Futball-vb 2022 Futball-vb 2022

Ausztrália Ausztrália

Sorozatban ötödször kvalifikálta magát a világbajnokságra Ausztrália, valószínűleg ezúttal a leghosszabb utat választva. Több ezer kilométer utazás, 20 mérkőzés 1008 nap leforgása alatt, mindezt megspékelve egy internkontinentális pótselejtezővel zárásként – a Peru elleni mérkőzés természetesen hosszabbítás után, tizenegyesekkel dőlt, amolyan ráadásként.

Azt érdemes tisztázni, hogy a labdarúgás Ausztráliában nem tartozik a legnépszerűbb sportágak közé.

Ennek megfelelően a válogatottal szemben nincsenek túl nagy elvárások, ráadásul az egyik legtehetségesebb játékos, Tom Rogic nem lesz ott Katarban. A Mark Viduka, Harry Kewell, Tim Cahill kaliberű játékosokhoz fogható nincs az ausztrál keretben, van viszont egy nagy adag lelkesedés és remek csapatszellem.

A nemzeti csapatot négy éve irányító Graham Arnold – aki nem tartozik a legnépszerűbb edzők közé Ausztráliában – nehéz örökséget vett át Ange Postecogloutól, a selejtezőt mégis sikerrel vette. Ahogy a legutóbbi világbajnokságon, úgy valószínűleg Katarban is a csoportkör jelenti a végállomást a nem túl acélos ausztrál válogatottnak, és ezzel együtt a helyi sajtó szerint Graham Arnoldnak is a nemzeti együttes kispadján.

De vissza a jelenbe: az 59 éves szakember többnyire a 4–4–2-es, valamint a 4–1–4–1-es formációt preferálja, a selejtezőkön is ezeket váltogatta. Katarban várhatóan az alábbi tizenegy fut majd ki a franciák elleni első csoportmeccsen a gyepre:

Mathew Ryan (Köbenhavn) – Nathaniel Atkinson (Hearts), Fran Karacic (Brescia), Kye Rowles (Hearts), Aziz Behich (Dundee United) – Aaron Mooy (Celtic) – Martin Boyle (Hibernian), Jackson Irvine (St. Pauli), Ajdin Hrustic (Hellas Verona), Mat Leckie (Melbourne City) – Jamie Maclaren (Melbourne City)

FIFA-világranglista: 38
Eddigi világbajnoki szereplések: 6
Legjobb szereplés: nyolcaddöntő (2006)