Futball-vb 2022 Futball-vb 2022

Katar Katar

A 32-es mezőny egyetlen elsőbálozója 

Papíron a leggyengébb válogatott a katari, a keret összértéke mindössze 15 millió euró. Összehasonlításképp: a magyar bajnok Ferencváros játékosainak összértéke nagyjából 40 millió.

A rendező az első világbajnoki szereplésére készül, egyben a 2022-es torna egyetlen debütánsa lesz. Ez az egyetlen csapat, amelynek nem kellett selejtezőt játszania ahhoz, hogy kivívja helyét a legjobb 32 gárda között, de az elmúlt éveket tekintve hiba lenne legyinteni a katariakra!

A válogatott 2019-ben mind a hét meccsét (19–1-es gólkülönbséggel) megnyerve lett Ázsia-bajnok, többek között Szaúd-Arábiát, Dél-Koreát és Japánt is elintézve, a tavalyi Arany-kupán csak a végső győztes Egyesült Államok tudta felülmúlni az elődöntőben, az év végi Arab-kupán pedig ugyancsak a végső aranyérmes Algéria bizonyult csak jobbnak – a bronzmeccsen Egyiptomot verte meg.

Érdemes lehet figyelni a Spanyolországban is megforduló Akram Afifra, a négymillió euróra taksált szélső már 26-szor volt eredményes a válogatottban, illetve Almoez Alira, aki 42 találatnál jár a címeres mezben.

Az együttes szövetségi kapitánya a spanyol Félix Sánchez, a Barcelona korábbi utánpótlás-központjában dolgozó szakember. 2006-ban vállalt munkát Katarban, először a dohai Aspire Akadémián. Később volt az U19-es és az U23-as válogatott kapitánya is, 2017-től pedig a felnőtteket irányítja. Sokan arra számítottak, csak beugró lesz belőle, de munkájával meggyőzte a szövetséget és kiérdemelte a bizalmat. Most már bárkinél jobban ismeri a játékosokat,

A várható kezdőcsapat: al Sib (al-Szadd) – Miguel (al-Szadd), Huhi (al-Szadd), al-Ravi (al-Duhail), A. Hasszan (al-Szadd), Ahmed (al-Garafa) – al-Hajdosz (al-Szadd), Budiaf (a-Duhail), Hatem (al-Rajjan) – Afif (al-Szadd), Ali (al-Duhail).

FIFA-világranglista: 50. hely
Eddigi világbajnoki szereplések: –
Legjobb szereplés: –