Futball-vb 2022 Futball-vb 2022

Ecuador Ecuador

Katarban berobbanna az ecuadoriak fiatal csillaga: Moisés Caicedo

A dél-amerikai együttes 2002-ben épp egy ázsiai viadalon mutatkozhatott be, és szerzett kisebb meglepetést azzal, hogy az utolsó körben Horvátországot legyőzve az európai együttest elütötte a továbbjutás lehetőségétől – a csoportelső Mexikóval ikszelő olaszok menekültek meg így. Négy évre rá már a 16 közé kerülés is sikerült, Lengyelország és Costa Rica legyőzésével, és azt, hogy a rendező németektől vagy a nyolcaddöntőben az angoloktól kikaptak, aligha kell nagyon magyarázniuk.

Történetük harmadik, és eddigi legutóbbi vb-szereplése is bőven rendben volt, Hondurast megverték, a franciákkal ikszeltek 2014-ben, más kérdés, hogy ezzel együtt is csak a harmadik helyre futottak be, mivel még a nyitó meccsen egy 93. perces góllal kikaptak Svájctól.

A gárda tehát nem sűrűn jut el a legjobbak közé, de amikor odakerül, akkor mindig van győzelme – ez pedig az annyira nem combos A-csoportban akár még meglepetést is érhet. Egyébként ha a világranglistás helyezéseket nézzük, papíron ez a kvartett a leggyengébb, joggal bizakodhatnak a dél-amerikaiak.

A selejtezőben otthon a braziloktól és az argentinoktól is pontot lopó együttesben számos szép reményű, 20-24 év közötti futballista található, a legnagyobb figyelem mostanában Moisés Caicedót öveztheti, akiért a hírek szerint a Real Madrid kész lenne bankot robbantani! A 21 éves középpályásnak hatalmas szerepe van abban, hogy a Brighton az előkelő hetedik helyen áll a Premier League-ben.

Az együttes szövetségi kapitánya 2020 augusztusa óta az az argentin Gustavo Alfaro, aki minden bizonnyal a világbajnokságon is a 4-3-3-as felállást választja majd.

A várható kezdőcsapat: Domínguez (Quito) – An. Preciado (Gent), Torres (Santos Laguna), Hincaipé (Bayer Leverkusen), Estupinán (Brighton) – Franco (Atlético Talleres), Gruezo (Augsburg), M. Caicedo (Brighton) – Mena (León), Estrada (Cruz Azul), Valencia (Fenerbahce).

FIFA-világranglista: 44. hely
Eddigi világbajnoki szereplés: három
Legjobb szereplés: nyolcaddöntő (2006)