orosz oligarcha vagyonát fagyasztották be, összesen 15 milliárd font (átszámítva mintegy 6000 milliárd forint) értékben. A vagyonbefagyasztás mellett utazási korlátozást is bejelentett Liz Truss külügyminiszter „Oroszország hét leggazdagabb és legbefolyásosabb oligarchájára, akiknek üzleti birodalma szorosan kapcsolódik a Kremlhez”. Mindez azt jelenti, hogy a hét üzletembert kiutasítják az Egyesült Királyságból.

A vagyonbefagyasztás pedig azt takarja, hogy az Egyesült Királyság állampolgárai és vállalkozásai nem foglalkozhatnak a megjelölt személyek tulajdonában, birtokában vagy ellenőrzése alatt álló, az Egyesült Királyságban lévő pénzeszközökkel és gazdasági erőforrásokkal. Azt is megakadályozza, hogy pénzeszközöket és erőforrásokat biztosítsanak a megjelölt személyeknek vagy az ő javukra.

Az Egyesült Királyság azon dolgozik, hogy izolálja az Ukrajnában háborút folytató Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz közel álló oligarchákat, ezért befagyasztotta az országban kezelt vagyonukat, utazási korlátozást hozott ellenük, és megtiltotta a brit állampolgároknak és cégeknek, hogy velük üzleteljenek. 

A brit Külügy- és Nemzetközösségi Minisztérium az alábbi hét orosz üzletember ellen hozott szankciókat:

  • Roman Abramovics, a Chelsea tulajdonosa, akinek részvényei vannak az Evraz (acélmegmunkáló) és Norilszk Nickel (nikkel- és palládiumbányászati) vállalatokban, becsült vagyona 9,4 milliárd font;
  • Oleg Deripaszka, az En+ Group részvényese;
  • Igor Szecsin, a Rosznyeft ügyvezető igazgatója;
  • Andrej Kosztin, a VTB Bank elnöke;
  • Alekszej Miller, a Gazprom ügyvezető igazgatója;
  • Nyikolaj Tokarev, a Transznyeft elnöke;
  • Dmitri Lebedev, a Bank Rosszija igazgatóságának elnöke.

Súlyos gondok a Chelsea-nél: elpártoló szponzorok, minimalizált bevételek

Roman Abramovicsot érintette legsúlyosabban a brit szankció, hiszen a múlt héten jelentette be, hogy eladja a Chelsea-t. A csütörtöki vagyonbefagyasztás azonban új helyzetet teremtett: az 55 éves orosz üzletember egyelőre nem tudja megvalósítani az adásvételt. 

Sőt, az új szankciók értelmében a Bajnokok Ligája-címvédő londoni futballklub

  • nem adhat el és nem igazolhat játékosokat;
  • nem köthet új munkaszerződést a labdarúgókkal, azaz a lejáró kontraktusok meghosszabbítására sincs lehetőség;
  • a klub nem értékesíthet meccsjegyeket, így a mérkőzéseket csak a bérletesek látogathatják (vendégszurkolók sem);
  • a merchandise-termékeket sem értékesítheti, a stadionban a büféket azonban üzemeltetheti;
  • a klub idegenbeli meccseire való utazásra „méltányos” összeget költhet, de legfeljebb 20 ezer fontot
  • a hazai mérkőzések megrendezésére is „méltányos” összeget költhet a klub, ami nem haladhatja meg az 500 ezer fontot.

A licencét azonban nem vonták meg, egyesületként működhet továbbra is, szerepelhet a különböző versenykiírásokban, a munkabéreket ki tudja fizetni.

Három játékosnak is lejár a szerződése a nyáron: Antonio Rüdiger, César Azpilicueta és Andreas Christensen sem tudja meghosszabbítani kontraktusát, amíg Roman Abramovics a klub tulajdonosa. Mindhárom futballistát hírbe hozták az elmúlt hetekben új csapatokkal, és ha minden így marad, akkor ingyen távozhatnak Londonból szerződésük lejártával. Az Atlético Madridtól kölcsönvett Saúl Nígúez sorsa is kérdésessé vált. 

A The Times megkeresésére a Chelsea egyik főszponzora, a Three nevű telekommunikációs vállalat megerősítette, hogy felülvizsgálja a londoni klubbal kötött szponzorációs szerződését, amelynek értéke 40 millió font évente. A brit lap úgy értesült, más támogatók is hasonló lépéseket tehetnek.

A Chelsea bevételi forrásai egyelőre a televíziós közvetítési jogdíjak és a versenysorozatokban való szereplésből befolyó összegek maradtak. Egybehangzó brit sajtóhírek szerint a kormányzat nyitott a Chelsea eladásának segítésére, ugyanakkor a BBC szerint csak akkor, ha a befolyó összeget nem Roman Abramovics kapja.

(Borítókép: A Stamford Bridge, a Chelsea stadionja Londonban. Chris J Ratcliffe / Getty Images Hungary)

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM