Futball-vb 2022 Futball-vb 2022

Németország Németország

Nem mintha eleve ne lettünk volna gondban azzal, mit is várjunk a német válogatottól Katarban, az utolsó napokban komoly támadópotenciált vesztett Hans-Dieter Flick együttese azzal, hogy sérülés miatt kidőlt Marco Reus és Timo Werner, és a Wolfsburg üdvöskéje, Lukas Nmecha is a keretből. Ott van viszont 2017 óta először a nyolc évvel ezelőtti – megnyert – világbajnoki döntő hőse, Mario Götze, aki az Eintracht Frankfurtban tudott olyan teljesítményt nyújtani, hogy Flick beválogassa. A Bayern München éléről érkezett szövetségi kapitány amúgy is híresen nagy rajongója a középpályásnak, anno Münchenbe is megpróbálta visszacsábítani, s csak a sportigazgatói vétó akadályozta meg ebben.

A keret másik két nagy hiányzója a védelmet érinti: igaz, Mats Hummelst inkább a múltja, Robin Gosenst pedig a 2021 nyarára halasztott Európa-bajnokságon nyújtott, szárnyvédőként igencsak biztató teljesítménye miatt hiányolhatjuk.

A világbajnokokat Götze mellett Manuel Neuer, Thomas Müllet és Matthias Ginter képviseli még a keretben, négyük közül Neuer és Müller lehet még most is alapember.

A Bayern megint csinos kis kontingenssel képviseli magát a Nationalelfben, Müller és Neuer kettősén kívül Joshua Kimmich, Leon Goretzka, Serge Gnabry, Leroy Sané és Jamal Musiala képviseli a bőrnadrágosokat, és még az sem kizárt, hogy mind a heten kezdenek majd egyik-másik csoportmeccsen. Mindez azért sem lenne haszontalan, mert Flick a német válogatott élén sem hazudtolja meg magát, igyekszik arra a magas letámadásra és óriási intenzitásra építeni, amivel 2020-ban Bajnokok Ligája-győzelemre vezette a bajorokat is.

Bár a német együttes keretösszértékben némileg elmarad a spanyoltól, taktikai arzenálja valamivel szélesebbnek is ígérkezik. A selejtezősorozat és a Nemeztek Ligája-idény nagyrészét 4–2–3–1-es alapformációban nyomták végig Kimmichék, de szükség esetén háromvédős rendszerben és 4–3–3-ban is megállják a helyüket, ha alkalmazkodni kell a rivális harcmodorához. A legnagyobb fejtörést a szélső hátvédek pozíciója jelentheti majd Flick számára. Az alapcsapat jó eséllyel úgy fest majd, hogy...

Neuer (Bayern) – Kehrer (West Ham United), Süle (Dortmund), Rüdiger (Real Madrid), Raum (Leipzig) – Kimmich (Bayern), Gündogan (Man. City) – Gnabry (Bayern), T. Müller (Bayern), Sané (Bayern) – Havertz (Chelsea).

A Nemeztek Ligájában a spanyoloktól kapott két évvel ezelőtti hatos élénken élhet a keretből többek emlékiben is, a visszavágás reménye alighanem plusz energiákat szabadít fel. A németek a vb-selejtezőben csak egyszer, még Joachim Löw irányítása mellett kaptak ki, ezt leszámítva kilenc sikerrel teljesítették a sorozatot, és magabiztosan nyerték a J csoportot.

Más kérdés, hogy nyáron és kora ősszel a Nemzetek Ligájában – ezúttal is köszönjük – már egyáltalán nem tűntek sebezhetetlennek Flick fiai.

FIFA-világranglista: 11. hely
Eddigi világbajnoki szereplések: 19
Legjobb szereplés: világbajnok (1954, 1974, 1990, 2014)